GGZ Nederland

Amersfoort, 28 april 2006
Wachtlijstplannen voor jeugd-ggz bemoedigend
GGZ Nederland is blij met plannen die staatssecretaris Ross-Van Dorp (VWS) vandaag in Den Haag heeft gepresenteerd om de wachtlijsten in de jeugdzorg en jeugd-ggz weg te werken. Met de extra gelden kan de ggz de wachtlijsten in de jeugd-ggz voor 2008 wegwerken. De brancheorganisatie pleit er wel voor dat het ministerie ook na 2008 voldoende middelen beschikbaar stelt om aan de groeiende vraag naar jeugd-ggz tegemoet te komen.

De plannen van de staatssecretaris maken onderdeel uit van de brede aanpak om de wachtlijsten in de jeugdzorg terug te dringen. Vandaag gaf zij daartoe het startschot.
De ggz-sector krijgt in 2006 31 miljoen extra beschikbaar en in 2007 minimaal hetzelfde bedrag. Dat bedrag is minimaal nodig om de wachtlijsten weg te werken en een antwoord te kunnen geven op de groeiende vraag aan jeugd-ggz.

Groeiende vraag
De gezamenlijke ggz-instellingen in Nederland hebben afgesproken nog dit jaar de helft van alle kinderen op de wachtlijst in behandeling te nemen. Voor 2007 wil de sector nog meer kinderen extra te helpen, ondanks het feit dat de jeugd-ggz te maken heeft met een groeiende vraag naar behandeling. De ggz-sector verwacht dat deze groei de komende jaren elk jaar met minimaal 6% toeneemt.

Door de invoering van de wet op de jeugdzorg is de diagnostiek en indicatiestelling voor jeugdigen verbeterd. Cliënten die eerst elders in de jeugdzorg hulp of opvang kregen, worden, als blijkt dat er sprake is van ernstige psychische of psychiatrische problematiek sneller doorverwezen naar de jeugd-ggz.

De jeugd-ggz wil outreachend samenwerken met andere partners in de jeugdzorg om problemen vroeger te signaleren. Als de problematiek in een vroeg stadium wordt aangepakt, kan worden voorkomen dat psychiatrische problematiek tot een negatieve spiraal leidt voor kinderen en hun ouders. Het behandelaanbod van de jeugd-ggz is uitgebreid. Naast de bestaande behandelingen zijn er nieuwe vormen van behandeling en preventie, die samen met het gezin en de school worden uitgevoerd.
GGZ Nederland, tel. 033 460 8939 / 06 2833 3529