College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties

---

Actueel

28 April 2006

CBG start samenwerking met Nederlands Kanker Instituut

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) start een officiële samenwerking met het Nederlands Kanker Instituut- Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI - AVL). Hiervoor is een convenant tussen beide partijen getekend tijdens een bijeenkomst in het NKI te Amsterdam. Het NKI is het CBG behulpzaam bij het schrijven van beoordelingsrapporten voor geneesmiddelen. Zodoende houdt het CBG voeling met de praktijk van alle dag.

Het CBG heeft een speerpuntenbeleid vastgesteld waarbij onder meer is gekeken op welk gebied Nederland wetenschappelijk expertise heeft, waar behoefte aan bestaat in de EU en op welk therapeutisch gebied belangrijke ontwikkelingen worden verwacht. Het CBG heeft enkele jaren geleden een van haar speerpunten gekozen op het gebied van de oncologie/hematologie en kiest in dat verband voor nauwe samenwerking met het NKI - AVL om daar verder invulling aan te geven. Op deze manier krijgt het NKI - AVL inzage in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen vanuit de adviestaak van het CBG en is betrokken bij de beoordeling van alle geneesmiddelen die later in de praktijk toegepast kunnen gaan worden. Het CBG krijgt toegang tot expertise die gekoppeld is aan de klinisch (hemato-)oncologische praktijk en het klinisch en basaal oncologisch onderzoek binnen het NKI - AVL die van belang is voor de CBG beoordelaars op dit gebied. De samenwerking tussen CBG en NK I- AVL is de eerste in een reeks van overeenkomsten die het CBG sluit met onderzoeksinstituten.

Het CBG richt zich op samenwerkingsverbanden met enkele universiteiten ter verbreding en versterking van de benodigde expertise voor het optimaal kunnen uitvoeren van de diverse taken op het gebied van geneesmiddelenbeoordeling en bewaking. Op dit moment is er een samenwerkingsovereenkomst in de maak met de afdeling farmacoepidemiologie en farmacotherapie van de Universiteit van Utrecht en is de samenwerking met de vakgroep Farmaco-epidemiologie van het Erasmus MC te Rotterdam geïntensiveerd. Dit uit zich bijvoorbeeld in gezamenlijk onderzoek en (na)scholing op het gebied van geneesmiddelenbewaking.