Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Verslingerd aan de lokale politiek

Anton Ederveen (CDA), ex wethouder Welzijn, Onderwijs en Sport, neemt 27 april 2006 afscheid van de lokale politiek in Geuzenveld-Slotermeer. Als het aan hem lag ging hij verder met besturen maar de kiezer velde een ander oordeel.

'Dit is wat ik na mijn vorige baan in Den Haag graag wilde. Meepraten en invloed uitoefenen vond ik daar, maar ik wilde ook eindverantwoordelijk zijn.

Zo kwam ik terecht in Geuzenveld-Slotermeer. Waar ik eerst 7 jaar volksvertegenwoordiger was en daarna als bestuurder nog meer zelf mocht doen voor alle bewoners van het stadsdeel', aldus Anton Ederveen die over zijn toptijd in ons stadsdeel, zijn stadsdeel, niet uitgepraat raakt!

De sociale wethouder wordt door bewoners en medewerkers van organisaties gekarakteriseerd als: betrokken, toegankelijk en eerlijk en ook duidelijk, uitgesproken en ambitieus.

Ederveen: 'Je moet bij mij niet aankomen met wat niet kan. Ik benoem problemen en doe daar verder niet al te moeilijk over maar werk aan oplossingen en kansen. Anders krijg je niets van de grond.'

Mensen, met name jongeren
En dat hij veel van de grond heeft gekregen blijkt wel uit de afgelopen periode. Zelf is hij het meest trots op wat er voor jongeren is bereikt.

Het jongerenwerk, het activiteitencentrum in Geuzenveld, het jongerensteunpunt, verschillende voorscholen, de Buzz en de opening van Brede School 't Koggeschip. Ederveen: 'Dit kon ik alleen maar bereiken door de samenwerking met de mensen om mij heen. Ik was de kapitein van het schip maar zonder bemanning kun je niet voorwaarts.'

Uiteindelijk was het hem te doen om de mensen. Ederveen: 'Het mooie van lokaal besturen is dat er rechtstreeks dingen uit je vingers komen die je ook rechtstreeks weer terug krijgt. Op lokaal niveau gebeurt het, je kunt direct iets voor mensen bereiken. Zo ben ik verslingerd geraakt aan de lokale politiek.'

Hoogtepunten
Als een van de hoogtepunten noemt hij het contact met een groep allochtone vrouwen waar de vrouwen pleitten voor het behoud van het project Wijkgerichte Zorg & Welzijn.

De vrouwen vertelden wat zij daar hadden geleerd en ook hoe het hen had gemotiveerd om weer andere dingen te doen bijvoorbeeld een taalcursus, het zoeken van een baan of iets anders in de wijk.

Ederveen: 'Mensen hebben veel potentie, zowel binnen als buiten organisaties. Als je dat bij elkaar brengt ontstaan er mooie dingen. Dat was de essentie van mijn werk als lokaal bestuurder. Ik ben iedereen daarom dankbaar voor deze boeiende tijd. Ik zal het missen!'

Afscheidsreceptie
Anton Ederveen neemt afscheid op donderdag 27 april 2006 in 't Koggeschip. Voor informatie over dit afscheid kunt u terecht bij Hilde Marx van stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer.

Contact:
H. Marx