Ingezonden persbericht
Gelderse Milieufederatie vraagt gemeente Nijmegen om beleid tegen onnodig en ongewenst kunstlicht
De Gelderse Milieufederatie (GMF) heeft in een brief de gemeente Nijmegen opgeroepen om in navolging van gemeenten als Ede, Apeldoorn en Zutphen terughoudend om te gaan met kunstlicht. Directe aanleiding vormt het lichtproject in het parkje van het Keizer Karel Plein dat vorig jaar nog genomineerd werd als een van de mooiste donkere plekjes van Gelderland.
Elk jaar is er in Nederland drie procent meer kunstlicht dat het ervaren van de oerkwaliteit duisternis en het zien van een sterrenhemel steeds moeilijker maakt. Dieren en mensen hebben er ook echt last van.
Ook in Nijmegen komt er steeds meer licht. De fietsbrug straalt fel de hemel in, de Donjon baadt in het licht, steeds meer kantoorpanden van advocaten en makelaars worden 's avonds en 's nachts aangelicht en komen er lichtprojecten die de parken in het licht doen baden. Zo volgt na het Keizer Karelplein volgens stichting De Verlichting het Kronenburgerpark.
Vorig jaar nog werd het parkje op het Keizer Karelplein genomineerd voor mooiste donkere plekje van Gelderland. De plek belandde in de top drie en de jury vond het een verrassend donker plekje midden in de stad. Dat is met het nieuwe project dus voorbij en weer is een stukje oerkwaliteit overvleugeld door kunstlicht.
De gemeente Nijmegen voert kennelijk geen beleid op het punt van verlichting en donkerte. De GMF ziet graag dat dit er wel gaat komen. Andere gemeenten zoals Ede en Apeldoorn proberen juist heel bewust en terughoudend met licht om te gaan. En de gemeente Zutphen heeft op 25 april 2006 een verklaring ondertekend, waarin zij aangeeft een reductie van ongewenst en onnodig kunstlicht na te streven. Door slim en met beleid te verlichten is het gelijktijdig mogelijk een flinke energiebesparing te realiseren.
Zolang er geen vastgesteld beleid is, vraagt de GMF de gemeente Nijmegen om waar mogelijk uiterst terughoudend te zijn met het toelaten van nog meer licht op donkere plekken, zeker daar waar de veiligheid niet rechtstreeks in het geding is. Waarom gebouwen en monumenten de gehele of een groot gedeelte van de nacht verlichten? Op een doordeweekse dag slapen de meeste mensen al om twaalf uur. Deze verlichting kan dan ook uit. En waarom zoals bij de fietsbrug over de Waal het meeste licht de hemel instralen, terwijl een slimmere verlichting veel minder lichtvervuiling veroorzaakt, zoals we ook hebben kunnen zien bij de tijdelijke verlichting van de Waalbrug afgelopen winter.
De GMF is bereid om mee te denken over de invulling van lichtbeleid. Vorig jaar organiseerde de GMF nog samen met de provincie Gelderland de workshop Openbare Verlichting. Er is een reeks van voorbeelden en tips om bijvoorbeeld wel een aantal gebouwen aan te lichten maar op een subtiele en daardoor voor veel mensen mooiere manier. Als Nijmegen al lichtstad wil zijn, dan wel een lichtstad waar het licht samenhang en een meerwaarde heeft.
Zie www.laathetdonkerdonker.nl en www.geldersemilieufederatie.nl (doorklikken op de uil met zonnebril) voor meer achtergrondinformatie.
Via de link http://www.geldersemilieufederatie.nl/nieuws.php?id=159 is het juryrapport te bekijken.
Dit persbericht is verzonden door:
Gelderse Milieufederatie
Eric van Kaathoven
Communicatieadviseur en Beleidsmedewerker Duurzame Energie
Jansbuitensingel 14
6811 AB Arnhem
tel. 026-3523740
tel. 06 48 96 44 78
e.van.kaathoven@geldersemilieufederatie.nl