Cum laude, cum pragmaticum

UJG mist pragmatische werkwijze bij afgestudeerde jurist

UTRECHT, 20060427 -- Juristen worden afgeschilderd als reactieve adviseurs die vooral veel vakkennis hebben, maar te weinig weten van de wereld van hun (interne) opdrachtgevers. Terwijl die opdrachtgevers behoefte hebben aan juristen met oog voor de complexiteit van hun specifieke markt waarin zij opereren. De jurist kan steeds minder in die behoefte voorzien. Rechtenstudies besteden daarvoor in verhouding te weinig aandacht aan de noodzakelijke vaardigheden.


De druk op de inhoudelijke professionaliteit van de juridische dienstverleners is onveranderd hoog. De voortdurende juridisering stelt steeds hogere eisen aan de vakkennis van juristen. UJG ervaart dat ook als geen ander. Volgens Bas Siemer, algemeen directeur van UJG, is het simpelweg een kwestie van value-for-money. "De wereld is de afgelopen jaren flink veranderd. Zakelijk gezien zijn organisaties veeleisender geworden en dat is ook meer dan terecht. Ze verwachten gewoon een juridische adviseur die zijn vak verstaat." Maar vakkennis is niet meer genoeg. De maatschappij wordt steeds complexer. En de snelheid waarmee veranderingen in de maatschappij zich voltrekken neemt alleen maar toe. Cum laude afstuderen is mooi, maar niet genoeg. "Een jurist die toepasbare oplossingen biedt, proactief is en dus ook vooruit kijkt, is pas echt in staat om de complexiteit en snelheid van veranderingen in de maatschappij het hoofd te bieden. De markt vraagt om zulke juristen. Juristen bovendien die de wereld en - vooral - de organisatie van hun klanten kennen. Laten we dat maar 'cum pragmaticum' noemen", betoogt hij.

Universiteiten hebben als eerste de mogelijkheid om de dreigende frictie tussen vraag en aanbod te voorkomen. "Universiteiten richten zich vanzelfsprekend vooral op de vakkennis, maar besteden te weinig aandacht aan de wijze waarop juristen die zouden moeten aanwenden. Vooral de kennis van de markt en de specifieke eisen die deze stelt aan de vaardigheden van juristen is onderbelicht. Gevolg is dat juristen in een reactief patroon gaan werken in een markt die juist vraagt om juristen die ook uitkomsten weten te sturen. De huidige ontwikkelingen in de opleiding stemmen in die zin niet hoopvol. Terwijl een flinke inhaalslag meer dan nodig is om bij te blijven. Tegen deze achtergrond is het ook spijtig dat enkele jaren geleden de aftrek voor studiekosten is afgeschaft; temeer omdat Nederland stevig inzet op innovatie", legt Siemer uit.

UJG speelt in op het veranderende tijdsbeeld en voelt zich verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de pragmatische jurist. Een jurist die op termijn ook in staat is om leiding te geven. Siemer: "Vakkennis blijft natuurlijk belangrijk, maar zodra je geen idee hebt wat je opdrachtgever doet en in welke markt zijn bedrijf actief is, dan ben je als jurist gewoon niet effectief genoeg." Om toch de juiste aansluiting te creëren, zit er voor UJG niets anders op dan juristen zelf marktgerichter te maken. "Met onze traineeships, begeleidingstrajecten en TalentOntwikkelingsprogramma (TOP) zorgen we ervoor dat juristen aansluiting met de markt krijgen en houden. We maken er marktgerichte juridische professionals van en dat weten onze opdrachtgevers te waarderen. UJG zet met de 'pragmatische jurist' de toon. En daar profiteert iedereen van."




UJG