Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ministerie van Economische Zaken
Persbericht ministerraad
28 april 2006

GRATIS DIGITAAL NEDERLAND 1, 2 EN 3 ONTVANGEN

De ministerrad heeft ingestemd met het voorstel van minister Brinkhorst van Economische Zaken en staatssecretaris Van der Laan van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om vanaf de nacht van 29 op 30 oktober 2006 te stoppen met de analoge uitzending van Nederland 1, 2 en 3. Vanaf dat moment is het televisiesignaal voor Nederland 1, 2 en 3 en de regionale omroepen in heel Nederland gratis via de digitale ether te ontvangen. Er hoeft alleen een decoder en eenmalig een smartcard te worden aangeschaft. Binnenkort kunnen ook de commerciële en niet-Nederlandse tv-stations via digitale ether ontvangen worden. Digitale ether kan zich daardoor ontwikkelen als volwaardige concurrent voor kabel, satelliet en tv via internet en de kijker krijgt hierdoor meer keuzevrijheid. Bovendien maakt digitale ether een effectiever gebruik van de schaarse frequentieruimte mogelijk (meer programma's), een betere beeld- en geluidskwaliteit, interactieve diensten en mobiele ontvangst.

Sinds de start van tv in Nederland (1951) waren de uitzendingen van Nederland 1, 2 en 3 analoog te ontvangen met een harkantenne. Dat is vanaf 30 oktober 2006 niet meer mogelijk. De tv-kijker kan kiezen uit vier alternatieven: kabel, digitale ether-tv, satelliet en tv via internet en hij betaalt alleen voor het distributiekanaal en het programmapakket dat hij wil hebben. De huidige situatie, dat alle huishoudens in Nederland meebetalen aan analoge etheruitzending (kosten 11 miljoen euro per jaar) ook als zij er geen gebruik van maken, komt daarmee te vervallen. Nederland is het eerste land in Europa dat volledig overschakelt naar digitale ethertelevisie.

Het totale aantal huishoudens dat nog gebruik maakt van analoge ether (thuis, 2e toestel, op camping of boot) is tussen 2002 en 2006 meer dan gehalveerd (van 520.000 tot 222.000). Daarvan kunnen zo'n 28.000 huishoudens niet op de kabel aangesloten worden. De huishoudens die nu nog analoog kijken zullen via een uitgebreide voorlichtingscampagne geïnformeerd worden over de omschakeling, de manier waarop zij in de toekomst televisie kunnen kijken en wat ze daarvoor moeten doen.

RVD, 28.04.2006