Gemeente Rotterdam

Raadsbricht van 27 april 2006

Voorlopig geen vrijstellingsbesluit voor Maastoren

De gemeenteraad heeft een tweeminutedebat gehouden over de bouwplannen voor de Maastoren op de Kop van Zuid. Het verzoek om een debat te houden kwam van de SP en de ChristenUnie-SGP. Er is volgens de fracties over het vrijstellings-besluit grote beroering ontstaan bij de bewoners van de Kop van Zuid, het Noordereiland en de deelgemeente Feijenoord. Er is een vrijstellingsbesluit nodig omdat in de bouwplannen voor de Maastoren buiten de ruimtelijke grenzen voor de bebouwing wordt gebouwd. Ook gaat het om een bouwhoogte van 165 meter en moet worden voorzien voorzien in tien parkeerlagen bovengronds. Met een motie stuurden de SP en de ChristenUnie aan op een politieke discussie in de raad over de invulling van de plannen. Ook riepen de fracties het college op te wachten met het verlenen van het vrijstellingsbesluit. De motie werd aangenomen; alleen Leefbaar Rotterdam stemde tegen.

Wethouder Van Sluis gaf aan dat de raad de bevoegdheid om een vrijstellingsbesluit te nemen aan het college heeft gedelegeerd. In de afgelopen periode is vaker gesproken over de bouwplannen. Een aantal fracties was niet tegen de bouw, maar wilde de uitwerking van de nieuwe locatie en de bezwaren van de bewoners wel met de wethouder bespreken.

Decentralisatie bevoegdheden luchthavens

De gemeenteraad heeft gedebatteerd over het standpunt van Rotterdam over de voorstellen van het kabinet om de bevoegdheden van regionale luchthavens te decentraliseren van het Rijk naar de provincie. Het debat was aangevraagd door de PvdA en had betrekking op Rotterdam Airport.

Wethouder Van Sluis Rotterdam stelde dat Rotterdam Airport deel uit maakt van de internationale mainportstrategie en daarom niet vergeleken kan worden met kleine regionale luchthavens. Het college is om die reden geen voorstander van decentralisatie van de bevoegdheden voor de luchthaven. Een motie van de PvdA voor een goede afweging van de belangen op het gebied van de externe veiligheid, het milieu, de ruimtelijke ordening en de decentralisatie van de bevoegdheden naar de Provincie Zuid-Holland, werd aangenomen. De motie kreeg steun van 23 leden; 19 leden stemden tegen (Leefbaar Rotterdam, VVD en CDA). De Tweede Kamer wordt over het standpunt van de gemeenteraad schriftelijk geïnformeerd.

Leefbaar Rotterdam was het niet eens met de PvdA en gaf aan dat de provincie niet per se dichter bij de burger staat dan het Rijk.

De SP steunde de argumentatie van de PvdA wel. De VVD vroeg zich af of Rotterdam Airport op dezelfde schaal vergeleken kan worden met andere regionale luchthavens. Het is de vraag of de provincie beter in staat is om de belangen van de luchthaven te vertegenwoordigen. Het CDA was ook geen voorstander van decentralisatie, net als D66. Belangrijk is om één gesprekspartner te hebben. GroenLinks stelde het regionale belang voorop en gaf aan dat het logisch is om de bevoegdheden te decentraliseren. De ChristenUnie-SGP vond dat een goede afweging op het gebied van de ruimtelijke ordening en milieu belangrijker is en stelde dat de provincie dat prima kan doen.

Meerjarenontwikkelingsprogramma Grotestedenbeleid uitgebreid

Het Meerjarenontwikkelingsprogramma (MOP) Grotestedenbeleid (GSB III) wordt uitgebreid met extra middelen en extra prestaties. Het doel is om te voorkomen dat allochtone jongeren van Marokkaanse afkomst het criminele pad op gaan.

De gemeenteraad stemde in met de uitbreiding. Met de extra inzet moet het aantal herhalingen op misdrijven met minimaal 10% dalen; het aantal jongeren dat bemiddeling nodig heeft moet met minimaal 50% binnen een half jaar afnemen en er moeten 404 extra stageplekken komen. Het college benadrukte dat het om een uitbreiding van bestaand beleid gaat. Een motie van Leefbaar Rotterdam om op korte termijn een herzien plan van aanpak aan de raad voor te leggen werd verworpen. Alleen de fractie zelf stemde voor.

Akkoord met fusie drie scholen

De gemeenteraad heeft ingestemd met de fusie van de openbare scholen De Rode Wiekel, De Willaert en De Witte Werf. De fusie was wel aanleiding voor een discussie in de raad over de oorzaken van het teruglopen van het aantal leerlingen. Leefbaar Rotterdam en de PvdA pleitten voor een onderzoek naar de redenen waarom ouders niet kiezen voor het openbaar onderwijs. Op basis van de resultaten moeten passende maatregelen worden genomen. De motie kreeg ruime steun, alleen de ChristenUnie-SGP stemde tegen.

De reden voor de fusie was volgens wethouder Bolsius dat de scholen minder leerlingen hebben.

En verder heeft de raad

· bestemmingsplan HSL-Overschie 1e herziening vastgesteld;

· motie-Cornelissen (SP) afgedaan. In de motie staat dat in vervolg op de manifestatie Skills Masters blijvende aandacht komt voor het stimuleren van onderwijs en de vestiging van ambachtelijk geschoolde werkzaamheden. Vanuit de gemeente zijn projecten opgezet voor de samenwerking tussen technisch en ambachtelijk geschoold personeel.

Bron: Griffie, 28-04-2006