Gemeente Den Helder

27-04-2006
Ban yuda otro (laten we elkaar helpen)

Het gaat goed met de meeste Antillianen en Arubanen in Den Helder. Toch heeft een deel extra ondersteuning nodig. Vergeleken met andere groepen in Den Helder is er sprake van meer vroegtijdig schooluitval, meer werkzoekenden, meer tienermoeder, meer contacten met politie, Justitie en hulpverlening. Hoe kunnen we er nu voor zorgen, dat Antilliaanse en Arubaanse jongeren niet in de problemen raken? Dit staat in het Beleidsprogramma Antilliaanse en Arubaanse Nieuwediepers 2006 2008. Hierin staat hoe de verschillende organisaties die bij deze problematiek betrokken zijn, zo goed mogelijk kunnen samenwerken voor een goede aanpak. Het is dan ook niet voor niets dat de titel van het beleidsprogramma is Ban yuda otro, oftewel: laten we elkaar helpen. In deze rubriek kunt u regelmatig lezen over onderwerpen uit het beleidsprogramma, maar ook over onderwerpen die ermee te maken hebben. Deze week kunt lezen hoe de gemeente samen met andere instanties wil voorkomen dat Antillianen die voor overlast zorgen en crimineel gedrag vertonen, opnieuw in de criminaliteit terecht komen. Deze gecoördineerde aanpak is vastgelegd in een convenant, dat gemeente, Justitie, de Reclassering en de politie Noord-Holland Noord maandag 24 april hebben ondertekend.

Persoonlijke aanpak
De nieuwe aanpak houdt in dat periodiek tien Helderse Antillianen te maken krijgen met een intensief hulpverleningstraject of een bestraffingsaanpak. Het gaat dan om Antillianen ouder dan achttien jaar, die veel overlast veroorzaken en crimineel gedrag vertonen, en waarvan de kans groot is dat zij opnieuw in de criminaliteit terecht komen. De persoonsgebonden aanpak voorkomt wellicht dat ze veelpleger worden (iemand die herhaaldelijk strafbare feiten pleegt). Een ander doel van de aanpak is het terugdringen van de overlast.

Kleine groep
In Den Helder leven ongeveer 1400 Antillianen. Slechts een klein deel hiervan, ongeveer 100 van hen, veroorzaakt een belangrijk deel van de overlast en de criminaliteit in onze stad. Anderen hebben daar last van en lijden onder het wangedrag van deze kleine groep. De nieuwe aanpak is gericht op het beter in beeld krijgen van deze kleine groep, de mensen uit die groep te volgen en aan te pakken. Hiermee proberen we de overlast die ze veroorzaken en de criminaliteit die ze in Den Helder plegen, terug te dringen.

Intensief
De lokale aanpak maakt deel uit van het integrale veiligheidsbeleid en behoort tot de kerntaken van de politie: opsporing van strafbare feiten, handhaving van de openbare orde en noodhulp. De politie en de Reclassering stellen eens per drie maanden een lijst samen met tien namen van Antillianen die voor de nieuwe aanpak in aanmerking komen. Op deze groep richten politie, gemeente en de hulpverlening intensief hun aandacht. In overleg met het Openbaar Ministerie wordt gekozen voor een bestraffingsaanpak en/of een intensief hulpverleningstraject. De gemeente pakt haar regisseursrol op door het overleg tussen de partners te faciliteren.

Ban yuda otro (laten we elkaar helpen)
De nieuwe aanpak sluit goed aan bij het Beleidsprogramma Antilliaanse en Arubaanse Nieuwediepers. De samenwerkende partners richten hun inspanningen op preventie (voorkomen dat het misgaat), behandelen (helpen en ondersteunen) en repressie (straffen als dat moet). Dat alles gebeurt natuurlijk in samenhang met elkaar. Wilt u meer weten over het beleidsprogramma? Kijk dan op www.veiligdenhelder.nl.