Nieuwe Geneesmiddelenwet: KNMG lobby deels succesvol
De afgelopen weken is de nieuwe Geneesmiddelenwet in de Tweede Kamer behandeld. Deze wet was hoofdzakelijk bedoeld om de productie en aflevering van geneesmiddelen wettelijk te regelen. De Tweede Kamer heeft echter een groot aantal amendementen ingediend om ook een aantal andere zaken via deze wet geregeld te krijgen. Zo zijn er amendementen ingediend om:
- het "online" voorschrijven van geneesmiddelen aan onbekende patiënten te verbieden,
- het voorschrijven van medicijnen door gespecialiseerd verpleegkundigen mogelijk te maken,
- de indicatie voor een medicijn te vermelden in het EMD (elektronisch medicatiedossier),
- regels te stellen voor het offlabel voorschrijven: voorschrijven voor een andere indicatie dan waarvoor toegelaten,
- het toezicht op geneesmiddelenreclame weer terug te leggen bij de Inspectie in plaats van, zoals nu, bij het zelfreguleringsorgaan (Stichting CGR).
De KNMG heeft over diverse onderwerpen intensief contact gezocht met Tweede Kamerleden om de politieke besluitvorming te beïnvloeden.
Online voorschrijven van geneesmiddelen
Eind 2004 heeft de KNMG een "Richtlijn online arts-patiënt contact" opgesteld, waarin strenge voorwaarden zijn gesteld aan het online voorschrijven van medicijnen. KNMG heeft de Kamer geadviseerd het amendement niet aan te nemen en eerst de evaluatie van de Richtlijn af te wachten. Desondanks is het amendement aangenomen, waardoor online voorschrijven aan onbekende patiënten wordt verboden.
Voorschrijven door verpleegkundig specialisten
KNMG is niet tegen taakherschikking tussen artsen en verpleegkundigen, en kan zich voorstellen dat de huidige praktijk, waarin niet-artsen reeds op ruime schaal recepten uitschrijven, verlangt dat dit nu een keer goed geregeld wordt. In dat geval moeten er uitgebreide waarborgen komen voor de samenhang, de continuïteit, de kwaliteit en de veiligheid van het totale voorschrijfbeleid. KNMG was er geen voorstander van dit nu even snel via de Geneesmiddelenwet te regelen, maar vindt dat dit in de wet BIG thuishoort, die immers bevoegdheden en expertise van beroepsbeoefenaren vastlegt. Dit punt heeft tot intensieve discussies in de Tweede Kamer geleid. Uiteindelijk heeft de Kamer bepaald dat het voorschrijven van medicijnen als voorbehouden handeling wordt opgenomen in de wet BIG, en dat bij ministeriële regeling voorschrijfbevoegdheid wordt toegekend aan nader aan te wijzen categorieën van gespecialiseerd verpleegkundigen onder strikte kwaliteitsvoorwaarden. De regeling moet wel door de Kamer worden beoordeeld. Onder de huidige politieke verhoudingen was dit het maximaal haalbare.
Indicatie voor een geneesmiddel vermelden in EMD
KNMG heeft de Kamer voorgehouden dat de indicatie relevant kàn zijn voor de aflevering van medicijnen, maar dat vaak juist andere gegevens dan de indicatie (leeftijd, nierfunctie e.d.) relevanter zijn. Daarom had de KNMG ervoor gepleit de inhoud van het EMD aan de zelfregulering door beroepsgroepen over te laten. Het amendement is dan ook door de Kamer verworpen.
Offlabel voorschrijven
De Kamer heeft bij amendement voorgesteld, offlabel voorschrijven alleen toe te staan als daarvoor protocollen of standaarden zijn ontwikkeld. KNMG heeft hiertegen ingebracht dat het kenmerk van offlabel voorschrijven nu juist is, dat daarvoor géén standaarden bestaan, en heeft ervoor gepleit het beleid dat het NHG hiervoor heeft ontwikkeld, als richtsnoer te nemen. Het amendement is echter desondanks aangenomen.
Toezicht geneesmiddelenreclame bij Inspectie
Dit amendement had als motief dat de zelfregulering (uitgevoerd door de Stichting Code Geneesmiddelenreclame, CGR) te passief optreedt en nauwelijks sanctiemogelijkheden heeft. De KNMG vond dit amendement prematuur, omdat op dit moment het Reclamebeleid geneesmiddelen, inclusief de Stichting CGR, geëvalueerd wordt. Daarom kan deze conclusie nog niet worden getrokken. De KNMG heeft tegen het amendement gepleit en het is dan ook niet aangenomen.
Vervolg
De Tweede Kamer heeft inmiddels over de Geneesmiddelenwet als geheel gestemd. Daarna volgt nog de behandeling in de Eerste Kamer. Zo nodig zal de KNMG ook dan weer actief worden.
Hebt u vragen of opmerkingen? Bel of mail naar Lode Wigersma, directeur beleid KNMG, tel 030 2823234, email
Laatst gewijzigd: 21-04-2006