Ingezonden persbericht
PERSBERICHT Hilversum, 27 april 2006 / 012
Landelijke en regionale publieke omroepen vragen digitale radiofrequenties aan
Op 20 april vroegen de landelijke en regionale publieke omroepen frequenties aan voor digitale radio (DAB). Ze besloten daartoe nadat op 30 maart minister Brinkhorst in de Tweede Kamer aangaf zijn pogingen om digitale radio te introduceren in Nederland als opvolger voor FM-radio op een laag pitje te zetten. Daardoor dreigt er een impasse rond DAB te ontstaan, die de publieke omroepen met hun stap willen doorbreken.
De landelijke Publieke Omroep zendt al sinds februari 2004 uit in DAB en bereikt met negen digitale radiozenders zo'n 70% van Nederland. Dit relatief kleine aanbod is echter niet voldoende om de verkoop van DAB-radio's goed op gang te helpen. Als de aanvraag voor meer DAB-frequenties door de overheid wordt gehonoreerd met zendvergunningen, neemt het aanbod aan nieuwe digitale radiostations sterk toe. Jan Westerhof van Publieke Omroep zegt daarover: "zodra we de beschikking hebben over meer frequenties willen wij ook uitzenden in de vernieuwde vorm DMB-T van DAB, waardoor voor de luisteraar nog meer mogelijkheden ontstaan".
De landelijke en regionale publieke omroepen kunnen een voortrekkersrol bij de invoering van DAB in Nederland vervullen. Hun gezamenlijk marktaandeel voor radio is zo'n 50%. Als ze hun aanbod ook via DAB kunnen gaan uitzenden, wordt het aantrekkelijk voor de luisteraars om een DAB-radio aan te schaffen. Gerard Schuiteman van de gezamenlijke regionale publieke omroep (ROOS) stelt: "De regionale publieke radiozenders bereiken wekelijks ruim 3,4 miljoen luisteraars en zullen een grote stimulans geven aan de ontwikkeling van digitale radio".
Publieke Omroep en ROOS zien graag dat het Kabinet in het internationaal overleg extra DAB- frequenties voor Nederland onderhandelt, zodat alle commerciële omroepen ook via DAB uitgezonden kunnen worden.
Noot voor de redactie,