Persbericht
Omzetstijging in 2005; goede start in 2006
Goede internationale vooruitzichten voor Bosch
- Bosch verwacht voor 2006 een omzetstijging van rond 5%
- Opnieuw stevige investeringen in R&D en vaste activa
- Mondiale toename van het aantal werknemers
- Aandacht voor milieubescherming en behoedzaam gebruik van grondstoffen
Stuttgart, 27 april 2006 - De Bosch Groep vergrootte in 2005 nogmaals zijn omzet en 2006 werd alvast goed ingezet. "Voor het lopende jaar verwachten wij een omzetstijging van rond de 5%", zei Franz Fehrenbach, voorzitter van de Bosch-directieraad, tijdens de jaarlijkse persconferentie in Stuttgart. Om de internationale positie en de innovatieve kracht van het bedrijf verder uit te bouwen, blijft Bosch stevig investeren in R&D en vaste activa. In 2005 werd er 3,1 miljard euro uitgegeven aan R&D (2004: 2,7 miljard euro), terwijl 2,9 miljard euro in vaste activa werd geïnvesteerd (2004: 2,4 miljard euro). Binnen zijn internationale politiek richt het bedrijf zich voornamelijk op de uitbreidingsregio Azië en de Stille Oceaan. In die regio zal tussen 2005 en 2008 1,6 miljard euro geïnvesteerd worden, voornamelijk in China en India.
2005: Sterke groei, verbeterde resultaten, solide balans De CEO van Bosch was over de hele lijn tevreden met het verloop van boekjaar 2005: "We hebben de positieve ontwikkeling zowel in de omzetcijfers als in het eindresultaat doorgetrokken." De jaarrekening werd voor het eerst volgens de International Financial Reporting Standards (IFRS) gepresenteerd. Volgens de IFRS-resultaten steeg de omzet van de Bosch Groep in 2005 met 6,4 procent tot 41,5 miljard euro. De winst vóór belastingen nam toe van 2,7 tot 3,2 miljard euro. Dat vertegenwoordigt 7,7 procent van de omzet.
Het operatieve rendement zonder de financiële winst bedroeg 6 procent. "Om onze innovatiekracht ook in de toekomst met eigen middelen te financieren en tegelijkertijd wereldwijd groeipotentieel te creëren, blijven wij streven naar een opbrengst vóór belasting van zeven à acht procent", aldus Fehrenbach. De voortdurend stijgende grondstofprijzen en de toenemende concurrentie- en prijzendruk kunnen volgens Bosch die resultaten in gevaar brengen. In de huidige situatie moeten bijzondere inspanningen geleverd worden, om het operationeel winstniveau van 2005 te behouden. Met het oog op de internationale ontwikkeling in de verschillende sectoren verklaarde Fehrenbach: "Onze brede, regionale en sectorale aanwezigheid bewijst duidelijk zijn rendement." In 2005 kon Bosch vooral in de regio Azië en het gebied van de Stille Oceaan uitbreiden. Daar werd een omzettoename genoteerd van 16 procent. In Noord- en Zuid-Amerika groeide Bosch met 11 procent en in Europa met 3,5 procent.
Het omzetaandeel van de buiten-Europese activiteiten steeg hierdoor van 32 tot 34 procent. In de divisie autotechnologie verhoogde de omzet met 5,4 procent tot 26,3 miljard euro. Bij de consumentengoederen en bouwtechnologie werd een stijging van 6,1 procent tot ongeveer 10 miljard euro behaald en de industriële technologie kende een toename van 12,5 procent tot 5,2 miljard euro. "Onze jaarrekening is stabiel. Bosch heeft een stevige financiële basis voor verdere groei," stelt Gerhard Kümmel vast, CFO van Bosch.
De internationaal toenemende vraag naar Bosch-producten heeft ook een positief effect op de werkgelegenheid. Het aantal Bosch-werknemers binnen het kader van de uitgebreide activiteiten, inclusief de nieuwe consolideringen, steeg in 2005 met 13.000 tot ongeveer 251.000. "Wij voorzien dat er tegen eind 2006 ongeveer 260.000 werknemers voor de Bosch Groep zullen werken", aldus Fehrenbach. Het aantal werknemers neemt vooral toe in de groeimarkten. Bosch wil het aantal arbeidsplaatsen in Duitsland stabiel houden op 110.000.
Innovatie als antwoord op de globale uitdagingen
Bosch werkt in alle bedrijfssectoren intensief aan technologische innovatie. "Bescherming van het milieu en een behoedzame omgang met grondstoffen staan wereldwijd op het programma. Om dat doel te bereiken, hebben we moderne technologie nodig," aldus Fehrenbach. Begin 2006 werkten bij Bosch circa 23.600 werknemers voor R&D. Dat zijn er 1.600 meer dan vorig jaar. In de sector autotechnologie behaalt Bosch nu al ongeveer de helft van het productievolume met producten die het bedrijf als eerste op de markt brengt.
De ontwikkeling van nieuwe producten wordt bij Bosch op lange termijn gepland: "Innovatief zijn, betekent voor Bosch ook alternatieven bedenken die pas op lange termijn economisch succes opleveren", benadrukte Fehrenbach. De projecten gaan van alternatieve automotive aandrijfoplossingen tot systemen voor het opwekken van hernieuwbare energie.
De BBT verwarmingstechniek realiseert nu bijvoorbeeld al 6 procent van de omzet met systemen die hernieuwbare energie gebruiken. Die tendens blijft stijgen. Ook Bosch Rexroth is met aandrijf- en sturingstechnologie al vertegenwoordigd in windkrachtinstallaties. In de toekomst zal het met Bosch-technologie zelfs mogelijk zijn om elektriciteit op te wekken uit de zeestromingen. Die technologie staat nog in de kinderschoenen, maar Fehrenbach stelt: "Ook hier zijn we er heel vroeg bij. Ecologie is een vooruitkijken in de toekomst. Dit past precies bij een bedrijf als Bosch, dat op lange termijn denkt."
Een overzicht van de cijfers (Bosch Group At a Glance) is te downloaden via
Perscontact
Dr. Michael Preuss, Tel.: +49 711 811-6631
Peter De Troch, Tel +32 2 525 5415
De Bosch-Groep is een van de grootste, internationale producenten van autotechnologie, industriële technologie, consumentengoederen en bouwtechnologie. Ongeveer 251.000 werknemers behaalden in het boekjaar 2005 een omzet van 41,5 miljard euro. De huidige Bosch-Groep, die in 1886 door Robert Bosch (1861-1942) in Stuttgart werd opgericht als 'Werkplaats voor fijne mechanica en elektrotechnologie', omvat nu een productie-, verkoops- en klantendienstnetwerk met meer dan 280 dochtermaatschappijen en 12.000 Bosch Service bedrijven in meer dan 140 landen. De juridische structuur van de Bosch-Groep verzekert haar financiële onafhankelijkheid en haar zelfstandigheid als onderneming. Door die structuur kunnen belangrijke investeringen gedaan worden om de toekomst van het bedrijf te verzekeren en om haar maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen in de geest van de stichter van het bedrijf. De Stichting van algemeen nut Robert Bosch beschikt over 92 procent van de aandelen van de Robert Bosch GmbH. De functie van ondernemende vennoot wordt waargenomen door de commanditaire vennootschap Robert Bosch Industrietreuhand.
Meer informatie op