Sociaal-Economische Raad

SER-PERSBERICHT

28 april 2006

Ontwerpadvies SER bepleit vrijstelling incidentele arbeid van werknemersverzekeringen

Werknemers die incidentele arbeid verrichten, moeten worden vrijgesteld van de verzekerings- en premieplicht voor de werknemersverzekeringen (WW, WIA en ZW). Deze vrijstelling moet van toepassing zijn op arbeidsrelaties die korter duren dan 30 dagen. Dit staat in een ontwerpadvies van de SER over de personenkring van de werknemersverzekeringen.

Vrijstelling incidentele arbeidsrelaties

De vrijstelling is bedoeld voor (werkgevers van) werknemers met een zogeheten incidentele arbeidsrelatie. Dit zijn bijvoorbeeld vakantiewerkers, scholieren en studenten die gedurende korte tijd arbeid verrichten, seizoensarbeiders en personen die naast een verzekerd hoofddienstverband incidenteel nevenwerkzaamheden verrichten. Voor deze incidentele arbeidsrelaties moeten werkgevers nu premies werknemersverzekeringen afdragen en voldoen aan de administratieve verplichtingen. In de praktijk hebben deze werknemers echter veelal geen aanspraak op een uitkering. Het ontwerpadvies bevat daartoe het voorstel voor een duurvoorwaarde van 30 dagen voor verzekeringsplichtige arbeidsrelaties. Dit wil zeggen dat alleen arbeidsrelaties die langer dan 30 dagen duren, verzekeringsplichtig zijn. Het moet mogelijk zijn om binnen een tijdsbestek van 12 maanden werkzaam te zijn in maximaal drie onverzekerde dienstverbanden bij verschillende werkgevers.

Afbakening werknemersverzekeringen

In het ontwerpadvies wordt ook stilgestaan bij de afbakening van de werknemersverzekeringen. Verplicht verzekerd zijn op dit moment personen die in dienstbetrekking werkzaam zijn en ook personen in overige arbeidsrelaties waarin tegen beloning arbeid wordt verricht. Alleen voor die laatste categorie (zogenoemde fictieve dienstbetrekkingen) gelden uiteenlopende eisen voor de omvang van de arbeidsrelatie.

Het ontwerpadvies bevat het voorstel dat voor alle arbeidsrelaties waarin - anders dan als zelfstandige - tegen beloning arbeid wordt verricht, een uniforme duurvoorwaarde geldt. Daardoor hoeft er bij de bepaling van de status van de arbeidsrelatie voor de werknemersverzekeringen, niet langer te worden gekeken naar de aanwezigheid van een echte of fictieve dienstbetrekking. Dit brengt de afbakeningsproblematiek verder terug.

Zelfstandigen zijn niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Het ontwerpadvies is in dat verband positief over de herziene Verklaring arbeidsrelatie die de Belastingdienst op aanvraag aan zelfstandigen kan verstrekken (de 'VAR-wuo'). Deze draagt in belangrijke mate bij aan het bieden van duidelijkheid en zekerheid vooraf aan zelfstandigen en hun opdrachtgevers over de status van hun arbeidsrelatie.

Het ontwerpadvies is een reactie op een adviesaanvraag van de minister van SZW van 23 december 2005. Het is voorbereid door een werkgroep onder voorzitterschap van prof. dr A.H.J. Kolnaar. Het ontwerpadvies wordt de komende weken besproken in de achterbannen van de centrale organisaties van werkgevers en werknemers. Volgens planning zal het worden vastgesteld tijdens de openbare raadsvergadering van vrijdag 19 mei a.s.



Sociaal-Economische Raad