Gemeente Winterswijk


«terug

Besluiten raadsvergadering 27 april 2006

28-04-2006

Winterswijk - Op donderdag 27 april heeft de gemeenteraad vergaderd. De belangrijkste besluiten worden hieronder toegelicht. Het complete verslag van de raadsvergadering is vanaf 24 mei beschikbaar via de gemeentelijke website.

Er is tijdens de vergadering geen gebruik gemaakt van het spreekrecht publiek en het vragenuur voor raadsleden. Wel heeft wethouder Diana Abbink een mededeling gedaan over de stand van zaken in de procedure Mennink-Veldboom. Eerder die dag heeft de rechter aangestuurd op mediation tussen beide partijen. Beide partijen zijn hiermee akkoord gegaan en hopen er binnen nu en 4 weken uit te komen met elkaar.

Onderzoek WB naar nieuwbouw gemeentekantoor
Fractievoorzitter Dirk Willink van Winterswijks Belang heeft het onderzoek toegelicht dat zijn partij heeft gedaan naar de hele procedure rondom de bouw van het nieuwe gemeentekantoor. Eindconclusie van hun rapport is dat ze geen eindoordeel kunnen geven of het wel of niet verantwoord is dat er een nieuw gemeentekantoor gebouwd moet worden aan de Stationsstraat. Zij dringen bij het college aan om een pas op de plaats te maken zodat zij nog meer tijd hebben voor nader onderzoek. Hun onderzoeksrapport wordt doorgeleid naar de commissie Burger en Bestuur van 9 mei aanstaande. WB hoopt dan met een eindoordeel te kunnen komen.

Stand van zaken coalitieonderhandelingen
Dirk Willink van Winterswijks Belang gaf een korte toelichting op de stand van zaken rondom de coalitie onderhandelingen. WB is voornemens een coalitie aan te gaan met CDA en VVD. CDA en VVD hebben echter aangegeven dat er wat hen betreft geen college gevormd kan worden voordat WB haar eindoordeel over de nieuwbouw van het gemeentekantoor heeft gegeven. Hans van Lith ( PW) stelde daarop voor om een informateur in te stellen. Bernard Harfsterkamp ( PVDA) steunde dit voorstel. Zowel WB als ook CDA en VVD hebben aangegeven dat zij daar geen aanleiding toe zien omdat volgens hen de finish in zicht is.

Krediet Huininkmaat
Op de Huininkmaat is sprake van een ernstige verontreiniging waarvoor een saneringsnoodzaak bestaat. Daarnaast moet er in het gebied een retentievoorziening worden aangelegd ten behoeve van het bouwplan Huininkhof en de afkoppeling van hemelwater in het rioolvervangingsproject Talmastraat en omgeving. Ook moeten de aanwezige clubgebouwen aangesloten worden op de riolering en wordt de skatebaan van de Hortensialaan verplaatst naar de Huininkmaat. Naast de sanering wordt ook een gedeelte van de Whemerbeek verruimd en wordt een landschapsplan uitgevoerd. De wegen en padenstructuur wordt hersteld en de openbare verlichting en de nutsvoorziening worden worden aangepast. De totale kosten bedragen 933.000,-. De ontbrekende middelen bedragen 669.000,-. De raad heeft hiervoor een krediet beschikbaar gesteld.

Vaststelling document 'Functies zoeken plaatsen zoeken functies' Dit document betreft een regionaal beleidsstuk waarin staat weergegeven hoe de gemeenten in de Regio Achterhoek om willen gaan met functieverandering van gebouwen in het buitengebied en met bestaande niet-agrarische bedrijvigheid. De gemeenteraad heeft hiermee ingestemd en er zijn complimenten uitgesproken richting wethouder en ambtenaren voor de totstandkoming van dit document. Ook de gemeenteraden van de overige Achterhoekse gemeenten moeten er nog mee instemmen. Daarna wordt het beleidsstuk aangeboden aan gedeputeerde staten met het verzoek het Ontwerp - Streekplan te wijzigen voor de Regio Achterhoek. Als gedeputeerde staten besluit het streekplan te wijzigen moeten de individuele gemeenten het beleid verwerken in hun bestemmingsplannen.

Vaststelling toekomstschetsen Meddo en Brinkheurne De raad heeft de toekomstschetsen voor Meddo en Brinkheurne vastgesteld. Deze schetsen zijn gericht op de belangrijkste bebouwingsconcentraties in deze buurtschappen. Voor Brinkheurne is dit de lintbebouwing langs de Kottenseweg. Voor Meddo is dit het kerkdorp Meddo. De schetsen zijn tot stand gekomen in overleg met eigenaren, belanghebbenden en provincie. De raad wordt gevraagd de toekomstschetsen vast te stellen. Nu de raad heeft ingestemd met de schetsen kan de gemeente samen met de eigenaren en de provincie aan de slag met de uitvoering van de plannen.

19e wijziging Samenwerkingsregeling Regio Achterhoek Vanuit de Regio Achterhoek zijn alle gemeenten gevraagd in te stemmen met ene voorstel voor de samenstelling van het algemeen bestuur en het dagelijks bestuur van de regio Achterhoek. In het nieuwe voorstel wordt het algemeen bestuur gevormd door 8 vakportefeuillehouders (meestal wethouders of burgemeesters) uit de 7 regiogemeenten aangevuld met de voorzitter, elk lid heeft één stem en de gemeente Doetinchem twee omdat zij als centrumgemeente de voorzitter leveren. het dagelijks bestuur bestaat uit drie leden: de burgemeester van de centrumgemeente en twee leden die gekozen worden vanuit het algemeen bestuur. Winterswijks Belang, Chris van de Bos namens de VVD en PW pleitten allemaal voor de mogelijkheid om ook raadsleden toe te laten tot het algemeen bestuur. Uiteindelijk is het voorstel om in te stemmen met de 19e wijziging afgewezen met 11 stemmen voor en 10 tegen. Winterswijk is de derde gemeente die officieel heeft tegengestemd. Omdat de 19e wijziging alleen ingevoerd kan worden als 2/3 van de gemeenten ermee instemt zal de wijziging geen doorgang vinden. De Regio Achterhoek zal met een nieuw voorstel moeten komen voor een nieuwe bestuursvorm.