Gemeente Langedijk


28 april 2006

Koninklijke eer voor zeven Langedijkers

De zeven mensen die een 'lintje' kregen uitgereikt uit handen van burgemeester Cornelisse zijn Anja Brilman-Eilander, Truus Hink-Appel, Mia Koedijk-Vroegop, Anneke Pereboom-Loots, Arie Reurslag, Klazien Smits-Ritsema en Henk Verbeek.

Anja Brilman-Eilander (49) uit Oudkarspel ontvangt de onderscheiding voor activiteiten bij operettevereniging Ceacilia. Dit honderddertig leden tellende gezelschap kent ook een musicalafdeling. Ze is sinds 1987 bestuurslid, waarvan sinds 1996 voorzitter. Onlangs nam zij afscheid van het bestuur. Behalve bestuurswerk heeft ze een staat van dienst op onder andere regiegebied. Ze is pleegmoeder van vier kinderen en heeft verschillende kinderen tijdelijk opgevangen. Voorts is ze, naast haar werk binnen het onderwijs, actief bij het organiseren van verschillende Promconcerten en mag ze worden gezien als de grote animator van de nieuwe musicalgroep van Ceacilia die sinds 2004 bestaat.

Ook Truus Hink-Appel (73) uit Noord-Scharwoude heeft een grote staat van dienst op het gebied van vrijwillige werkzaamheden voor de samenleving. Zo is in verschillende functies actief binnen de parochie St. Jan de Doper. Vanaf 1965 is ze een actief lid van het Ritmisch Koor, vanaf 1980 is ze voorzitter van de werkgroep kerkschoonmakers en lid van de Avondwakegroep. Nog bekender is ze misschien van haar werk voor museum Broeker Veiling en haar enorme voorliefde voor het behoud van het Westfries Kostuum. Voor het museum heeft ze een enorme collectie authentieke Westfriese kleding en de daarbij behorende attributen verzameld en gerestaureerd. In 1981 was ze medeoprichter van de vereniging Behoud Westfries Kostuum.

De verdiensten van Mia Koedijk-Vroegop (60) liggen ondermeer op het kerkelijke vlak. Zo was ze in de periode van 1970 tot 2002 afwisselend diaken en ouderling van de Gereformeerde Kerk te Broek op Langedijk. Daarnaast organiseerde ze tussen 1985 en 2000 de jaarlijkse collecte voor het Astmafonds in Broek, is ze medeleider van de bejaardensoos en vrijwilligster in vakantiecentrum `De Blije Wereld' in Lunteren. Ook is ze als voorzitter betrokken bij de oecumenische boekwinkel in Broek op Langedijk, is ze voorzitter van het oecumenische koor `Echo' te Heerhugowaard en is ze vrijwilliger in het Hospice te Alkmaar.

Niet minder imposant is de staat van dienst van Anneke Pereboom-Loots (56) uit Broek op Langedijk. Ze was ooit voorzitter van een afdeling van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen, secretaris van een plaatselijke afdeling van het Het Groene Kruis en lid van de werkgroep Alkmaar van de Vereniging Kind en Ziekenhuis. Van 1990-1997 was ze bestuurslid van de Rudolf Steiner School in Alkmaar. Een paar jaar later combineerde zij die taak als voorzitter van de Perscommissie van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen, regio Noord-Holland. Tot aan de dag van vandaag is ze actief binnen de vereniging Aangeboren Heupafwijkingen. Van deze vereniging geldt zij als medeoprichter.

Arie Reurslag (71) uit Noord-Scharwoude was tot zijn pensionering als timmerman werkzaam bij een aannemersbedrijf uit Sint Pancras. Al meer dan vijftien jaar spant hij zich in als vrijwilliger van zwembad De Bever in Sint Pancras. Zo was hij, naast actief vrijwilliger, bestuurslid van de technische commissie van het bad. Sinds 1992 is hij verantwoordelijk voor de technische zaken en de groenvoorziening rondom het zwembad. Daarnaast houdt hij zich bezig met de (nachtelijke) bewaking van het zwembad en werft hij sponsorgelden. Tenslotte staat hij bekend als oprichter, bestuurslid, vrijwilliger en trainer van Zwem- en Poloclub SP '72.

Klazien Smits-Ritsema (72) uit Broek op Langedijk is een bekende verschijning binnen het Nederlandse Rode Kruis. Vanaf 1975 tot aan de dag van vandaag is zij actief voor het Rode Kruis. Achtereenvolgens in Smilde, Alkmaar en sinds 1983 Langedijk. Ze begeleidt mensen bij het jaarlijkse uitje, verkoopt Rode Kruis artikelen, bezoekt alleenstaanden enz. Sinds 1983 combineert ze haar Rode Kruis activiteiten met haar vrijwilligerswerk voor Verzorgingshuis Horizon. Ze helpt mensen met handwerken, helpt bij het jaarlijkse avondje uit en fungeert als avondportier. Ook in het kerkenwerk heeft mevrouw Smits haar steentje bijgedragen. Zo was ze lid van de commissies `Vorming en Toerusting' en `Kerk en Israël'.

Henk Verbeek (62) uit Zuid-Scharwoude wordt onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Verbeek maakte zich in het bijzonder verdienstelijk voor de promotie van het gebruik van aardgas als voertuigbrandstof. Vanaf 1988 heeft Verbeek verschillende functies een belangrijke impuls gegeven aan het gebruik de alternatieve autobrandstof in ons land. Hij was hoofd Distributie van het Energiebedrijf Groningen, directeur van Gasbedrijf Velsen, manager van de afdeling windmolens, warmtepompen, photovoltage en energiescans van Energie Noord West (ENW). Ook was hij consultant bij CNG/NGV European Natural Gas Vehicle Association. Buiten deze hoofdfuncties vervulde hij diverse nevenfuncties op het gebied van alternatieve brandstof en duurzame ontwikkeling.

Naar boven
Belastingloket

Uw mening

Werk in uitvoering

Dorpsgericht Samenwerken