Ingezonden persbericht
'LANG EN KORT PERSBERICHT'
'WIJ WILLEN EEN KOFFIEBAR'
Gerrit Griemink schrijft boek over roerige jaren '60 en '70 in Emmen
EMMEN - De jaren zestig en zeventig kenmerken zich wereldwijd door grote maatschappelijke veranderingen. Taboes worden doorbroken en een nieuwe generatie jongeren komt op voor de eigen vrijheid, vrij van burgerlijkheid en kerkelijke dogma's. Hoewel een groot deel van die revolutie zich afspeelt in Amsterdam, blijft navolging van groepen als de nozems, de provo's en later ook de hippies zeker niet beperkt tot de hoofdstad.
Over die periode in Emmen en omgeving schreef Emmenaar Gerrit Griemink een openhartig boek. De eindredactie werd gedaan door journalist Philip Brouwer. Hij schreef ook het voorwoord. In het met veel foto's gelardeerde boek wordt onder meer ruim aandacht besteed aan jongerenboerderij Raspoetin, koffiebar Catacombe, sociëteit Coyote en koffiebar Tin Pan Alley.
Het boek met de passende titel 'Wij willen een koffiebar', wordt op zondag 7 mei gepresenteerd in grand café Rue de la Gare in Emmen. Het eerste exemplaar wordt door Hetty Londo, oud-bestuurslid van Tin Pan Alley en dochter van de toenmalige wethouder Henk Londo, overhandigd aan de auteur.
Tin Pan Alley
Ook in Zuidoost-Drenthe breekt een roerige tijd aan en laten de jongeren regelmatig van zich horen. In de zomer van 1968 breken felle protesten uit van jongeren uit Emmen omdat een eigen ontmoetingsplek niet meer voorhanden is. De protesten, die plaatsvinden op iedere donderdagavond, lopen uit de hand nadat een aantal jongeren rookbommen gooien. Uiteindelijk geeft de gemeente toe waarna een van de geruchtmakendste periodes uit de Emmer samenleving begint. Koffiebar Tin Pan Alley wordt het middelpunt van alles wat met de Emmer jeugd te maken heeft.
Tin Pan Alley wordt een populaire plek voor jongeren uit de hele regio. Griemink heeft veel onderzoek verricht en noteerde heel veel optredens van lokaal, nationaal en internationaal bekende bands. "Tin Pan Alley gold als een landelijk bekend podium voor artiesten", zegt Gerrit Griemink daarover. "De koffiebar kwam in die periode ook regelmatig in opspraak, onder meer door een spraakmakend artikel in de Panorama in 1970. Het bestuur en bezoekers van de koffiebar lieten zich daarbij fotograferen op de naastgelegen begraafplaats. Dat zorgde voor veel ophef binnen het Emmer establishment."
De schrijver maakte deze periode van dichtbij mee. In het boek komen veel plaatselijke en regionale bands als The Scandals, Lap Dog Tally, The Marvins, Cuby + Blizzards, Buddy & The Shapes, Human Orchestra, The Hartung Sounds, Shamrock en namen als Willem Bemboom, Bram Huijsse, Roel Blaauw, Gerard Rolink, Henry Jipping, Ruurd Pegman en Peter Witlox voorbij.
Vlammen
Hij praatte voor het boek met oud-bestuursleden, bezoekers en bands die er optraden. Ook verrichtte hij veel research in de archieven van het gemeentehuis. Dat alles leidde tot een goed gedocumenteerd boek met vlotte, leesbare verhalen en veel foto's uit die periode. 'Wij willen een koffiebar' eindigt in 1979 als Tin Pan Alley de deur sluit en een nieuw pand voor jongeren wordt geopend achter de brandweer. De oude eierloods, waarin Tin Pan Alley was gevestigd, valt in diezelfde periode ten prooi aan vlammen.
De bijeenkomst in Rue de la Gare begint op zondag 7 mei om 16.00 uur. Onder meer zijn er optredens van The Stokers (met als zanger Sietze Wolters oud-bestuurslid van Tin Pan Alley) en de sixties soulformatie Action. In de openbare bibliotheek in Emmen is tot 6 juni een expositie over deze periode te zien. Er worden foto's uit het boek tentoongesteld. De bijeenkomst is gratis toegankelijk.
Het 136 pagina's tellende boek is vanaf maandag 8 mei verkrijgbaar bij de boekhandels en muziekwinkels in Emmen. Ook is het per e-mail te bestellen bij de schrijver: gerrit.griemink@home.nl. De verkoopprijs van Wij willen een koffiebar is 17,90 euro.