Rijksdienst voor de Monumentenzorg

23-03-2006
My Place vergroot betrokkenheid bij openbare ruimte

Om de betrokkenheid van de plaatselijke bevolking bij historische landgoederen en buitenplaatsen in Europa te vergroten, is een project opgezet getiteld My Place. Historic European parks and their communities. Tijdens een seminar met dezelfde titel zullen experts een model voor de conservering van dit cultureel erfgoed opstellen.

De RDMZ organiseert dit expert-seminar My Place. Historic European parks and their communities. Het seminar vindt plaats op landgoed Twickel op donderdag 27 en vrijdag 28 april 2006. Deelname gaat op uitnodiging.

Het project My Place is gericht op de bescherming van historische landgoederen en buitenplaatsen in Europa. Daarbij gaat het niet in de eerste plaats om restauratie van de buitenplaatsen; voorop staat het kweken van begrip en waardering voor het cultureel erfgoed bij de plaatselijke bevolking, met als uiteindelijk doel dat deze zich betrokken en medeverantwoordelijk gaat voelen voor de instandhouding van het lokale landelijk erfgoed. Het gebrek aan gevoel van betrokkenheid bij de openbare ruimte is een wijdverbreid probleem in stedelijke gebieden in Europa en leidt op veel plekken tot verwaarlozing, slecht onderhoud en zelfs vandalisme.

Het project concentreert zich rond drie belangrijke Europese historische parken die representatief zijn voor de hierboven geschetste problematiek.

* Chiswick House & Grounds in Engeland.

* Muzakowski/Muskauer Park op de grens van Polen en Duitsland.
* Twickel kasteel en landgoederen in Nederland.

Wat de drie parken bindt is dat het - in meer of mindere mate - kwetsbare historische plekken zijn in de nabijheid van achterstandsbuurten.

Voor experts staan op 27 en 28 april enkele seminars gepland waarin door grondige analyse naar vernieuwende oplossingen wordt gezocht voor de hierboven genoemde problemen. Het doel is te komen tot een gezamenlijk model voor conservering van belangrijk Europees cultureel erfgoed. Naar aanleiding van het project zal het boek My Place verschijnen in juni 2006. De website www.myplaceproject.org zal eind maart online gaan.

My Place beslaat een jaar (van 1 juni 2005 tot 1 juni 2006). In deze periode worden activiteiten georganiseerd voor experts en voor een breed publiek De publieksactiviteiten, zoals festivals, lezingen, concerten, themawandelingen, picknicks, sportevenementen en activiteiten speciaal voor kinderen, moeten het gevoel van sociale saamhorigheid en verantwoordelijkheid voor de historische omgeving vergroten.

De RDMZ is partner in het Cultuur 2000 Europees Erfgoed Laboratorium (Culture 2000 European Heritage Laboratory) voor het project My Place. Historic European parks and their communities. Overige partners zijn English Heritage (Engeland), KOBiDZ (the Polish national centre for historical monument studies and documentation, Polen), Hounslow Borough Council (Engeland) en de Stiftung Furst-Puckler-Park (Duitsland).

23-03-2006
Ministerie onderzoekt achterstand restauraties

Staatssecretaris Van der Laan heeft opdracht gegeven de restauratieachterstand bij rijksmonumenten te onderzoeken. Op basis van een steekproef wil ze een actueel beeld krijgen en de Kamer hierover in het najaar informeren.

Het kabinet streeft ernaar de huidige restauratieachterstand in 2010 tot een aanvaardbare `werkvoorraad' van tien procent terug te brengen. Met de vorig jaar toegekende extra gelden voor monumentenzorg van honderd miljoen euro kan de restauratieachterstand een stuk verder worden ingelopen. De toen becijferde 234 miljoen euro was gebaseerd op een modelmatige berekening op grond van gegevens van de gemeentelijke behoefteraming van 2001. Met de invoering van het Besluit rijkssubsidiëring instandhouding monumenten (Brim) is de gemeentelijke behoefteraming komen te vervallen.

Bouwkundige opnamen
Om inzicht te krijgen in de daadwerkelijke restauratieachterstand wordt in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dit voorjaar door het bouwadviesbureau PRC Divisie Bouwcentrum een onderzoek uitgevoerd. Dit bestaat uit een steekproef, waarbij bouwkundige opnamen in en rond een groot aantal monumenten plaatsvinden. Naar schatting zullen er zo'n 1700 rijksmonumenten worden bezocht in zo'n 150 gemeenten in het land. De monumenten worden aselect gekozen binnen de verschillende monumentcategorieën, rekening houdend met regionale spreiding, in relatie tot het aantal rijksmonumenten per gemeente. In de begeleidingscommissie zijn het ministerie, de RDMZ, PRC Divisie Bouwcentrum, het Nationaal Restauratiefonds en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten vertegenwoordigd.

Resultaten
De eigenaren of bewoners van de te onderzoeken panden en de gemeenten waarin de opnamen plaatsvinden worden door middel van een brief door het ministerie geïnformeerd. De inspecteurs kunnen zich legitimeren. De eerste bouwkundige opnamen hebben plaatsgevonden in maart. Naar verwachting zal voor de zomer al het veldwerk zijn afgerond. Het eindrapport wordt verwacht in augustus, waarna in september de Tweede Kamer zal worden geïnformeerd. Op de website van OCW zullen de resultaten van het onderzoek dan uiteraard ook te vinden zijn.

Voor informatie en vragen heeft het PRC Divisie Bouwcentrum de Helpdesk Onderzoek Restauratieachterstand ingericht, tel. 0172 - 63 14 00.