PERSBERICHT
13 februari 2006
Spinozalens 2006 voor Donna Dickenson
De Spinozalens, een tweejaarlijkse internationale onderscheiding, is dit jaar toegekend aan de Engels-Amerikaanse filosoof en hoogleraar medische ethiek en geesteswetenschappen Donna Dickenson. De juryleden zien het werk van Donna Dickenson als een vernieuwende bijdrage aan de kritische reflectie op de grote normatieve kwesties van deze tijd en als een belangrijke interventie in het publieke debat over medisch-ethische en gezondheidsrechtelijke vraagstukken. 'Dickenson slaagt erin de agenda van de traditionele bio-ethiek op te rekken en perspectieven in te brengen die te weinig worden gehoord. Haar vaardigheid om filosofische theorieën achter (medisch) ethische en feministische benaderingen van gezondheidspraktijken te analyseren, getuigt van groot vakmanschap', aldus het juryrapport. De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 28 april a.s. in de Amstelkerk te Amsterdam.
De leden van de jury kennen de Spinozalens toe aan een vermaard denker over ethiek en samenleving. De onderscheiding heeft als doel het debat over ethiek en moraal te stimuleren. De prijs bestaat uit een sculptuur en een geldbedrag van 25 duizend euro. Ter gelegenheid van de toekenning verschijnt een boek, dat een introductie geeft in het werk van de laureaat. De Spinozalens werd in 1999 voor het eerst uitgereikt en staat onder auspiciën van de Stichting Internationale Spinozaprijs, gevestigd te Amsterdam. Voorgaande laureaten zijn Edward Said, Avishai Margalit en Tzvetan Todorov.
Uitgebreide informatie over de Spinozalens en de laureaten is te vinden op website: www.spinozalens.nl
De Spinozalens 2006 wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Stichting Het Amsterdamsche Fonds, Stichting Het Fonds van Teet Luitgens, Foreign Media Group, Gemeente Amsterdam, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, J.E. Jurriaanse Stichting, SHV Holdings NV, Salomon Stichting, Uitgeverij Boom, VNU NV en drukkerij Giethoorn ten Brink neemt de productie van de speciale uitgave voor zijn rekening.
---
Noot aan de redactie
Bijlagen: - Juryleden Spinozalens 2006
- Beknopte biografie Donna Dickenson
- Achtergrond en doelstelling Spinozalens
Voor het aanvragen van de speciale uitgave, een digitale foto of een interview kunt u zich wenden tot Annechien Visser, telefoonnummer +31 (0)20 4752053/6279931 of via mail:
De jury die de kandidaat voor de onderscheiding uitkiest, bestaat uit Nederlandse en Vlaamse filosofen en sociale wetenschappers met een sterke internationale oriëntatie.
Leden jury Spinozalens 2006
Prof. dr. René Foqué (voorzitter sinds september 2004)
hoogleraar rechtsfilosofie en rechtstheorie aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Katholieke Universiteit Leuven en de Erasmus Universiteit Rotterdam
Prof. dr. Maarten Hajer (voorzitter tot september 2004)
hoogleraar politicologie, in het bijzonder op het gebied van beleids- en besturingsprocessen, aan de Universiteit van Amsterdam
Prof. dr. Marli Huijer
postdoctoraal onderzoeker, vakgroep Praktische Filosofie Rijksuniversiteit Groningen en Bijzonder hoogleraar OPZIJ-wisselleerstoel, Centrum voor Gender en Diversiteit
Prof. dr. Joyce Outshoorn
hoogleraar vrouwenstudies Rijksuniversiteit Leiden
Dr. Baukje Prins
universitair docent sociale filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen
Prof. dr. Willem Witteveen
hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap Faculteit der Rechtswetenschappen, Universiteit van Tilburg
---- --
Laureaat Spinozalens 2006 Donna Dickenson
Donna Dickenson is in 1946 geboren in New England, in de Verenigde Staten. Na haar middelbare school studeert ze recht en politieke wetenschappen aan het Wellesley College in Massachusetts. Van 1969 tot 1973 is ze onderzoeksmedewerker aan de universiteit van Yale. Ook neemt ze deel aan een strafrechthervormingsproject in New York. In 1973 verlaat ze uit protest tegen de Vietnamoorlog haar geboorteland en vestigt ze zich in Engeland waar ze voordien al internationale betrekkingen aan de London School of Economics and Political Science had gestudeerd. Na haar studie werkt ze meer dan twee decennia aan de Open University te Londen. Ze geeft onder andere een vernieuwende cursus over dood en doodgaan die in de loop der jaren door duizenden gezondheidsmedewerkers is gevolgd. In 1989 behaalt ze haar doctorstitel, met een studie over Risk and Luck in Medical Ethics. In 1997 krijgt Dickensons academische carrière nieuwe impulsen; ze gaat werken aan het Imperial College in Londen als onderzoeker op het terrein van de medische ethiek en het medische recht. Vanaf 2001 bezet ze een leerstoel aan de Universiteit van Birmingham, alwaar ze een centrum voor de studie van Global Ethics opricht en leidt. In 2005 keert ze terug naar Londen en wordt ze hoogleraar aan het Birkbeck College van de University of London, alsmede uitvoerend directeur van het daaraan verbonden studiecentrum voor de menswetenschappen. Daarnaast is ze de afgelopen jaren intensief betrokken geraakt bij onderzoeksprojecten van de Europese Commissie die zich bezighouden met recht, onderwijs en biomedische ethiek. Dickenson heeft ongeveer twintig boeken en een zestigtal artikelen op haar naam staan. Deze handelen niet alleen over medische ethiek en wetgeving; zij schrijft ook literaire biografieën, poëzie, hoorspellen en een roman Truth or Consequences (Matador, 2006).
---- --
Achtergrond en doelstelling Spinozalens
De Spinozalens is vernoemd naar de beroemdste filosoof die Nederland heeft voortgebracht: Baruch de Spinoza. In al zijn werken, in het bijzonder in zijn hoofdwerk Ethica, was Spinoza een pleitbezorger van waarden als redelijkheid en tolerantie.
Vanwaar de naam Spinozalens? De onschatbare waarde van Spinoza's denken drukte zich niet uit in zijn inkomen. De altijd armlastige filosoof voorzag in zijn dagelijks onderhoud door het slijpen van lenzen. Toch stonden zijn geschriften in het brandpunt van de belangstelling. Veel tijdgenoten herkenden dat Spinoza het perspectief opende op een nieuwe grondslag voor de moraal.
Ethiek en moraal zijn zaken waar ieder mens mee te maken heeft. Iedere dag weer nemen we beslissingen waarbij onze opvattingen over goed en kwaad een rol spelen. Soms doen we dat zonder nadenken en soms dwingt de situatie ons tot het kritisch beschouwen van onze waarden en normen. Waarom vinden we het één juist, rechtvaardig of goed en keuren we het ander af?
Het kritisch beschouwen van ons handelen en de bereidheid hiervan rekenschap af te leggen, kunnen we zien als verantwoordelijkheid. Als zodanig is verantwoordelijkheid een van de voorwaarden van onze moraal. Waar iedereen zijn eigen tariefsysteem tot uitgangspunt van handelen kan nemen gaan de identiteit van en de saamhorigheid binnen een samenleving verloren.
Deze overdenking ligt ten grondslag aan het idee van de Spinozalens.
De prijs heeft als doel het debat over ethiek en moraal te stimuleren. Niet alleen in het bedrijfsleven en de academische of politieke wereld maar ook in de samenleving. Hoewel de roep om normen en waarden vanuit de politiek luider wordt, is de politiek niet de juiste instantie om deze vraag te beantwoorden. Een herbezinning op waarden en normen kan alleen succesvol zijn wanneer deze niet wordt opgelegd door de politiek, maar voortkomt uit de samenleving.
De Spinozalens is een internationale onderscheiding, bestemd voor een internationaal vermaard denker over ethiek en samenleving. De onderscheiding werd in 1999 voor het eerst uitgereikt en staat onder auspiciën van de Stichting Internationale Spinozaprijs, gevestigd te Amsterdam.
In aanmerking komen wetenschappers, filosofen en schrijvers die hun sporen hebben verdiend in het onderzoek naar de ethische grondslagen van de wereldsamenleving.
De prijs bestaat uit een sculptuur en een geldbedrag van 25 duizend euro. Ter gelegenheid van de prijs verschijnt een boekuitgave, die een introductie geeft in het werk van de laureaat. De prijs wordt financieel mede mogelijk gemaakt door sponsors.
---- --