NEN


Waarborging geometrie werkstukken door normen GPS

Delft - Met normen voor Geometrical Product Specification (GPS) kan de geometrie van een werkstuk eenduidig worden vastgelegd en gecontroleerd. Dit is van groot belang voor een soepele communicatie tussen ontwerpers, tekenaar/constructeurs, werkvoorbereiders en meettechnici. Dat stelt het business plan van de ISO-normcommissie Dimensional and geometrical product specifications and verification.

GPS-normen bevatten regels voor het vastleggen en controleren van de maatvoering, vorm- en plaatstoleranties en oppervlaktegesteldheid, en eisen aan de bijbehorende meetmiddelen. De kwaliteit van een product wordt in grote mate bepaald door de geometrie van het product zelf en van alle onderdelen waaruit het is opgebouwd. De beheersing van deze geometrische kwaliteit is mede afhankelijk van het op juiste wijze toepassen van deze normen. Een schematisch overzicht van alle GPS-normen (de GPS-matrix) is opgenomen in het internationale technische rapport NPR-ISO/TR 14638.

Het belang van het toepassen van deze normen wordt uitvoerig benadrukt in het business plan van de internationale normcommissie ISO/TC 213 Dimensional and geometrical product specifications and verification. Dit plan is onlangs op de plenaire vergadering van deze commissie aangenomen, met het verzoek om hier bij alle belanghebbenden bekendheid aan te geven. Het business plan is op te vragen bij NEN-Machinebouw, e-mail: advies.machinebouw@nen.nl.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze normen of over het normalisatieproces voor productgeometrie: ir. Job Landré, telefoon (015) 2 690 179, e-mail: job.landre@nen.nl.