Gemeente Smallingerland

Aanpak graffiti
27 april 2006

Graffiti is veelvoorkomende vorm van overlast. Het draagt bij aan verloedering en verpaupering van buurt of wijk, nodigt uit tot meer graffiti of vandalisme en geeft sommigen een gevoel van onveiligheid.

Graffiti is er in vele vormen en daders verschillen van elkaar. Je hebt tags (soort paraaf, handtekening), die vooral door kwantiteit zorgen voor overlast. En je hebt pieces, tekening of teksten die uit meerdere kleuren bestaan.

Volgens een inventarisatie van Wijkbeheer zijn er zo'n 90 graffiti-plekken in Smallingerland, particulier en gemeentelijke eigendommen. Graffiti is wat de gemeente betreft vooral een probleem in tunnels, op blinde muren van gymzalen en wijkcentra. Privé-eigendommen worden vooral beklad in het centrum van Drachten en transformatorhuisjes.

Aanpak

Voortaan doet de gemeente meteen aangifte (inclusief foto) bij de politie. In aanvulling op de politie-inzet worden ook de gemeentelijke handhavers met opsporingsbevoegdheid ingezet. Ook de medewerkers van de SVS zullen optreden. Dit alles moet bijdragen tot een grotere pakkans.

De gemeente heeft een voorbeeldfunctie, dit betekent dat gemeentelijke objecten schoon moeten zijn van graffiti. Daarom verwijdert de gemeente de graffiti binnen een week of laat het overschilderen.

Kosten

Voor deze consequente aanpak is meer budget nodig dan de huidige ⬠5.000,--; Daarom heeft het college van b. en w. besloten om ⬠10.000,-- extra budget "Verwijderen Leuzen" mee te nemen bij de inegrale afweging Perspectiefnota 2007-2010.