VVD


27-4-2006

Tachtig procent minder regels voor financieel toezicht

Gisterenavond heeft de Tweede Kamer de eerste drie delen van de Wet Financieel Toezicht behandeld. Dit voorstel van 700 pagina's vervangt het huidige pakket aan regelgeving van 3500 pagina's.

De VVD-Tweede-Kamerfractie, bij monde van woordvoerder Eske van Egerschot, constateerde helaas toch nog 22 punten, waarbij de wet verder gaat dan Europa van ons eist.

De VVD-fractie verlangde van de minister dat deze `nationale koppen' zouden verdwijnen, zodat een zo groot mogelijke reductie van de administratieve lasten voor de financiële sector zou worden bewerkstelligd. De minister van Financiën is de VVD-fractie hierin tegemoet gekomen en heeft toegezegd dat de administratieve lasten op dit punt volledig beperkt zouden worden.

Daarnaast heeft de minister toegezegd dat de toezichthouder niet eerder zal overgaan tot openbare publicatie van een dwangsom of een boete dan wanneer de instelling de gelegenheid heeft gekregen om hiertegen in beroep te gaan, tenzij expliciet sprake is van een zware overtreding. De toezichthouder zal dan eerst aan een heel pakket voorwaarden moeten voldoen. Door de mogelijkheid te bieden om eerst in beroep te gaan, wordt voorkomen dat bedrijven aan de schandpaal worden genageld zonder dat de rechter een oordeel heeft kunnen vellen over de uitspraak van de DNB (De Nederlandse Bank) of AFM (Autoriteit Financiële Markten).

Van Egerschot kijkt met tevredenheid terug op het debat. Al haar wensen om de markt zo min mogelijk op te zadelen met regelgeving zijn ingewilligd, waarbij er een perfecte balans ontstaat tussen ondernemerschap en bescherming van de Nederlandse consument.

27 april 2006

Eske van Egerschot: e.vegerschot@tweedekamer.nl