Universiteit Maastricht
Persbericht
27 april 2006
Bachelor European Public Health van start in september 2006
Ministeriële goedkeuring voor unieke opleiding in Europa
De Universiteit Maastricht mag in september 2006 starten met de nieuwe bacheloropleiding European Public Health (EPH). Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft onlangs laten weten dat de opleiding aan alle eisen voldoet om tot het reguliere onderwijsstelsel te worden toegelaten.
Binnen de EU vervagen de landsgrenzen steeds meer. De gezondheidszorg, en dus ook Public Health, staat hoog op de Europese agenda. European Public Health, een unieke opleiding in Europa, maakt studie van euregionale, internationale en Europese gezondheidszorg. Niet alleen actuele euregionale maar ook Europese gezondheidsthema´s zoals vogelgriep, fijn stof of voedselveiligheid leveren input aan de nieuwe bacheloropleiding. Europa heeft behoefte aan specialisten met kennis van de grensoverschrijdende en Europese gezondheidszorg. Na hun afstuderen kunnen zij aan de slag in heel Europa, dus niet alleen bij de EU in Brussel. Bijvoorbeeld om Europees beleid in het eigen land tot uitvoering te brengen of om grensoverschrijdende zorg met buurlanden te organiseren. Studenten en docenten worden actief geworven in heel Europa. Aan de opleiding is een nieuwe leerstoel European Public Health verbonden. De werving van deze nieuwe hoogleraar is op korte termijn te verwachten.
In Nederland worden nieuwe opleidingen in het hoger onderwijs getoetst aan strenge voorwaarden voordat zij kunnen worden ingeschreven in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO). De toetsing verloopt in twee stappen: eerst bepaalt de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) of de potentiële kwaliteit van de aangevraagde opleiding voldoende is. Vervolgens beoordeelt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap of de opleiding ook doelmatig is: de opleiding moet vernieuwend zijn en bovendien voorzien in een behoefte op terreinen waarvoor de overheid verantwoordelijk is. EPH heeft zowel de accreditatieprocedure als de doelmatigheidstoets met glans doorstaan. Volgens staatssecretaris Rutte is de opleiding "vernieuwend vanwege de gerichtheid op het grensvlak van (inter)nationale gezondheidsproblemen en -vraagstukken en de Europese en (inter)nationale doelstellingen op hetzelfde terrein". Bovendien "komt de opleiding tegemoet aan een toenemende maatschappelijke behoefte aan hoger opgeleiden op het terrein van de gezondheidszorg". Volgens het Ministerie is ook nog aangetoond dat de opleiding een unieke positie inneemt in het bestaande hoger onderwijsveld en op belangrijke punten afwijkt van bestaande opleidingen. Tenslotte is de opleiding voldoende ingebed in de (regionale) kennisinfrastructuur.
Op de Extra Open Dag (7 juni) van de Universiteit Maastricht kunnen geïnteresseerden nader kennismaken met European Public Health en de overige UM-bacheloropleidingen.
Noot voor de pers:
Meer informatie over de opleiding: http://www.fdgw.unimaas.nl/eph
Meer informatie over de Extra Open Dag op 7 juni: http://www.studiekeuze.unimaas.nl/default.asp?menuid=x0000x1586x2272&lang=nl
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij drs. André Meijer, tel. 043 388 1564, e-mail a.meijer@beoz.unimaas.nl
De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/
Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine
Universiteit Maastricht - 30 years of international quality
Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society's needs are core values of Maastricht University.
Universiteit Maastricht