Radboud Universiteit Nijmegen


Koninklijke onderscheidingen voor vijf hoogleraren Radboud Universiteit

De Radboud Universiteit Nijmegen deelde ook dit jaar weer royaal in de lintjesregen. Vijf hoogleraren, waarvan er twee zijn verbonden aan het UMC St Radboud, ontvingen vrijdag 28 april uit handen van de burgemeester in hun woonplaats een koninklijke onderscheiding. Prof Asscher-Vonk ontving de decoratie Officier in de Orde van Oranje Nassau (vanwege maatschappelijke verdiensten), de hoogleraren Borsboom, Corstens, Grol, en Nissen werden geëeerd met de onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Mevrouw prof. I.P. Asscher-Vonk, hoogleraar Sociaal Recht, (Amsterdam).
Prof. I. Asscher-Vonk is een van de toonaangevende hoogleraren op haar vakgebied: het arbeidsrecht en het sociale verzekeringsrecht. Zij is te kwalificeren als een breed georiënteerde, maatschappelijk bewogen en gedreven onderzoeker en docent. Zij is een succesvol bestuurder en haar verdiensten voor universiteit en samenleving zijn van grote waarde. Ze is een voorbeeld en inspirator voor vele jonge wetenschappers.

Prof. dr. A.P. Borsboom, hoogleraar Antropologie van de Pacific, vice-decaan Faculteit der Sociale Wetenschappen (Beuningen). Prof. Borsboom is de Aborigines-kenner in Nederland. Hij heeft naam gemaakt als wetenschapper en oprichter van een onderzoekscentrum dat uniek is in Nederland, het Centre for Pacific and Asian Studies. Hij treedt op als adviseur van de Australische ambassadeur in Nederland en is in het recente verleden regelmatig geconsulteerd door onder meer de Australische Parlementaire Commissie, Land Councils en ministeries voor het opzetten van onderzoek naar de posities van Aborigines in Australië. Borsboom maakt zijn bevindingen met regelmaat en op velerlei wijzen toegankelijk voor een breed publiek: door middel van publicaties (boeken, artikelen), interviews op radio en tv en lezingen. Vanwege de viering van 400 jaar betrekkingen tussen Australië en Nederland dit jaar wordt Borsboom ook dit jaar regelmatig bevraagd over zijn expertise: kennis van de Aboriginessamenleving en
-geschiedenis.

Prof. dr. F.H.M. Corstens, hoogleraar Nucleaire Geneeskunde, (Malden).

Met zijn wetenschappelijk werk met name op het gebied van de scintigrafische detectie van infecties en de ontwikkeling van nieuwe behandelingsmogelijkheden van kwaadaardige ziekten met radioactief gelabelde monoclonale antilichamen, draagt prof. Corstens op uitzonderlijke wijze bij aan de ontwikkeling van het vakgebied. De afdeling Nucleaire Geneeskunde maakte onder aanvoering van prof. Corstens en continue groei door in de afgelopen twintig jaar. De hoogleraar heeft ook vele bestuurlijke verdiensten onder meer als lid van Universiteitsraad, voorzitter van de Medische Staf van het UMC St. Radboud, voorzitter van de medische sectie van de Nederlandse vereniging van Nucleaire Geneeskunde, hij bekleedde vele functies in de European Association of Nuclear Medicine.

Prof. dr. R.P.T.M. Grol, hoogleraar Kwaliteit van zorg (Nijmegen). De discipline kwaliteit van zorg heeft zich de laatste tien jaar ontwikkeld tot een belangrijke discipline in gezondheidszorg met eigen theorievorming onderzoek, fondsen en wetenschappelijke tijdschriften. Prof. Grol heeft hieraan door zijn onderzoek, publicaties en lezingen een belangrijke bijdrage geleverd. Samen met collega's in Engeland, Amerika en Canada heeft hij zogenaamde Evidence Based Clinical Guidelines voor de klinische praktijk ontwikkeld. De door hem ontwikkelde methoden en instrumenten voor verbetering van de kwaliteit van patiëntenzorg worden gehanteerd in Nederland, Duitsland, België, Zwitserland en enkele andere Europese landen. In Nederland is hij de motor achter het onderzoekprogramma gericht op de implementatie van innovaties in de gezondheidszorg.
Prof. Grol is actief in nationale en internationale commissies en is president van the European Association on Qualitie in Family Practice, een samenwerkingsverband van 25 Europese landen.

Prof. dr. P.J.A. Nissen, hoogleraar kerkgeschiedenis en sinds 2003 decaan van de Faculteit der Theologie en het Instituut der Religiestudies (Nijmegen)
Prof. Nissen geldt als een vooraanstaand hedendaags katholieke kerkhistoricus in Nederland. Dat blijkt niet alleen uit de aard en omvang van zijn wetenschappelijke productiviteit en maar ook uit de lidmaatschappen van belangrijke tijdschriften en wetenschappelijke genootschappen. Tegen de achtergrond van ontkerkelijking enerzijds en de opkomst van niet-christelijke godsdiensten en nieuwe religieuze stromingen anderzijds is er een sterke behoefte aan duiding voor een breed publiek van actuele gebeurtenissen en processen waarin religie en religieuze instituties, in het bijzonder die van het christendom en de katholieke kerk, een belangrijk aandeel hebben. Tal van media doen een beroep op prof. Nissen om de actualiteit mede vanuit historisch perspectief te verklaren. Hij wordt gewaardeerd vanwege zijn heldere analyses en het vermogen om complexe zaken voor een breed publiek te verhelderen. Prof. Nissen vervult ook op historisch-cultureel gebied een groot aantal taken. Hiervan getuigen tal van bestuurlijke en adviserende taken, in heden en verleden, ten behoeve van culturele instellingen in met name Noord-Brabant en Limburg.