Ingezonden persbericht


Geachte heer/mevrouw,

Op vrijdag 28 april a.s. organiseert de Teldersstichting in de Oude Raadzaal in Den Haag het symposium

Symposium: De grenzen van de open samenleving; Migratie en integratie in Nederland en Europa

De bijeenkomst wordt mede georganiseerd naar aanleiding van het verschijnen eind vorig jaar van de publicatie De grenzen van de open samenleving. Migratie en integratie in liberaal perspectief.

Het symposium opent met een inleiding van Blandine Kriegel, hoogleraar Politieke Filosofie aan de Sorbonne Universiteit van Parijs en presidente van de Franse Hoge Raad voor de Integratie. Vervolgens zullen andere deskundigen uit politiek en wetenschap spreken over Europees migratie- en asielbeleid, de wenselijkheid van arbeidsmigratie in Nederland, de ervaringen met integratie(beleid) en gedeeld burgerschap in Nederland en andere onderwerpen die met de migratie- en integratieproblematiek samenhangen.

Hieronder vindt u een overzicht van het Programma van de bijeenkomst, een Toelichting op de sprekers en de Aanbevelingen van bovengenoemde publicatie.

Graag nodigt de Teldersstichting u uit voor het bijwonen van dit symposium. U kunt zich aanmelden door dit bericht te beantwoorden of een email te sturen naar info@teldersstichting.nl met daarin uw naam, telefoonnummer en eventueel organisatie. De kosten bedragen 12,50. U dient dit bedrag over te maken op rekeningnummer 33.49.769 van de Teldersstichting te Den Haag o.v.v. symposium 28 april. Toelating geschiedt op volgorde van aanmelding en ontvangst van betaling. U ontvangt een bevestiging van inschrijving.

Tevens kunt u gebruik maken van ons aanbod als deelnemer aan het symposium de publicatie De grenzen van de open samenleving met korting te bestellen. U krijgt dan eveneens korting op de toegangsprijs voor het symposium. U betaalt 10,- in plaats van 15,- (inclusief verzendkosten) voor de publicatie en 10,- in plaats van 12,50 voor het symposium (totaal 20,-). Wanneer u van dit aanbod gebruik wilt maken dient u dit in uw email aan te geven en 20,- over te maken op rekeningnummer 33.49.769 van de Teldersstichting te Den Haag o.v.v. symposium 28 april + publicatie.* Toelating geschiedt op volgorde van aanmelding en ontvangst van betaling. U ontvangt de publicatie met uw bevestiging van inschrijving.

Wij verzoeken u indien u zich hebt aangemeld en onverhoopt toch verhinderd bent ons dit zo snel mogelijk te laten weten.


* Wij maken u erop attent dat u voor 25,- per jaar abonnee bent op de publicaties van de Teldersstichting en daarmee gratis toegang hebt tot al onze bijeenkomsten. Wanneer u abonnee wilt worden kunt u dit mailen aan de Teldersstichting. Vermeld u het dan als u eveneens wilt deelnemen aan dit symposium dan krijgt u naast de publicaties van dit jaar ook bovenstaande publicatie (vorig jaar) nog gratis toegestuurd.

Programma:
13.15 - 13.30
Ontvangst met koffie en thee

13.30 - 13.40
Welkom door Sabine Bierens
13.40 - 14.00
Inleiding Blandine Kriegel over integratie, laïciteit en de politieke en maatschappelijk situatie in Frankrijk 14.00 - 14.10
Vragen/discussie
14.10 - 14.30
Inleiding Stef Blok over de Nederlandse Commissie Onderzoek Integratiebeleid, integratie in de praktijk en gedeeld burgerschap 14.30 - 14.40
Vragen/discussie

14.40 - 15.00
Pauze

15.00 - 15.20
Inleiding Piet Emmer over de wenselijkheid voor Nederland van (arbeids)migratie 15.20 - 15. 40
Vragen/discussie
15.40 - 16.00
Inleiding Jan Kees Wiebenga over Europees migratie- en asielbeleid 16.00 - 16.10
Vragen/discussie

16.10 - 16.30
Pauze

16.30 - 17.30
Forum met Teun van Os van den Abeelen (ACVZ) (o.v.), Mirjam Sterk (CDA), Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en Sabine Bierens (Teldersstichting)

17.30 - 18.30
Borrel

Toelichting sprekers
Blandine Kriegel is hoogleraar Politieke Filosofie aan de aan de Sorbonne Universiteit van Parijs en presidente van de Franse Hoge Raad voor de Integratie.

Stef Blok is lid van de VVD-fractie in de Tweede Kamer en voormalig voorzitter van de Tijdelijke Commissie Onderzoek Integratiebeleid die haar bevindingen publiceerde in het rapport Bruggen bouwen.

Piet Emmer is hoogleraar Geschiedenis van de Europese expansie en van de daarmee verbonden migratie aan de Universiteit Leiden en medeauteur van het in 2005 verschenen Wegsturen of binnenlaten. Tien vragen en antwoorden over migratie in Nederland na Pim Fortuyn.

Jan Kees Wiebenga is lid van de Raad van State, gastdocent Europees migratierecht aan de Universiteit Leiden en voorzitter van de werkgroep die het rapport De grenzen van de open samenleving heeft samengesteld.

Teun van Os van den Abeelen is coördinerend vice-president van de arrondissementsrechtbank te Amsterdam en voorzitter van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ). Onder zijn voorzitterschap verschenen bij de ACVZ adviezen over onder meer huwelijksmigratie, inburgering, terugkeerbeleid en arbeidsmigratie.

Mirjam Sterk is woordvoerster integratie en minderheden van de CDA-fractie in de Tweede Kamer.

Jeroen Dijsselbloem is woordvoerder integratie en gezinsmigratie van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer.

Sabine Bierens is wetenschappelijk medewerkster bij de Teldersstichting en secretaris van de werkgroep die het rapport De grenzen van de open samenleving heeft samengesteld.

Aanbevelingen
van het rapport De grenzen van de open samenleving. Migratie en integratie in liberaal perspectief (oktober 2005)


* Beperk migratie, bevorder integratie, bestrijd discriminatie


* Versoepel het reguliere toelatingsbeleid, inclusief het toelaten van arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie, niet. Ook niet ten behoeve van de demografische ontwikkelingen


* Behoud de ruimte en speciale toelatingsregels voor kennismigranten; maak ruimte voor voorwaardelijke verblijfsvergunningen voor mensen met een hoog economisch of maatschappelijk potentieel


* Coördineer in Europa dat eisen aan arbeids- en gezinsmigratie als die in Nederland ook in andere lidstaten worden gesteld


* Ga uithuwelijking en gedwongen huwelijken tegen


* Hervorm de asielprocedure zo dat het principe van non-refoulement beter wordt gewaarborgd


* Maak serieus werk van lastenverdeling tussen de lidstaten in de opvang van asielzoekers in Europa


* Zorg voor een effectieve en gelijkwaardige asielprocedure in Europa onder toezicht van een Europees migratieobservatorium


* Voer integratiebeleid met drie de voor Respect hoofddoelen zelfredzaamheid en kennisverwervingï¤ ï¤ºrechtsorde,


* Hervorm het inburgeringstraject zo snel mogelijk


* De instroom in de sociale zekerheid dient op alle niveaus te worden bestreden


* Zolang er werkloosheid heerst hebben jongeren tussen de 16 en 25 in principe geen recht op een bijstandsuitkering of een uitkering op basis van de Werkloosheidswet


* Schaf de publieke financiering van het godsdienstig bijzonder onderwijs af


* Voer in Nederland het recht op een enkele nationaliteit in


* Wees kritisch ten opzichte van het Groenboek over economische migratie van de Europese Commissie


* Staten dienen primair verantwoordelijk te blijven in het formuleren van hun integratiebeleid


* Vermijd actief spreidingsbeleid in huisvesting, gebruik passieve spreiding


* Verscherp het toezicht op en breng logische samenhang aan in de regelingen aangaande Antilliaanse jongeren


* Verander de naam van het beleidsterrein in: Migratie- en Integratiebeleid.


* Stem algemeen in Europees en overig internationaal verband de terminologie zo veel mogelijk af


* Zet vaart (minister en parlement) achter invoering van nieuw beleid