VVD


28-4-2006

VVD stemt in met convenant openhouden Borssele

De VVD fractie is tevreden over het convenant dat de Regering met de kerncentrale Borssele wil sluiten. In het convenant wordt afgesproken dat de centrale tot 2033 in bedrijf mag blijven, in ruil voor extra investeringen in duurzame energie.

Twee vliegen in één klap dus. De linkse partijen in de Tweede Kamer willen Borssele sluiten. Dit zou de Staat honderden miljoenen aan schadevergoeding kosten. `Volstrekt weggegooid geld en volkomen onverantwoord' zegt VVD woordvoerder Paul de Krom. `Terwijl in de rest van de wereld de slag om de energiebronnen in volle hevigheid is losgebarsten en onze zorg zou moeten zijn hoe we energie ook in de toekomst betrouwbaar en betaalbaar kunnen houden, praten we in Nederland al twee jaar over het sluiten van een centrale. Gelukkig is dat nu afgewend. Borssele blijft open. Nu kan de discussie over de toekomst van kernenergie in Nederland echt beginnen', aldus De Krom

Hieronder vindt u de bijdrage van Paul de Krom in het debat. Alleen het gesproken woord geldt.

Mijn fractie had het allerliefst gezien dat als tegenprestatie voor het langer openhouden van Borssele was afgesproken er nog een kerncentrale bij te bouwen. Jammer, een gemiste kans. Maar ik tel natuurlijk mijn knopen. Mijn fractie kan met het voorliggende convenant prima kan leven. Immers, alles is beter dan een centrale dichtdoen terwijl we wereldwijd met grote snelheid op een energiecrisis afstevenen. In dat licht voel ik er weinig voor om nog eens op de vierkante millimeter door het convenant te grasduinen. We kunnen de blik beter op de toekomst richten, de tijd dringt.

De prijs van een vat olie is inmiddels gestegen tot $ 73. Internationale rapporten geven aan dat de prijs kan oplopen tot boven de $ 100. De nakende crisis rond Iran, een belangrijke olieleverancier en een land met de op één na grootste gasvoorraden ter wereld, werpt zijn schaduwen vooruit. Morgen verstrijkt de deadline van de Veiligheidsraad aan Iran om te stoppen met het verrijken van uranium, en volledige duidelijkheid te geven over het nucleaire programma aan de International Atomic Energy Agency. Wat de reactie is van de internationale gemeenschap als Iran niets doet moet worden afgewacht. Maar de situatie in Iran en daarmee in het Midden Oosten wordt er in elk geval niet stabieler op, met alle mogelijke gevolgen voor de prijzen van dien. Intussen is China druk bezig oliemaatschappijen op te kopen en heeft zelfs de president van de Verenigde Staten de olieverslaving in zijn land aan de orde gesteld. In de VS is het besef van de risico's die zijn verbonden aan de voortdurende en zelfs toenemende afhankelijkheid van olie en gas uit instabiele landen kennelijk veel dieper doorgedrongen dan in Europa. Want wat doet Europa: eigenlijk niets. Sterker: de import en dus de afhankelijkheid neemt zelfs toe. En daarmee ook de risico's voor de voorzieningszekerheid en onze politieke, strategische en economische veiligheid. Onze Nederlandse gasvoorraden zijn over 25 jaar op. Als we in Nederland en in Europa niet snel handelen om die trend fundamenteel om te buigen bezorgen we onszelf zo'n enorme hoofdpijn dat een aspirientje niet voldoende zal zijn om die weg te werken. Ja, wat wel gebeurt, en waar de Minister van Economische Zaken terecht ook mee bezig is, is om die afhankelijkheid en dus de risico's over zoveel mogelijk landen - leveranciers - te spreiden. Maar het is bij lange na niet voldoende. Het verbruik van gas en olie moet gewoon omlaag. De VVD fractie hijst de rode vlag. Het is soms net alsof het maar niet tot ons door wil dringen dat we op een groot probleem afkoersen. Het doet mij soms denken aan Churchill in de jaren '30. Terwijl Duitsland zich in razend tempo aan het herbewapenen was, waren de waarschuwingen van Churchill in Engeland aan dovemansoren gericht. De appeasement politiek bleek uiteindelijk desastreus. Wat moet er gebeuren? Vijf punten.


1. De verantwoordelijkheid voor kenernergie moet volledig bij het ministerie van Economische Zaken komen te liggen. Daar berust de eerste verantwoordelijkheid voor de energievoorziening, daar zit ook de expertise. Ik los daarmee een schot voor de boeg voor de wijziging van de Kernenergiewet.

2. Ik wil het Kabinet vragen drie global economy energiescenario's uit te werken voor 2050. Eén waarbij de energievoorziening geheel onafhankelijk is van fossiele brandstoffen, één voor 75% en één voor 50%. Daarbij moet er van worden uitgegaan dat de energievoorziening betrouwbaar, betaalbaar en zo schoon mogelijk is. In die volgorde. Ik besef natuurlijk dat er veel onzekerheden zijn, maar scenario's zijn ook geen blauwdrukken. Ik denk dat het nodig is om een gevoel te ontwikkelen wat nodig zou zijn om een dergelijke doelstelling te halen. Welke doelstelling zou mogelijk, haalbaar en betaalbaar zijn? In Zweden heeft men zich ten doel gesteld om op termijn volledig onafhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Ik denk dat wij in Nederland ook een discussie over lange termijn doelstelling moeten hebben

3. Europa besteedt 0,3% van wat we jaarlijks met z'n allen aan energie uitgeven aan onderzoek en ontwikkeling. Een schijntje in het licht van de uitdaging die voor ons ligt en bij lange na niet genoeg om de inspanningen van bijvoorbeeld de VS en Azië te evenaren. De inspanningen in Europa moeten worden gebundeld en de budgetten fors omhoog. In technologieontwikkeling ligt een belangrijke sleutel om de problemen voor de toekomst op te lossen. Daarom moeten we toe naar een wereldenergieverdrag gericht op technologieontwikkeling en overdracht. De VS en Azië zijn daarmee al begonnen, maar ik begrijp van de Staatssecretaris dat Europa buiten de deur wordt gehouden. Ik heb ook niet de indruk dat Europa zich - ondanks de toezegging van de Minister President om daarbij aan te sluiten - nou zo druk maakt om mee te doen. Als de wereld op het gebied van ruimtevaart gezamenlijk kan optrekken, zie het international space station project, waarom dan niet op het gebied van energie?

4. Voor wat betreft de elektriciteitsvoorziening moeten we op middellange termijn - zeg, 10 jaar - toe naar een verhouding 1/3 kolen, 1/3 kernenergie, en 1/3 gas. Het energiebeleid moet op die doelstelling worden afgestemd.

5. Tenslotte moet fors worden ingezet op energiebesparing en verhoging van de energie-efficiency. De EU moet ambitieuze normen stellen voor motoren en apparaten.

Met een beslissing over de inzet van de gereserveerde FES (500 + 500 + 250 mln.) gelden wil de VVD fractie wachten tot het rapport van Taskforce Energietransitie. De VVD fractie wil voorkomen dat dat budget voor allerlei leuke ad hoc projectjes wordt ingezet. Ik stel voor om daarover tegelijk met de behandeling van dat rapport, een debat over de inzet van dat geld te houden.