Gemeente Weert

5 april 2006

stadsdebat samen leven in weert, hoe doe je dat?

In het stadhuis van Weert vindt op donderdag 27 april a.s. om 19.30 uur een debat over integratie plaats. Het stadsdebat is de afsluiting van het interactieve traject tussen de gemeente Weert en haar burgers dat gericht is op het integratievraagstuk. Op deze avond worden de uitkomsten van dit traject gepresenteerd.

De gemeente Weert wil samen met haar burgers gestalte geven aan haar integratiebeleid. Dit doet zij op interactieve wijze. Zo zijn de afgelopen periode klantenpanels gehouden met zowel allochtonen als autochtonen. Het doel van dit interactieve traject is om te komen tot een uitvoeringsprogramma dat bijdraagt aan de integratie van allochtonen in de Weerter samenleving.

Thema's
Er is de afgelopen periode uitgebreid gesproken over van oudsher klassieke integratieonderwerpen als inburgering, discriminatie, taalverwerving maar ook over onderwijs, inkomen, jeugd, wonen en leefbaarheid. Hieruit is een aantal basisthema's naar voren gekomen waarop concrete acties genomen kunnen worden. Daarbij gaat het o.a. om het bevorderen van het gebruik van de Nederlandse taal, de positie van allochtone jongeren op de arbeidsmarkt en de ervaren overlast van allochtone hangjongeren, voorzieningen voor allochtone ouderen en de inzet van allochtonen en autochtonen om samenleven in Weert mogelijk te maken. Ook is professionals gevraagd om hun visie op het vraagstuk integratie te geven en zijn zij uitgedaagd om met concrete voorstellen te komen.

Discussie met elkaar
Tijdens het stadsdebat komt de burger aan het woord, zowel allochtoon als autochtoon. Deze avond gaat men met elkaar de discussie aan: Wat is integratie? Samen leven in Weert, hoe doe je dat? Staan we aan de zijlijn en kijken we toe of stropen we onze mouwen op en gaan we gezamenlijk aan de slag? Zo, ja hoe gaan we dan aan de slag? De uitkomsten van deze discussie worden meegenomen in het uitvoeringsprogramma 'integratiebeleid'.

Iedereen welkom
Iedereen is van harte welkom tijdens de slotconferentie Samen leven in Weert, hoe doe je dat? Deze vindt plaats op donderdagavond 27 april 2006 in de raadzaal van het stadhuis van Weert, Beekstraat 54. Het debat duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Wie wil komen, wordt verzocht zich tevoren aan te melden via e-mail: e.giesberts@weert.nl.

Noot voor de pers,