Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht ministerraad
28 april 2006

KABINET, PROVINCIES EN GEMEENTEN MAKEN HET BURGERS EN BEDRIJVEN

MAKKELIJKER

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken ingestemd met de aanpak om het aantal vergunningenstelsels drastisch te beperken en de uitvoering te vereenvoudigen. Het kabinet wil het mensen makkelijker maken zaken te doen met de overheid en de dienstverlening verbeteren. Doorlichting van vergunningenstelsels bij departementen en andere overheden en projecten in specifieke sectoren heeft overtuigend aangetoond dat de vergunningenlast drastisch omlaag kan én moet. Met de voorstellen voor afschaffing en verbetering kan de komende jaren het aantal verleende vergunningen met 40 procent omlaag. Daardoor wordt ondermeer bouwen, transport, parkeren en vissen een stuk makkelijker. Voor ondernemers betekent de vereenvoudiging een versterking van hun concurrentiekracht.

Bekende vergunningenstelsels voor ondernemers die verdwijnen of sterk worden vereenvoudigd hebben betrekking op milieubepalingen, bouw en verbouw, goederenvervoer over de weg en horeca. Burgers zullen snel verbeteringen merken door het afschaffen van bijvoorbeeld de sportvisakte, vereenvoudiging en digitalisering van de aanvraag van bouw-, kap- en parkeervergunningen en voor het organiseren van straatfeesten. Het gebruik van frequenties voor radar en marifoon in de pleziervaart wordt vergunningenvrij.

De dienstverlening van de vergunningverlener, die regelmatig als weinig betrokken en niet professioneel genoeg wordt ervaren, zal verbeteren. Voor kleinere overheidsorganisaties en in het geval van weinig voorkomende, specialistische vergunningen stimuleert het kabinet de inrichting van 'shared service organisaties' om de professionaliteit en effectiviteit te verhogen. Ook ICT wordt ingezet om de dienstverlening te verbeteren. De toepassing van de zogeheten 'lex silencio positivo' wordt uitgebreid met ruim 20 vergunningenstelsels. Dit betekent dat als de termijn voor een beschikking of besluit door de overheid is verstreken, de aanvrager ervan uit mag gaan dat de vergunning is toegewezen. Er komt een 'kostendragerrichtlijn' waardoor vergunningaanvragers duidelijk inzicht krijgen in de manier waarop de prijs van een vergunning is bepaald.

Veel gemeentes, provincies en waterschappen zijn bezig met het verminderen van de regeldruk. In de sectoren horeca, grote chemie, kleine industrie en bedrijven in landelijk gebied is met het betrokken bedrijfsleven de vergunningenlast doorgelicht. De aanbevelingen die dit heeft opgeleverd zijn de komende maanden waar mogelijk uitgangspunt voor verbeteringen in deze sectoren.

RVD, 28.04.2006