Gemeente Almelo

College presenteert voorjaarnota 2006: overzicht bereikte resultaten

College presenteert voorjaarnota 2006: overzicht bereikte resultaten Het voormalige college van b&w heeft ervoor gekozen zich terughoudend op te stellen en een "beleidsarme" Voorjaarsnota te presenteren. De discussie over wat we gaan doen en wat het mag kosten moet immers worden gevoerd aan de hand van het nieuwe collegeprogramma. Dat debat vindt plaats bij het vaststellen van de Programmabegroting 2007. In de Voorjaarsnota 2006 geeft het college wel een overzicht van wat we willen bereiken en wat op die punten is gerealiseerd. Het omschrijft voor alle programma's de stand van zaken en de projectresultaten. "Dit geeft helderheid en vormt een goede basis en een reëel zicht op datgene wat op ons afkomt", aldus wethouder Van Broekhoven van financiën.
De behandeling van de Voorjaarsnota 2006 door de gemeenteraad is op 20 en 22 juni 2006.
In de Voorjaarsnota 2006 staat een overzicht van de financiële positie van de gemeente Almelo. Bij de bepaling van het herziene meerjarige saldo is rekening gehouden met wijzigingen die onontkoombaar en onvermijdelijk zijn. Zo is op het inkomensdeel van de Wet Werk en Bijstand zoals bekend een extra geraamd tekort van 1,4 miljoen euro ten opzichte van het eerder geraamde nadeel van 1,9 miljoen euro. Het tekort pakt echter lager uit dat in 2005 werd verwacht. De maatregelen om meer mensen aan het werk te krijgen hebben resultaat. Het aantal bijstandsklanten wordt namelijk geraamd op 2.550, honderd minder dan is opgenomen in de Begroting 2006 en 150 minder dan het werkelijke aantal halverwege vorig jaar. Voor de periode 2007-2010 gaan we uit van een verdere daling met honderd per jaar. Dat is natuurlijk afhankelijk van de conjunctuur en van ontwikkelingen in de wet- en regelgeving.
Er is wel een toename van het aantal oudere bijstandsgerechtigden. Uit een koppeling van onze bestanden met die van de Sociale Verzekeringsbank bleek dat veel ouderen geen volledige AOW-uitkering ontvangen en dus recht hebben op aanvullende bijstand. We wijzen deze mensen actief op hun rechten, en daarvoor is in de Voorjaarsnota 2006 een structureel bedrag opgenomen van 400.000 euro extra. Voor de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning WMO wordt rekening gehouden met een tekort van 250.000 euro per jaar. De gemeente wordt vanaf 1 januari 2007 verantwoordelijk voor de huishoudelijke verzorging. Het budget hiervoor gaat over van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten AWBZ naar een integratie-uitkering binnen het Gemeentefonds. Dat geld wordt verdeeld over gemeenten naar historische grondslag. Op termijn komt er echter een verdeling naar objectief model, dat voor Almelo meerjarige tekorten kan opleveren.

* Voorjaarsnota 2006.pdf