Aids foundation east west

AIDS Foundation East-West (AFEW) deelt mee in lintjesregen

Moskou/Amsterdam, 27 april 2006.

AIDS Foundation East-West's (AFEW) mede-oprichters Rian van de Braak en Wim Landman ontvangen vandaag op de ambassade in Beijing in China beiden de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Van de Braak en Landman krijgen de onderscheiding voor hun geweldige inzet voor het hiv/aids probleem in de voormalige Sovjet Unie in de periode 1995-2005. AFEW is trots op het feit dat de jarenlange inspanning van de organisatie en haar mensen geleid heeft tot deze officiële erkenning. De onderscheidingen komen in een tijd waarin conservatieve politici en de kerk in Rusland voorlichting over aids door niet-gouvernementele organisaties (NGOs) bekritiseren.

Van de Braak en Landman zijn momenteel in China om voor de organisatie de situatie op het gebied van hiv/aids preventie en behandeling nader in kaart te brengen.

AIDS Foundation East-West (AFEW) is gevestigd in Nederland en opgericht in 2001 met steun van de Nederlandse overheid, Open Society Institute (NY) en Artsen zonder Grenzen. De organisatie richt zich specifiek op de snel groeiende aids-epidemie in Oost Europa en Centraal Azië. Inmiddels is AFEW, samen met een uitgebreide groep lokale partners, werkzaam in negen landen in de regio met ruim 150 medewerkers en meer dan 25 programma's, zowel op het gebied van preventie, als van behandeling en zorg. De organisatie heeft operationele centra in Moskou, Kiev en Almaty.

Momenteel ontwikkelt de aids-epidemie zich in deze regio op een wijze die zijn weerga niet kent; nergens ter wereld is volgens UNAIDS de groeicurve van het aantal hiv-infecties zo snel stijgend als in Rusland en de omliggende landen in Oost Europa en Centraal Azië. Het huidige aantal hiv-geïnfecteerde Russen ligt officieel rond de 350
000. Algemeen wordt aangenomen dat dit cijfer een onderschatting is. Volgens UNAIDS zou het werkelijke aantal Russen met hiv tussen de 420 000 en 1 400 000 liggen. Meer dan 80% van deze groep is jonger dan 30 jaar en slechts een fractie heeft toegang tot adequate behandeling. Ter vergelijking, er waren eind 1995 iets meer dan 1000 mensen officieel geregistreerd met hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Parallel aan de groep volwassenen met hiv/aids, waaronder ook zwangere vrouwen, neemt ook het aantal gevallen van kinderen met een tijdens de zwangerschap verkregen hiv-infectie sterk toe.

Voor meer informatie over AFEW en de mogelijkheid te spreken met de gedecoreerden kunt u contact opnemen met:
Joost van de Meer / Executive Director
AIDS Foundation East-West (AFEW)
Tel + 7 495 250 6377
Mobile + 7 495 108 29 64
Joost (underscore)van(underscore)der(underscore)meer@afew.org www.afew.org