KNMG
Verslag symposium 'Van domein naar keten'
Op 18 april vond het symposium 'Van domein naar keten' plaats, ter gelegenheid van het afscheid van KNMG-beleidmedewerkers Marjolein Bastiaanssen (arts & arbeid; preventie & volksgezondheid) en Marc Roosenboom (districtenbeleid). Hoe komen we tot een integrale benadering van zorg, preventie, gezondheidsbevordering en arbeid?
Diverse sprekers deelden hun visie op ketenzorg, onder leiding van middagvoorzitter Lode Wigersma, directeur Beleid en Advisering van de KNMG. Volgens Margriet de Jager, senior projectleider van de Nederlandse Public Health Federatie (NPHF), is het voor ketensamenwerking allereerst van belang dezelfde taal te spreken, dezelfde begrippen te hanteren en kennis uit te wisselen. Artsen moeten daarbij samenwerken met vele partners. De KNMG stimuleert dat, móet dat stimuleren, en ook de NPHF draagt een steentje bij.
Mariëlle A-Tjak, bedrijfsarts en directeur van Reaned Noord-West, hield 'Het verhaal van Marjolein', die in haar nieuwe functie andere eerste-lijners zal ontmoeten. Er ligt een uitdaging voor huisartsen en bedrijfsartsen om gezamenlijk op te trekken in die eerste lijn, met behoud van eigen competenties, maar wel als schakels van dezelfde keten.
Na een bijzonder muzikaal intermezzo van Noks Nauta, bedrijfsarts, psycholoog èn mezzosopraan, en André Weel, bedrijfsarts èn pianist, beëindigde John Geurts, transmuraal huisarts en voorzitter KNMG-District Utrecht, het symposium met voorbeelden van ketenzorg in de praktijk. Zijn verhaal was voer voor discussie: Kun je de patiënt laten kiezen tussen behandelaars (bijvoorbeeld bij diabeteszorg) of ligt de bal bij de arts? En wie is eindverantwoordelijke bij ketenzorg? Met andere woorden: Wie kunnen we de schuld geven als het misloopt? Geurts: 'Elke professional heeft zijn eigen verantwoordelijkheid, daarvoor moet ook in de opleiding aandacht zijn.' Voldoende aanknopingspunten voor de KNMG om het onderwerp ketenzorg verder op te pakken en uit te werken!
Laatst gewijzigd: 21-04-2006