Gemeente Wijdemeren


10 Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt in Wijdemeren

WIJDEMEREN - Het was `Lintjesregen' in Wijdemeren op vrijdag 28 april 2006. Maar liefst tien inwoners uit Wijdemeren kregen uit handen van burgemeester D. Bijl een Koninklijke Onderscheiding. De feestelijke uitreiking vond plaats in de raadzaal van het gemeentehuis tussen 10.00 en 12.00 uur. De inwoners werden er, zoals gebruikelijk, naar toe gelokt door familie of vrienden en wisten niet dat deze verrassing hen te wachten stond. De burgemeester sprak hen om beurten toe en spelde de versierselen op.

Mevrouw J. Addink-Kettelarij uit Kortenhoef: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Addink (80) zet zich al bijna 40 jaar in als vrijwilligster voor de Gereformeerde Kerk in `s 's-Graveland. Zo reed ze in de beginjaren mensen wekelijks naar de bejaardensoos en hielp ze met de organisatie van deze middagen. Ook was ze ruim 20 jaar pastoraal medewerkster. Hoewel ze hier nu mee gestopt is, bezoekt ze regelmatig zieken en rijdt ze ouderen naar het ziekenhuis. Daarnaast verzorgt ze één keer per maand de bloemen voor de zondagdienst, verleent ze assistentie bij maandelijkse protestantse kerkdiensten en verzorgt ze koffie en thee bij begrafenissen. Of het nu gaat om het bezoeken van jarigen of het verzorgen van de koffie bij de jaarlijkse rommelmarkt: men doet nooit tevergeefs een beroep op mevrouw Addink.

Ondanks haar hoge leeftijd doet mevrouw Addink sinds 2001 ook vrijwilligerswerk in Zorgcentrum Oudegaard in Kortenhoef. Hier verzorgt ze wekelijks de boodschappen in het winkeltje voor de bewoners en geeft zij één keer per maand leiding aan het naaigroepje dat regelmatig samenkomt om kleding van bewoners te verstellen. Ook is zij altijd bereid om in te vallen bij het thee- en koffieschenken. Bij de kerst- en zomeractiviteiten van Oudegaard kan men altijd op de inzet van mevrouw Addink rekenen!

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert haar als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd".

De heer B.H. Berends uit Ankeveen: Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer Berends (67) is in zijn woonplaats Ankeveen een dorpsfiguur. Hij draagt de gemeenschap een warm hart toe en zet zich al 41 jaar in als vrijwilliger op het terrein van sport, cultuur en volkshuisvesting. De heer Berends is altijd bereid om, samen met zijn vrouw, de organisatie van activiteiten op zich te nemen. Zo was hij ook jarenlang betrokken bij de organisatie en uitvoering van het programma van de plaatselijke carnavalsvereniging en van het Comité Dagtocht Ouden van Dagen.

De heer Berends was in 1965 mede-oprichter van sportvereniging A.S.V. '65 en was 40 jaar lang secretaris. In deze functie heeft hij zich ondermeer beziggehouden met de ontwikkeling en aanleg van het gemeentelijk sportterrein in Ankeveen. Op sportief gebied is hij nog steeds actief, nu als voorzitter van A.S.V. Pentenque '91. Sinds 1966 zet de heer Berends zich in voor de Stichting Vermaak en Cultuur in Ankveen, de laatste vijf jaar als secretaris. Deze stichting organiseert de jaarlijkse kermis in Ankeveen en ondersteunt met de opbrengst culturele doelen in de dorpsgemeenschap. De heer Berends verzorgt de administratieve voorbereiding en de verpachting van de kermis. Ook was hij ruim 18 jaar in verschillende functies actief voor de woningbouwvereniging "Volkshuisvesting" in 's-Graveland. Zo was hij lid van de Raad van Commissarissen, lid van het Algemeen Bestuur en secretaris van het Dagelijks Bestuur. Deze functies heeft hij met grote toewijding en verantwoord uitgevoerd. Sinds 2002 is de heer Berends secretaris van de Stichting Woningcorporaties Het Gooi en Omstreken.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert hem als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen". Overigens is de aanvraag voor de onderscheiding voor de heer Berends gedaan door de onlangs overleden de heer De Kwant.

Mevrouw Y.E.M. van den Brand Sikking uit Kortenhoef: Lid in de Orde van
Oranje-Nassau
Mevrouw Van den Brand (43) is een onmisbare schakel in de organisatie van vele activiteiten in 's-Graveland en Kortenhoef. Ruim 13 jaar was mevrouw Van den Brand voorzitter van de Stichting BLOK (Behoud Leefbaarheid Oud Kortenhoef). Deze stichting is gevestigd in de oude school aan de Kortenhoefsedijk en is inmiddels uitgegroeid tot een cultureel centrum waar ruim honderd vrijwilligers activiteiten opzetten en uitvoeren. Ook was mevrouw Van den Brand gedurende 6 jaar bestuurslid van vereniging Curtevenne. Een vereniging die zich bezig houdt met het in standhouden van het landschappelijk schoon en het cultureel erfgoed binnen de gemeente. In 2000 werd ze voorzitter van de Stichting Vechtplassen Palingrook Commissie, deze stichting organiseert jaarlijks de Nederlandse Kampioenschappen Palingroken, een gondelvaart en een braderie. Mede door de inzet van mevrouw van den Brand is in 2002 het dauwtrappen op Hemelvaartdag in ere hersteld. Zij trekt de organisatie van deze vroege ochtendwandeling waaraan zo'n duizend mensen deelnemen.

Mevrouw Van den Brand is ook een zeer sportief. Al vanaf haar vijftiende is zij actief in de jeugd- en technische commissie van tennisvereniging Westerveld. Zij is talentscout, organiseert toernooien en deelt de jeugd in bij wedstrijden. Toen mevrouw Van den Brand in 1995 haar trainersdiploma behaalde werd zij schaats- en conditietrainer voor de Gooise Hardrijders Vereniging. Daarnaast traint zij in de wintermaanden de jeugdgroep van schaatsvereniging "De 5 dorpen" in Kortenhoef.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert haar als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen" en "iemand die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben.

Mevrouw G. Griffioen- de Groot uit Loosdrecht: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Griffioen (81) heeft zich haar leven lang in dienst van haar medemens gesteld. Zo zorgde zij 13 jaar lang voor haar broer die geestelijk en lichamelijk totaal afhankelijk was. In 1978 pakte zij het vrijwilligerswerk op en sindsdien is zij actief op sociaal, maatschappelijk en kerkelijk terrein. Mevrouw Griffioen bezocht 20 jaar lang regelmatig een slechtziende en enigszins dementerende dame die zij dan voorlas en waarmee zij zong. Afgelopen dinsdag is zij overleden op 98-jarige leeftijd.

Mevrouw Griffioen verblijdt ook twee andere hoogbejaarde mensen wekelijks met haar bezoek. Zij houdt hen gezelschap en leest hen voor. Daarnaast brengt zij regelmatig alleenstaande ouderen zelfgemaakte soep of stoofpeertjes.
Ruim een kwart eeuw was mevrouw Griffioen vrijwilliger bij de Hervormde Vrouwen Dienst in Nieuw-Loosdrecht. Hiervoor bezocht ze gemeenteleden die ziek waren of die een huwelijksjubileum vierden. Tot 2000 reed mevrouw Griffioen bewoners van verpleeghuis De Beukenhof naar de kerkzaal. Sinds 8 jaar is ze lid van de "poetsploeg" die het koperwerk in de kerk glanzend houdt. Om de kerk ook financieel te steunen zamelt mevrouw Griffioen al 15 jaar het oud papier in van tien huishoudens. Het papier verzamelt zij in haar garage en de opbrengst is voor de kerk. Voor de Protestant Christelijke Ouderen Bond heeft ze 12 jaar lang verjaardagskaartjes naar de leden gestuurd. Toen de bond werd opgeheven, is zij daar, bij kroonjaren, gewoon mee doorgegaan.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert haar als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd".

De heer A.N. van Houten uit Nederhorst den Berg: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer van Houten (69) staat bekend als een man van weinig woorden, maar wel eentje die bergen werk verzet. Al 25 jaar zet hij zich onvermoeid in voor verschillende sportieve activiteiten in Nederhorst den Berg. Zo was hij 26 jaar lang bestuurslid en medeorganisator van de Ronde door Overmeer, een atletiek- en wielerronde, is hij sinds 1980 medeorganisator van de jaarlijkse Sprintmarathon en is hij al 20 jaar medeorganisator van de jaarlijkse wandel-4daagse in Nederhorst den Berg. Ook levert hij zijn bijdrage aan de organisatie van de jaarlijkse Pleinloop in zijn woonplaats.

Sinds 1980 is meneer Van Houten jurylid bij de sectie Marathon van de KNSB, hier is hij verantwoordelijk voor het goede verloop van de aankomst van de schaatsers. Ook in zijn woonplaats heeft de schaatsport zijn belangstelling. Al 19 jaar is hij bestuurslid van de IJsclub Nederhorst den Berg. Daarnaast begeleidt hij 2 maanden per jaar het schoolvoetbalelftal van de Rooms Katholieke Josefschool op hun weg naar succes. Hij is sinds 1995 hun trainer.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert hem als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen".

De heer W.J. van Kooten: Officier in de Orde van Oranje-Nassau De heer Van Kooten (65) kreeg al op jonge leeftijd landelijke bekendheid als diskjockey op de Nederlandse radio. Hij begon in 1954 met "Jeugdland" bij de NCRV. Grote bekendheid kreeg hij bij Veronica met zijn dagelijkse radioprogramma als "Joost den Draaijer". Hij werd er al snel programmadirecteur, bedacht de jingle, introduceerde de "horizontale programmering" en organiseerde de `Veronica Top 40'. Deze groeide uit tot de hitlijst waar de gehele populaire muziekindustrie zich nog steeds op baseert. Veronica maakte plaats voor de VPRO, de AVRO en de NOS. Bekendheid kreeg hij ook toen hij verschillende radio- en tv-stations ging oprichten zoals Holland FM, Sport 7 en Business News Radio. Daarnaast had de heer Van Kooten zijn eigen muziekuitgeverij Nanade Music en de platenmaatschappij Red Bullet. Voor de platen die hij uitbracht van inmiddels bekende Nederlandse artiesten ontving hij meerdere malen de exportprijs van de Stichting Conamus. De laatste jaren heeft de heer Van Kooten zijn commerciële activiteiten uitgebreid naar vele andere terreinen, zowel nationaal als internationaal. Ook zet hij zich in voor diverse maatschappelijke doelen. Hij is ondermeer promotor van de Nederlandse taal, medeoprichter van "Leefbaar Nederland" en ambassadeur van de "Bart Foundation".
Ook de waterproblematiek in de wereld probeert hij breed onder de aandacht te brengen. Hiervoor gaf hij steun aan de Stichting Levend Water. Bijzonder, zeker in relatie tot de Lintjesregen, is dat de heer Van Kooten het initiatief heeft genomen om de tekst en muziek van het Wilhelmus te sturen naar alle basisscholen in Nederland om zo bekendheid te geven aan ons volkslied.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert hem als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd" en "iemand die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben".

Mevrouw M. Loenen-Brinkhuis uit Kortenhoef: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Loenen (60) is al ruim 30 jaar actief als vrijwilliger bij diverse organisaties in Kortenhoef en `s-Graveland. Hierbij levert zij een grote bijdrage aan vele maatschappelijke activiteiten die van grote betekenis zijn voor het leven in de dorpen. Zo was mevrouw Loenen 26 jaar lang vrijwilliger bij de jaarlijkse Profronde van Kortenhoef (wielrennen), 12 jaar lang vrijwilliger bij Gymnastiekvereniging ODIS en 22 jaar vrijwilliger bij de plaatselijke EHBO-vereniging. Ook vervulde mevrouw Loenen de functie van secretaris bij Accordeonvereniging Music Stars en de Cycle Tour Club Ankeveen. Zij was ook 5 jaar lid van het algemeen bestuur van de stichting Dorpshuis De Dobber. Sinds 1969 is mevrouw mede-organisator van de jaarlijkse intocht van Sint Nicolaas in 's-Graveland en Kortenhoef. Zij zorgt ervoor dat de zwarte Pieten-pakken er prima uitzien. Ze herstel ze en zo nodig maakt ze nieuwe pakken ter vervanging. Ook voor Carnavalsvereniging De Turftrappers en voor het Majorettenkorps van Muziekvereniging BMOL heeft zij vele jaren de kleding gemaakt. Iemand als mevrouw Loenen is onmisbaar voor verenigingsactiviteiten. Zij wordt daarom alom geroemd om haar betrokkenheid, motivatie en haar grote inzet.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert haar als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd".

De heer A.A. Stalenhoef uit Nederhorst den Berg: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Stalenhoef (68) is een bekende figuur in zijn woonplaats Nederhorst den Berg. Al vanaf 1956 is hij als vrijwilliger zeer betrokken bij diverse organisaties in het dorp. Dorpsgenoten die met hem samenwerk(t)en noemen hem een inspirator, een zeer goede onderhandelaar en een sociaal voelend en aimabel mens.

Nadat de heer Stalenhoef 50 jaar geleden de R.K. Jongerenvereniging oprichtte, zette hij zich in voor de jeugd door verschillende activiteiten te organiseren. In de zestiger jaren was de heer Stalenhoef bestuurslid van de voetbalvereniging. Het bevorderen van sport en de politiek trok hem in de jaren zeventig. Als gemeenteraadslid was hij initiatiefnemer voor het bouwen van Sporthal De Blijk en de aanleg van tennisbanen aan de Vreelandseweg in Nederhorst den Berg. Van beide sportgelegenheden maken zijn dorpsgenoten, tot op de dag van vandaag, intensief gebruik. De jaren tachtig kreeg het basisonderwijs zijn volle aandacht, ondermeer als voorzitter van de Stichting R.K. Basisonderwijs in Nederhorst den Berg.
De afgelopen 10 jaar heeft de heer Stalenhoef zich volop ingezet voor een grondige restauratie van de kerk. Dit was mede mogelijk door een subsidie van de provincie Noord-Holland. De restauratie heeft hij al die jaren intensief begeleid. Door zijn kwaliteiten is er optimaal gebruik gemaakt van de subsidiemogelijkheden en is het geld zeer verantwoord uitgegeven. Daar waar geld tekort was, zorgde de heer Stalenhoef voor sponsors. Het resultaat is een zéér fraai kerkgebouw dat weer een beeldbepalend monument is geworden.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert hem als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen".

Mevrouw C.M. van de Velden-de Groot uit Kortenhoef: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Van de Velden (59) is sinds 1984 voorzitter van de Historische Kring `In de Gloriosa' in Kortenhoef. De Historische Kring neemt een belangrijke plaats in in de gemeenschap bij het bewaren, instandhouden en beschermen van de historische plekken van Ankeveen, 's-Graveland en Kortenhoef. In de ruim 20 jaar dat mevrouw Van de Velden voorzitter is, heeft deze organisatie zich sterk ontwikkeld. Het belang van een dergelijke vereniging wordt door iedereen onderkend.

De kring geeft vier keer jaar een periodiek uit met artikelen over de dorpen. Incidenteel verschijnen er boeken over de dorpsgeschiedenis, is er een beeldcollectie van ruim 300 foto's en zijn er thematentoonstellingen. Deze worden onder leiding van mevrouw Van de Velden georganiseerd. Een groot publiek bezoekt deze tentoonstellingen en het is altijd een groot succes. Mevrouw Van de Velden heeft tweemaal het voortouw genomen toen de Historisch Kring vanwege ruimtegebrek moest uitzien naar een nieuwe locatie. Mede door haar toedoen heeft de kring nu een prachtige ruimte waarin de kring haar activiteiten kan ondernemen. Naast haar werkzaamheden voor de historische kring neemt zij regelmatig zitting in diverse gerelateerde comité's. Zo leverde zij in 2001 een bijdrage aan de oprichting van de Stichting Kunstbezit 's-Graveland en zat zij in het comité Afscheidsgeschenk. Dit comité zorgde ervoor dat álle inwoners van 's-Graveland een prachtig fotoboek als herinnering aan de voormalige gemeente ontvingen, vlak voor het ontstaan van Wijdemeren.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert haar als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen".

De heer M.J.A. Wewer uit Nederhorst den Berg: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Wewer (60) vervult in zijn woonplaats Nederhorst den Berg al jaren een voorbeeldfunctie door, naast zijn werk als horeca-ondernemer, zich op vrijwillige basis voor diverse facetten van het verenigingsleven in te zetten. Zo is hij al ruim 10 jaar voorzitter van De Gruthut, een peuterspeelzaal waar hij via zijn kleinkinderen bij betrokken raakte. Die voorzittersrol vervult hij ook al jaren voor de Oranjevereniging. Koninginnedag is een belangrijke dag voor de Oranjevereniging. De voorbereiding hiervoor begint al maanden van te voren. Jaarlijks zet hij zijn schouders onder de terugkerende evenementen en de feestweek waar jong en oud van genieten. Denk aan de kermis, de braderie de vele kinderactiviteiten en de bingo's. Eén bingo is speciaal voor de bewoners van verzorgingshuis De Kuyer. Deze wordt door de bewoners hogelijk gewaardeerd, mede omdat de heer Wewer ervoor zorgt dat iedereen de zaal verlaat met een prijs.

Naast de peuterspeelzaal en de Oranjevereniging was de heer Wewer tot 2003 één van de organisatoren van de `Ronde van Overmeer', een atletiek en wielerronde. Deze rond werd jaarlijks in augustus gehouden, tegelijkertijd met een kermis. De heer Wewer regelde het verblijf van de nationale en internationale deelenemers, organiseerde hulptroepen voor het plaatsen van de hekken en had een groot aandeel in het regelen van de sponsoring. In zijn werk blijkt telkens zijn grote maatschappelijke betrokkenheid.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert hem als "iemand die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben"