Universiteit Maastricht

28 april 2006
Vier koninklijke onderscheidingen uitgereikt
Lintjesregen treft ook Universiteit Maastricht

Vier lintjes werden vanochtend opgespeld bij drie UM-medewerkers en een vrijwilliger die jarenlang werk verzette voor de UM. Drie van hen ontvingen de onderscheiding uit handen van burgemeester Leers van Maastricht, in de aula van het bestuursgebouw. Een persoon werd door burgemeester Offermanns van Meerssen thuis overvallen met de versierselen.

1. Het eerste lintje ging naar prof. dr. Jos van Engelshoven. Hij kreeg de titel Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw. Jos van Engelshoven is hoogleraar Radiologie aan de Faculteit der Geneeskunde van de UM en verrichte vanuit deze functie baanbrekend onderzoek op het gebied van onder meer MRI bij patiënten met hart- en vaatziekten. Zijn wetenschappelijk werk heeft de diagnose bij patiënten met een hoge bloeddruk verbeterd en onder meer een bijdrage geleverd aan de vroegtijdige opsporing van borstkanker. Daarnaast is Jos van Engelshoven hoofd van de Afdeling Radiologie van het azM, waar hij tevens grondlegger van is. Hij leidde sinds 1986 meer dan 50 assistenten op en wordt op het gebied van CT-scan en MRI als regionaal en nationaal expert en pionier beschouwd. Daarnaast was hij de afgelopen jaren actief bestuurder van onder meer de centrale opleidingscommissie van de Nederlandse Vereniging voor Radiologie. Omdat hij in 2006 20 jaar verbonden is aan de UM en het azM werd hij juist dit jaar voorgedragen.

2. Het tweede lintje was voor Dr. Gerard Majoor; Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij werkt momenteel als coördinator van een international track aan de Faculteit der Geneeskunde van de UM en is een van de grondleggers van Mundo, het bureau voor ontwikkelingssamenwerking van de universiteit. Gerard Majoor heeft zich de afgelopen dertig jaar bij de Universiteit Maastricht ingezet voor de ontwikkeling van het Probleemgestuurd Onderwijs binnen het medisch onderwijs, en vanaf begin jaren negentig in toenemende mate ook buiten de universiteit, met name in het verre buitenland. Voor ontwikkelingslanden in Afrika, Azië, Latijns Amerika kan zijn benadering van het medisch onderwijs opgevat worden als een pleidooi voor meer aandacht voor de gezondheidsproblemen van de armeren. Hij assisteerde via Mundo en het Network Toward Unity for Health (TUFH) veel medische scholen in ontwikkelingslanden om te zorgen dat de opgeleide artsen effectiever aan de slag konden met de lokale gezondheidsproblemen. Sinds 2001 is hij ook voorzitter van dit wereldwijde netwerk.

3. Ton Derks werd benoemd tot Lid in de orde van Oranje Nassau. De afgelopen vijftien jaar maakte hij als vrijwilliger de organisatie van de jaarlijkse INKOM mogelijk, de introductiedagen voor jaarlijks circa tweeduizend nieuwe studenten. Hij was telkens drie maanden full-time bezig met de technische ondersteuning en zorgde ook voor een hoge mate van professionalisering op het gebied van techniek en veiligheid. Zijn risico inventarisatieplan wordt momenteel door meerdere universiteiten in Nederland gebruikt. Omdat het organiserend bestuur van de INKOM jaarlijks wisselt, kan Ton Derks ook als een stabiliserende factor voor het evenement worden beschouwd. Ook voor studentenvereniging KoKo verrichtte hij de nodige hand- en spandiensten, wat hem eerder al het ere-lidmaatschap van de vereniging bezorgde. In 2005 draaide hij zijn laatste INKOM; reden voor een lintje.

4. John Gilbert werd vanochtend thuis in Bunde verrast door burgemeester Offermanns van zijn woonplaats. Hij bracht Gilbert de onderscheiding Ridder in de orde van Oranje Nassau. John Gilbert is sind 1992 bibliothecaris van de Universiteitsbibliotheek (UB) van de UM, waar hij sinds 1987 al onderbibliothecaris was. Uit hoofde van deze functie onderscheidde John Gilbert zich bij de opbouw en uitbouw van de UB als een onmisbaar element voor onderzoek en onderwijs. Hij droeg bij aan een wezenlijke en verantwoorde collectievorming en het voortschrijden van de mogelijkheden tot digitalisering. Tegelijkertijd maakte hij zich sterk voor de oude collecties, waaronder de Jezuïetencollectie, die voor het behoud van een groot cultureel erfgoed van onschatbare waarde is. Daarnaast heeft hij zich ingezet voor bijvoorbeeld de samenwerking tussen UB en de Koninklijke Bibliotheek. Buiten zijn werk is John Gilbert een actief sporter, die aan de wieg stond van twee bloeiende hockeyverenigingen.

Alle onderscheidingen werden uitgereikt in aanwezigheid van de voorzitter en de rector van het College van Bestuur van de UM. Prof. dr. Frans van Wijmen werd ook in deze ronde onderscheiden, maar hij kreeg zijn lintje al uitgereikt op 15 december 2005, bij zijn afscheid van de UM.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Femke Kools, tel. 043 3885230, e-mail Femke.kools@ssc.unimaas.nl De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/
Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Universiteit Maastricht 30 years of international quality Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to societys needs are core values of Maastricht University.