VVD


28-4-2006

VVD wil steun energie ontwikkelingslanden

Twee miljard mensen in de derde wereld zijn verstoken van toegang tot betrouwbare en betaalbare energie. De VVD steunt De Nederlandse regering en de Wereldbank om daar verandering in te brengen. Duurzame energie, zoals zonne-energie, kan daarbij een rol spelen, bijvoorbeeld in rurale gebieden die niet op netwerken zijn aangesloten.

Maar als je kijkt naar de wereldwijd exploderende vraag is de realiteit dat conventionele energie voorlopig nog een belangrijke rol zal spelen. Hulp mag zich daarom niet alleen richten op duurzame energie, maar ook op conventionele energie, en dat dan zo schoon mogelijk natuurlijk. `Wij mogen mensen in derde wereldlanden niet ontzeggen wat wij zelf wel hebben', aldus VVD woordvoerder Paul de Krom

Hieronder treft u de bijdrage van Paul de Krom in het debat aan. Alleen het gesproken woord geldt.

Tijdens de Energy Week begin maart in Washington, heeft de Minister van Ontwikkelingssamenwerking gezegd dat ontwikkelingslanden meer toegang moeten krijgen tot moderne en waar mogelijk duurzame energie. Mij is het onderscheid niet duidelijk tussen `moderne' en `duurzame' energie. Kan de Minister dit toelichten? Ook de zinsnede `waar mogelijk' is van belang. Ik ga er niet van uit dat de inzet van dit Kabinet is om mensen in ontwikkelingslanden te ontzeggen wat wij zelf wel hebben, nl. toegang tot en gebruik van conventionele en kernenergie? Zoals het Kabinet weet stijgt de vraag naar energie wereldwijd explosief de komende 50 jaar, tot 2x de huidige vraag in 2050. Wereldwijd hebben 2 miljard mensen nu al geen toegang tot betrouwbare, betaalbare en schone energie. Voor bepaalde rurale gebieden in de wereld die niet zijn aangesloten op energienetwerken kan duurzame energie, zoals zonne-energie, een belangrijke rol spelen. De VVD steunt dat soort projecten van harte. Maar als je kijkt naar de exploderende vraag naar energie in relatie tot de bescheiden rol die duurzame energie speelt in het opvangen daarvan, in hoeverre gaat de aanpak van de Wereldbank dan echt verschil maken in de ontwikkelingslanden? Is het Kabinet van mening dat de Wereldbank meer of minder moet doen op het gebied van duurzame energie, meer of minder moet investeren in pijpleidingen en netten? Is het Kabinet van mening dat voorzover financiële hulp wordt gegeven, zich die alleen moet richten op duurzame energiebronnen? Met andere woorden: is `energie' of `duurzame energie' de inzet van de Regering? En voorzover het duurzame energie projecten betreft, zijn dat dan projecten waar we ook CO2 credits voor terugkrijgen? Ik mag hopen van wel, want hier komen milieubeleid en OS bij elkaar. Graag een toelichting.

De Minister van Ontwikkelingssamenwerking heeft eerder in Washington bij de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gezegd dat de olieprijs nog veel verder mag stijgen wat haar betreft. 'Een daling van de olieprijs zou een slechte zaak zijn, omdat het een rem zet op het aanboren van alternatieve energiebronnen zoals biomassa,' aldus de Minister. Als je kijkt naar de huidige olieprijs wordt de Minister op haar wenken bedient. Dat juist arme landen extra lijden onder de hoge olieprijs, is voor de minister kennelijk minder van belang. Ik weiger te geloven dat zij dit serieus heeft bedoeld. De Minister breekt een lans voor biomassa. Is zij op de hoogte van de kritische geluiden over biomassa? Greenpeace stelt dat `het niet is uitgesloten dat vooral grootschalige productie van biomassa schade toebrengt aan belangrijke natuurlijke en sociale waarden, zoals natuurgebieden en voedselzekerheid'. Prof. Lucas Reijnders stelt dat steeds meer grond kan veranderen in een groene woestijn dat bijvoorbeeld ten koste kan gaan van tropisch regenwoud. Welke soorten biomassa vindt zij aanvaardbaar, en welke niet?

Wat de VVD fractie betreft is hulp van de internationale gemeenschap op het gebied van energie aan ontwikkelingslanden van groot belang. Ik heb eerder gepleit voor een wereldwijd energieverdrag, gericht op technologie-ontwikkeling en overdracht. De inspanningen moeten daarnaast zijn gericht op het stimuleren van betrouwbare, betaalbare en het liefst zo schoon mogelijke energie in ontwikkelingslanden. In die volgorde. Ik neem aan dat het kabinet het met mij eens is. Graag een reactie.