Ingezonden persbericht
Groesbeek, 24 april 2006
- Persaankondiging-
Tentoonstelling Anne Frank: een geschiedenis voor vandaag in het Bevrijdingsmuseum
27 april - 22 oktober in het Bevrijdingsmuseum
De expositie vertelt het leven van Anne Frank en haar familie o.a. aan de hand van citaten uit het dagboek en foto's uit het album van de familie Frank. Belangrijke historische gebeurtenissen uit Anne's tijd, zoals de opkomst van het nationaal-socialisme en de holocaust, worden in beeld gebracht. Andere ooggetuigen vertellen over hun eigen ervaringen. Bovendien wordt verder ingegaan op meer algemene thema's zoals nationalisme, tolerantie en persoonlijke verantwoordelijkheid. Deze onderdelen dagen de bezoeker uit om na te denken over parallellen en verschillen tussen gebeurtenissen uit het verleden en het heden. Door de brede context van bezetting en jodenvervolging maakt de expositie duidelijk hoe actueel de thema's vervolging en onderdrukking helaas nog altijd zijn.
De tentoonstelling is gemaakt door de Anne Frank Stichting in Amsterdam en het Anne Frank Zentrum in Berlijn en tweetalig (Nederlands/Duits) opgezet. Wereldwijd werd de tentoon- stelling al in 42 landen getoond en trok tot nu toe tien miljoen bezoekers. Het is de meest bezochte Nederlandse tentoonstelling in het buitenland.
Het dagboek van Anne Frank is één van de meest gelezen boeken ter wereld. Sinds het in 1947 voor het eerst werd uitgegeven door de vader van Anne, die als enige van de familie de oorlog overleefde, is het door miljoenen mensen gelezen. Steeds weer nieuwe generaties krijgen door het lezen van dit dagboek een indringend beeld van de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Hoewel het nationaal-socialisme in 1945 militair verslagen werd, spookt dat gedachtegoed in diverse gedaantes nog steeds rond in de wereld van vandaag. Antisemitisme en racisme zijn niet verdwenen: er zijn nog steeds mensen die vinden dat de ene mens meer waard is dan de andere, of dat bepaalde volken minderwaardig zijn.
In aanvulling op de expositie 'Anne Frank: een geschiedenis voor vandaag' (27 april t/m 22 oktober 2006) organiseert het Bevrijdingsmuseum een speciaal evenement:
2 mei en 24 mei: 'Een kind in de oorlog': Vertoning in onze bioscoop van de film 'Het korte leven van Anne Frank'. Daarna bezoeken de kinderen de tentoonstelling aan de hand van een objectenkoffer en kunnen ze bevrijdingsbrood proeven. Voor kinderen van 10 tot 15 jaar. 14.00 tot 16.00 uur
-Einde persaankondiging-
Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
Wylerbaan 4 Groesbeek
Tel. 024-3974404
info@bevrijdingsmuseum.nl; www.bevrijdingsmuseum.nl
Openingstijden: ma-za 10.00 tot 17.00 uur, Zon- en feestdagen: 12.00 tot 17.00 uur
Entreeprijs volwassenen E 8,00, kinderen 7-15 jaar betalen E 4,00
---- --