Universiteit van Tilburg 28 april 2006

C.K. Prahalad ontvangt eredoctoraat Universiteit van Tilburg

Bij gelegenheid twintigjarig bestaan Tias Business School

De Amerikaanse econoom C.K. Prahalad zal op 16 november 2006 een eredoctoraat ontvangen van de Universiteit van Tilburg, ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van Tias Business School. Prahalad is hoogleraar aan de University of Michigan Business School en auteur van een aantal toonaangevende publicaties op het vlak van ondernemingsstrategie. Daaronder The Fortune at the Bottom of the Pyramid, een boek waarin hij een zakelijke benadering van het mondiale armoedeprobleem bepleit.

Duurzaamheid, sociaal ondernemerschap en corporate filantropie spelen een steeds belangrijker rol in het ondernemingsklimaat, zodanig dat er sprake is van een vermaatschappelijking van de economie. Tegen de achtergrond van deze actuele thematiek verleent de Universiteit van Tilburg - op voordracht van de aan de universiteit gelieerde Tias Business School - een eredoctoraat aan C.K. Prahalad. Het doctoraat honoris causa ontvangt hij vanwege zijn invloed op het strategisch denken binnen het bedrijfsleven en op het denken over de maatschappelijke rol van bedrijven. Het eredoctoraat zal worden uitgereikt in de geest van de missie van Tias Business School, die het bevorderen van de belangen van individu, organisatie en maatschappij beklemtoont.

De naam van Prahalad kwam het afgelopen decennium voor in vrijwel alle wereldwijde ranglijsten van vooraanstaande wetenschappers op het terrein van strategie en management. Hij maakte in eerste instantie naam met zijn publicaties over kerncompetenties. In zijn recente boek The Fortune at the Bottom of the Pyramid: Eradicating Poverty Through Profits (2004) betoogt hij dat het internationale bedrijfsleven door het aanboren van de zogenoemde bottom of the pyramid markten kan bijdragen aan de terugdringing van de armoede in de wereld én (tegelijkertijd) de eigen winstgevendheid en marktwaarde kan verhogen. Met de bottom of the pyramid duidt Prahalad op het overgrote deel van de wereldbevolking dat moet rondkomen van een paar euro per dag.

Naast zijn academische werk adviseerde C.K. Prahalad prominente internationale ondernemingen als AT&T, Cargill, Citicorp, Kodak, Oracle, Philips, Revlon en Unilever. Hij is lid van de blue ribbon commission on Private Sector & Development van de Verenigde Naties die zich bezig houdt met onder meer investeringsklimaat, privatisering en regulering.

Rector Magnificus Frank Van der Duyn Schouten en decaan Philippe Naert van Tias Business School zijn trots dat C.K. Prahalad het eredoctoraat aanvaardt: "Het eredoctoraat voor professor Prahalad past uitstekend bij initiatieven en activiteiten van zowel de universiteit als de business school waarin maatschappelijke problemen centraal staan en waar gezocht wordt naar duurzame en maatschappelijk verantwoorde oplossingen".

Het eredoctoraat wordt uitgereikt wegens het twintigjarig bestaan van Tias Business School, in 1986 opgericht aan de Universiteit van Tilburg en sinds 2004 ook gelieerd aan de Technische Universiteit Eindhoven. Tias Business School bedient de markt voor postinitieel onderwijs middels vier types opleidingen: company specific programma's, master programma's, MBA programma's en certificate programma's. Het Tias Lifelong Learning Alumni Netwerk telt momenteel meer dan 4000 afgestudeerden uit meer dan 40 verschillende landen.

Noot voor de pers
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met UvT-voorlichter drs. Pieter Siebers (P.H.C.Siebers@uvt.nl, 013 466 2004). Persberichten vindt u ook op www.uvt.nl/persberichten

UvT Persbericht