Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Vendrik over aanpak spooknota's

Kamerstuk, 28-4-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2674445

28 april 2006

Antwoorden van minister Hoogervorst op kamervragen van het Kamerlid Vendrik over aanpak spooknota's
(2050610850).

Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van het artikel `Hoogervorst heeft niets gedaan aan de `spooknota's'? 1)

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Klopt het dat er, buiten een extra code voor enkelvoudige poliklinische behandeling, niets is gebeurd aan de spooknota's? Klopt het dat de tarieven zelfs zijn gestegen en dat de opbouw van de code ook op de website van het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) niet meer zichtbaar is? Wat is daarvan de reden?

De stelling van de schrijver van het artikel, dat naast een extra code voor enkelvoudige poliklinische behandeling niets is gebeurd aan spooknota's, is niet correct.
De volgende verbeteringen zijn inmiddels doorgevoerd: De volledige DBC prestatiecode wordt vermeld op de factuur. Dit was eerder niet mogelijk vanwege afspraken met het College Bescherming Persoonsgegevens. Dit betekent dat de patiënt aan de hand van de DBC prestatiecode exact kan nazoeken voor welke diagnose hij een rekening heeft ontvangen.
Voor kortdurende behandelingen is de consult DBC geïntroduceerd met een lager tarief. Hierover heb ik u uitgebreid geïnformeerd in mijn brief van 28 december 2005, kenmerk 29248, nr 22. Op de factuur worden de honoraria van de medisch specialisten samengevoegd onder vermelding van het honorarium van de hoofdbehandelaar. De vermelding van de diverse honoraria riep te veel vragen op.
De lekenvertaling is geïntroduceerd. Dit is een voor de patiënt begrijpelijke vertaling van de in rekening gebrachte zorg. Er was aanvankelijk discussie over de uitwerking van enkele vertalingen, maar inmiddels is dit gecorrigeerd.
Er is in juni 2005 een bijsluiter ontwikkeld met uitleg over de factuur. Deze bestaat uit een korte, algemene uitleg over gehanteerde begrippen, een korte toelichting die aansluit bij veel gestelde vragen en verwijzingen naar meer informatie.

Het is correct dat de DBC-tarieven per 1 februari iets zijn gestegen. De reden hiervoor is de jaarlijkse indexering van de honoraria van medisch specialisten (met 5,5%) en het kostenbestanddeel van het ziekenhuis (met 1,69%). De indexering van het honorarium van de medisch specialisten is relatief hoog omdat incidentele kortingen zijn vervallen en de teruggave van de ombuigingsbijdrage nog moest worden verwerkt. Ik heb getracht de indexering van het specialisten honorarium in het B-segment tegen te houden maar de Orde van Medisch Specialisten heeft dit besluit met succes juridisch aangevochten.

Op de website van CTG-ZAio kunnen patiënten nog steeds nazoeken uit welke elementen de DBC tarieven zijn opgebouwd. De plek waarop deze informatie is te vinden, is echter veranderd.

Vraag 3
Bent u van plan de motie Vendrik 2), waarin de regering wordt verzocht ervoor zorg te dragen dat ziekenhuisnota's worden gebaseerd op reële kosten en niet op gemiddelde kosten, alsnog snel en adequaat uit te voeren? Zo ja, op welke wijze gaat u dat doen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3
In mijn reactie op de motie Vendrik (kenmerk CZ 2642892, dd 8 december 2005) geef ik aan de strekking van de motie uit te voeren binnen het DBC systeem.

Vraag 4
Klopt het dat voor bijvoorbeeld een oorontsteking er al dertien diagnose behandeling combinaties (dbc's) bestaan? 3) Geeft dat niet opnieuw heel duidelijk aan dat het systeem versimpeld moet worden?

Antwoord 4
Per 1 februari jl. zijn er 10 verschillende DBC codes en 8 verschillende tarieven mogelijk voor patiënten die voor het eerst voor een oorontsteking naar de KNO gaan. Dit aantal DBC codes is nodig omdat zowel de behandelsetting als het type behandeling van invloed zijn op de kosten.
Zo zijn er aparte DBC codes voor reguliere zorg met een poliklinische behandeling (met en zonder therapeutische verrichting), een klinische behandeling of een eenmalig consult. En er zijn ook aparte DBC codes voor spoedeisende poliklinische hulp met en zonder een therapeutische verrichting; of voor een intercollegiaal consult.

Het artikel geeft terecht aan dat ieder specialisme zijn eigen DBCs heeft. Sommige specialismen hebben hele uitgebreide typeringslijsten en daardoor ook erg veel mogelijke DBC combinaties, terwijl andere specialismen juist weer een hele globale typeringslijst hebben en dus minder DBC combinaties. Dat kan en moet dus eenduidiger en eenvoudiger. Uniformering is dan ook een van de verbeterpunten van het DBC systeem die ik in de voortgangsrapportage van juni verder zal toelichten.

Vraag 5
Wat is uw oordeel over het verbeterplan van de Nederlandse Verenigde van Ziekenhuizen (NVZ)?

Antwoord 5
Het verbeterplan van de Verenigde van Ziekenhuizen (NVZ) bevat een aantal goede aspecten. De andere brancheorganisaties werken op dit moment ook voorstellen uit voor de verbetering van het DBC systeem. In de voortgangsrapportage die ik in juni aan de Tweede Kamer zal sturen, zal ik op basis van alle voorstellen komen met een reactie op hoe ik het DBC systeem wil verbeteren.

1) NRC Handelsblad d.d. 28 maart jl.
2) 30 300 XVI, nr. 54
3) Medisch Contact d.d. 3 februari jl.