Media deze week
Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.
Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:
mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04
mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00
De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State
(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)
Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200500674/1
(Ontgronding Maasmeander bij Oss)
Uitspraak op het beroep dat inwoners van Overlangel (gemeente Oss) hebben ingediend tegen de ontgrondingvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verleend aan de Dienst Landelijk Gebied van het Ministerie van LNV voor het ontgronden van een aantal percelen langs de Maas. De ontgronding betreft het ontgraven van een maasmeander die tussen 1930 en 1935 is gedempt. De te ontgraven meander zal in open verbinding staan met de rivier de Maas. Met de ontgraving wordt beoogd een hoogwatergeul te realiseren die zal bijdragen aan het verlagen van de waterstand in de rivier de Maas bij hoog water. De ontgronding maakt deel uit van het natuur- en veiligheidsproject "Bedijkte Maas" dat ook de ontwikkeling van bestaande en nieuwe natuur mogelijk maakt. De inwoners stellen dat er gebrekkig geohydrologisch onderzoek is uitgevoerd.
* 200503327/1
(Streekplan Zuid-Holland West Oostvlietpolder) Uitspraak op de beroepen die de Vereniging Vrienden Oostvlietpolder, de Vereniging Bewoners Vrouwenweg en anderen hebben ingediend tegen de vaststelling door provinciale staten van Zuid-Holland van het streekplan Zuid-Holland West. In het streekplan wordt een 'rode contour' vastgesteld rondom de kernen De Zilk, Leiden (Oostvlietpolder) en Voorschoten. Deze rode contour geeft de grens aan van het stedelijk gebied. Buiten de contour mag geen verdere verstedelijking plaatsvinden, op een aantal uitzonderingen na. De rode contour dient om het stedelijk ruimtebeslag te sturen door het buitengebied te vrijwaren van ongewenste verstedelijking. De Verenigingen richten hun beroep op de rode contour ter hoogte van de Oostvlietpolder. Zij stellen dat de polder ten onrechte binnen de contour is gebracht en dat deze vrij moet blijven van verstedelijking. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft in een eerdere uitspraak van 21 juli 2004 (200301816/1) het toen voorliggende streekplan gedeeltelijk vernietigd.
* 200504822/1
(Warmtecentrale Vlissingen)
Uitspraak op het beroep dat de Zeeuwse Milieufederatie heeft ingediend tegen de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zeeland heeft verleend aan Delta Energy BV voor de warmtecentrale aan de Europaweg Zuid in Ritthem (gemeente Vlissingen). De centrale wordt op aardgas gestookt. De Milieufederatie stelt dat de vergunning niet had mogen worden verleend. Zij betoogt dat ten onrechte niet is getoetst aan Europese richtlijnen, dat de centrale een hoger energetisch rendement zou opleveren als er sprake zou zijn van warmte/kracht koppeling en dat de uitstoot van stikstofoxide te hoog zou zijn. Het college van gedeputeerde staten stelt dat de vergunning aan de voorschriften voldoet.
* 200505348/1
(Antenne-installatie mobiele telefonie Kampen) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Kampen om aan Orange Nederland een bouwvergunning te verlenen voor een antenne-installatie voor mobiele telefonie aan de Meeuwenweg in Kampen. Het gaat om een antenne-installatie op het dak van een bijna 12 meter hoog pand dat is gelegen in het beschermde stadsgezicht van Kampen. Het bestemmingsplan laat het bouwplan niet toe. Orange Nederland is echter van mening dat het gemeentebestuur vrijstelling van het bestemmingsplan had moeten geven. Zij vindt dat de bezwaren van het gemeentebestuur tegen de antenne-installatie onredelijk zijn en dat het stedenbouwkundige advies is gebaseerd op onjuiste gegevens. Orange Nederland meent dat zij nu niet aan haar contractuele verplichting tot realisering van een landelijk dekkend netwerk kan voldoen.
* 200506030/1
(Trainingscentrum Hof van Twente)
Uitspraak op het beroep dat een inwoner van Ambt Delden heeft ingediend tegen de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Hof van Twente heeft verleend aan Ricas Safety trainingen BV voor een trainingscentrum voor bedrijfshulpverlening en brandweeropleidingen aan de Almelosestraat in Ambt Delden. De vergunning is verleend voor het gehele trainingscentrum. Het beroep richt zich alleen op de gevolgen voor het milieu van de 'Flash-over' installatie. Met deze installatie wordt geoefend om de gevolgen van een 'flash-over' bij brand te leren onderkennen en om bij het bluswerk op een juiste manier te reageren. De bewoner stelt overlast te ondervinden van de roet- en rookuitstoot van de flash-over.
* 200506800/1
(Monumentenvergunning Orgel Grote Kerk Gorinchem) Uitspraak over de monumentenvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Gorinchem heeft verleend aan de Kerkrentmeesters van de Hervormde Gemeente Gorinchem. De monumentenvergunning is verleend voor het aanbrengen van een expressiekast aan het bovenwerk van het orgel in de Grote Kerk van Gorinchem en voor het herstel van de toestand van het orgel van 1853. Het orgel is een rijksmonument. De Vereniging tot behoud van 19de en Vroeg 20ste Eeuws Cultuurgoed, het Cuypersgenootschap is tegen de verlening van de vergunning. Zij meent dat door de plaatsing van de expressiekast de klank van het bovenwerk van het orgel zodanig zal worden beïnvloed dat hierdoor de monumentale waarden van het orgel onaanvaardbaar zullen worden aangetast. De rechtbank in Dordrecht heeft in juni 2005 een eerder beroep van het genootschap ongegrond verklaard. Het Cuypersgenootschap is het niet eens met het oordeel van de rechtbank dat de klank van het orgel niet onder de bescherming van de Monumentenwet valt, omdat klank geen tastbaar object zou zijn.
* 200507103/1
(Buitenterras Rode Pimpernel Den Bosch)
Uitspraak over de weigering door de burgemeester van Den Bosch om een vergunning te verlenen voor de exploitatie van een buitenterras aan de achterkant van een horecapand aan de Hinthamerstraat (Sint Janskerkhof) in Den Bosch. De burgemeester heeft de terrasvergunning geweigerd, omdat het woon- en leefklimaat van het Sint Janskerkhof door het stemgeluid van de bezoekers zou worden aangetast. De eigenaar van de horecagelegenheid is van mening dat de burgemeester geen rekening had mogen houden met het stemgeluid van de bezoekers van het terras, omdat dit geluid reeds wordt gereguleerd door de bepalingen van het zogenoemde Besluit horeca-, sport- en recreatie-inrichtingen milieubeheer. Een nadere regulering door middel van de Algemene Plaatselijke Verordening is volgens hem niet mogelijk.
* 200507184/1
(Weigering toestemming functie beveiligingsbeambte) Uitspraak over de weigering door de korpschef van de politieregio Utrecht om toestemming te geven aan een persoon voor de uitoefening van de functie van beveiligingsbeambte. De uitspraak gaat ook over de intrekking door de korpschef van de toestemming om beveiligingswerkzaamheden als portier te verrichten. De korpschef heeft tot deze weigering en intrekking besloten vanwege drie incidenten waarbij de desbetreffende persoon was betrokken en waarvan melding is gemaakt bij de politie. Tijdens zijn werkzaamheden als horecaportier is hij betrokken geweest bij een incident waarbij een derde lichamelijk letsel heeft opgelopen, hij bevond zich op een ander moment onbevoegd op een terrein van een waterleidingbedrijf en door de nieuwe partner van zijn ex-vriendin is melding gemaakt van een incident waarbij in de nabijheid van zijn woning een heftige woordenwisseling en enig duw- en trekwerk heeft plaatsgevonden. De korpschef is van mening dat de man niet voldoende betrouwbaar of geschikt is om voor een beveiligingsorganisatie of recherchebureau werkzaamheden te verrichten. De man bestrijdt dit.
* 200507881/1
(Subsidie Kinderdagverblijf Rotterdam)
Uitspraak over de eenmalige subsidie van ruim 78.000 die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk heeft verleend aan Kinderdagverblijf De Dikke Deur in Kralingen. Het kinderdagverblijf is van mening dat het dagelijks bestuur een onjuiste verdeelsleutel heeft gehanteerd, nu zij als enig kinderdagverblijf in de deelgemeente het aantal opvangplaatsen heeft uitgebreid. Zij meent daarom aanspraak te maken op een bedrag van bijna 110.000.
* 200509349/1
(Verzoek informatie lijst bestuursleden Turks Centrum Oosterhout) Uitspraak over het verzoek van een inwoner van Utrecht aan het college van burgemeester en wethouders van Oosterhout om een lijst van bestuursleden van de Stichting Turks Centrum Oosterhout aan hem te overhandigen. Hij heeft deze lijst bij het gemeentebestuur opgevraagd, maar het college van burgemeester en wethouders van Oosterhout stelt zich op het standpunt dat de bedoelde lijst niet bij hem aanwezig is en om die reden niet kan worden verstrekt. De verzoeker twijfelt aan de geloofwaardigheid van het standpunt van het gemeentebestuur en is verder van mening dat het college de bestuursledenlijst dan maar moet opvragen bij de Stichting.