Gemeente Zwolle

Gemeente brengt risico's Bevrijdingsfestival in beeld


Datum uitgave: 27-04-2006
De gemeente brengt tijdens de viering van Koninginnenacht en het Bevrijdingsfestival de risico's voor de veiligheid van het publiek in beeld. Dit gebeurt door publieksstromen te inventariseren, inclusief de belemmeringen en knelpunten voor zowel het publiek als voor de hulpdiensten. Dit moet leiden tot een profiel, waardoor in de toekomst de evenementen nog veiliger beleefd kunnen worden.

Om een beeld te krijgen van de opkomst en de toestroom van bezoekers worden op beide dagen de komende en gaande bezoekers geteld. De tellers voor deze klus worden geleverd door het Deltion Lyceum Uniformberoepen. De politie maakt rapport op van de openbare ordeaangelegenheden, waaronder een analyse van camerabeelden. Hiervoor wordt op het festivalterrein een aantal mobiele camera's geplaatst.

Medewerkers van Toezicht en Handhaving kijken vooral naar de samenstelling van het publiek, de sfeer en de aan- en afvoerroutes. De brandweer Zwolle brengt de vluchtroutes voor het publiek en het gebruik van de aanvoerroutes voor hulpverleners in beeld. De EHBO zet alle hulpvragen op een rij en de afdeling wijkzaken van de gemeente levert voor de inventarisatie cijfers over het gebruik van betaalde parkeerplaatsen. Bedoeling is om na afloop van de evenementen de verzamelde gegevens te analyseren en lessen te trekken voor de toekomst.

De aanleiding voor het in beeld brengen van de veiligheidsrisico's vormt het verloop van het bevrijdingsfestival van 2005, waarbij op sommige plaatsen het publiek vast kwam te zitten. Dit jaar is sprake van een nieuwe locatie in park De Wezenlanden, die beter bereikbaar en ontsloten is. De politie zet voor de viering van dit evenement in de stad ongeveer zestig mensen in. Ook brandweer en hulpverleners zijn die dag nadrukkelijker aanwezig. Dit alles moet leiden tot het nog veiliger laten plaatsvinden van evenementen in de stad. Voor het goede verloop van het bevrijdingsfestival komen politie, brandweer en GGD op 5 mei twee maal preventief bijeen.

Bron: afdeling Communicatie