lijst pim fortuyn

Den Haag, 28 april 2006

LPF: te weinig inspanning voor werk in Limburg

De Lijst Pim Fortuyn dringt bij het kabinet aan op extra inzet voor de werkgelegenheid in de provincie Limburg. Tijdens het spoeddebat over Nedcar vandaag verweet woordvoerder Wien van den Brink het kabinet het ontwikkelen van té globaal beleid dat té weinig is toegesneden op de specifieke situatie in de zuidelijke regio.

Wien van den Brink vindt dat de overheid in Limburg een bijzondere verplichting heeft om de werkgelegenheid te stimuleren. 'Het was destijds ook de overheid, die met het sluiten van de mijnen zorgde voor het verdwijnen van duizenden banen. Als je in het verleden het lef hebt om werkgelegenheid af te nemen, dan heb je ook een driedubbele verplichting om een voorwaardenscheppend beleid inhoud te geven, waardoor het ook weer goed kan gaan in deze regio.'

Een jaar geleden al gaven alarmerende berichten over de sombere werkgelegenheidssituatie in Limburg aanleiding voor een Tweede Kameroverleg. Met de LPF-motie Van den Brink uit maart 2005 - vrijwel de gehele Tweede Kamer steunde dit voorstel - werd staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken verzocht om de 'Taskforce Limburg' een advies en plan van aanpak te laten opstellen om structurele economische mogelijkheden voor de provincie Limburg te creëren. Met een lijvig rapport wijst de bewindspersoon in oktober van dat jaar op de primaire verantwoordelijkheid van de betrokken partijen in de regio.