KNMG

symposium over taakherschikking met de titel: Voorschrijven door arts en verpleegkundige: in dubio of in duo?

Symposium op 26 april: kies uit diverse workshops!

Op 26 april organiseert de KNMG in samenwerking met de Algemene Vereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden (AVVV) een symposium over taakherschikking met de titel: Voorschrijven door arts en verpleegkundige: in dubio of in duo?

Tijdens het symposium gaan we onder andere in op het voorstel van minister Hoogervorst van VWS om in de Wet BIG een aanpassing door te voeren, die verpleegkundig specialisten en physician assistants de mogelijkheid biedt om medicatie voor te schrijven. Daarnaast besteden we aandacht aan de discussie die afgelopen weken gevoerd is over het opnemen van de voorschrijfbevoegdheid in de nieuwe Geneesmiddelenwet.

We bieden op 26 april een aantal interessante workshops. Om u een indruk te geven:

1. Efficiënte praktijk. Hoe kun je binnen je praktijk zo efficiënt mogelijk werken met inzet van ondersteuners? Hoe kun je samenwerkingsafspraken goed vastleggen? Wat zijn handvatten bij het voorschrijven van medicatie? Welke ervaringen zijn er? Wat is de kwaliteit van het medicatiebeleid?

2. Protocol in je dagelijkse werk: Hoe geven artsen en verpleegkundigen protocollen op het gebied van voorschrijven inhoud en hoe wordt het protocol geborgd? Het is praktisch om de bevoegdheid om voor te schrijven te koppelen aan de feitelijke taakuitoefening en deskundigheid. Wat vinden de deelnemers ervan?

3. Wetgeving in de praktijk. Insteek bij deze workshop is de wijze waarop in ziekenhuizen wordt omgegaan met de Wet BIG en de mogelijkheden voor het voorschrijven van medicatie door verpleegkundig specialisten en physician assistants. Vermindert de kwaliteit en de samenhang in het medicatiebeleid of is het juist een verbetering?

4. De kunst van het loslaten, oftewel de psychologische kant van de zaak. Verdwijnt de centrale rol van de arts als voorschrijver? En wat komt daarvoor in de plaats? Waar lopen artsen en verpleegkundigen tegen aan bij een nieuwe taakverdeling en dus bij het voorschrijven van medicatie? Moet je inderdaad loslaten of juist aantrekken?

5. De PA en de huisarts. Welke rol vervult de physician assistant binnen de huisartsenpraktijk. Wat kunnen andere beroepsgroepen van hem of haar leren?

Programma
15.30 - 16.00 uur Ontvangst en registratie
16.00 - 17.00 uur Plenair programma
17.00 - 18.15 uur Workshops
18.15 - 19.00 uur Buffet
19.00 - 19.30 uur Workshops vervolg
19.30 - 20.15 uur Plenair programma met discussie

Aanmelden en inschrijven
Medisch specialisten, huisartsen, verpleegkundigen, juristen gezondheidsrecht, beleidsmakers en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom! U kunt zich inschrijven via www.knmg.nl/symposia. U kunt voor de workshops drie voorkeuren opgeven.

Kosten
Leden* ¤ 100,00
Niet-leden ¤ 150,00
Studenten ¤ 15,00


* - leden van de KNMG

- leden van de aangesloten beroepsorganisaties van de AVVV