Baarmoederhalskankervaccin effectief op langere termijn

Sanofi pasteur msd

Vaccin tegen baarmoederhalskanker blijkt ook 100% effectief op langere termijn en bij vrouwen die al drager zijn van het humaan papillomavirus

Amstelveen, 26 April 2006 - Een lange termijn vervolgstudie heeft aangetoond dat er tot vijf jaar na vaccinatie met GARDASIL(r) geen vergevorderde voorstadia van baarmoederhalskanker en genitale wratten optreden als gevolg van het humaan papillomavirus (typen 6, 11, 16 and 18), terwijl in de placebogroep zes gevallen voorkwamen (effectiviteit = 100% ). GARDASIL(r) is het vaccin van Sanofi Pasteur MSD dat bescherming biedt tegen de vier meest voorkomende typen van het humaan papillomavirus die baarmoederhalskanker, voorstadia van baarmoederhalskanker en genitale wratten veroorzaken.
Dit zijn de voorlopige resultaten van de langstlopende evaluatie van een vaccin tegen het humaan papillomavirus ooit. De resultaten zijn vandaag gepresenteerd tijdens het EUROGIN congres (European Research Organization on Genital Infection and Neoplasia) in Parijs, Frankrijk. De resultaten maken deel uit van een nieuwe analyse van een fase-II-studie. Eerdere resultaten van deze fase-II-studie zijn gepubliceerd in de Lancet Oncology in april 2005. De vierjaars data van de fase-III-studies naar de effectiviteit en veiligheid van GARDASIL(r) werden in oktober 2005 gepresenteerd tijdens het IDSA (Infectious Diseases Society of America).
'Wij zijn bijzonder enthousiast over de nieuwe resultaten, aangezien ze vaccinatie met GARDASIL(r) van adolescente meisjes en jonge vrouwen ondersteunen', aldus Dr. Luisa Villa, hoofd van de afdeling virologie van het Ludwig Instituut voor Kankeronderzoek in Sao Paulo, Brazilië en onderzoeker van de fase-II-studie . 'Dit is wederom een belangrijke stap in het gevecht tegen baarmoederhalskanker.'

GARDASIL(r) is ook 100% effectief bij vrouwen die al eerder met het humaan papillomavirus in aanraking zijn geweest
Een andere analyse van de omvangrijke fase-II- en fase-III-studies laat zien dat GARDASIL(r) ook zeer effectief is bij vrouwen die eerder in aanraking zijn geweest met één of meer van de virusvarianten 6, 11, 16 en 18. Bij deze vrouwen geeft GARDASIL(r) 100% bescherming tegen de vergevorderde voorstadia van baarmoederhalskanker welke worden veroorzaakt door de virustypen in het vaccin waarmee ze nog niet in aanraking zijn geweest. Daarnaast is GARDASIL(r) ook zeer doeltreffend in het voorkomen van voorstadia van schaamlip- en vaginakanker en genitale wratten die veroorzaakt worden door de humaan papillomavirus typen 6, 11, 16 en 18. Deze resultaten werden ook gepresenteerd op het EUROGIN in Parijs.
'Deze resultaten bevestigen de hoge effectiviteit van GARDASIL(r) in het voorkomen van baarmoederhalskanker en andere aandoeningen van de genitaliën, die gerelateerd zijn aan humaan papillomavirus. In de meeste gevallen weten vrouwen niet of ze al een infectie met het humaan papillomavirus hebben opgelopen of niet. De resultaten laten zien dat ook vrouwen die al in aanraking zijn geweest, baat hebben bij vaccinatie met GARDASIL(r)', zei Dr. Darron Ferris, Directeur van het Gynecologic Cancer Prevention Center van het Medical College of Georgia, Augusta, VS en tevens onderzoeker van de fase-III-studie. Eerdere analyses van de fase-II- en fase-III-studies waren gericht op de effectiviteit van GARDASIL(r) bij vrouwen die nog niet aan de humaan papillomavirus typen 6, 11, 16 en 18 waren blootgesteld. De analyses tonen aan dat GARDASIL(r) bij deze vrouwen 100% effectief is in het voorkomen van de vergevorderde voorstadia van baarmoederhalskanker die gerelateerd zijn aan de humaan papillomavirus typen 16 en 18.

In Europa sterven 40 vrouwen per dag door baarmoederhalskanker In Europa is baarmoederhalskanker na borstkanker de belangrijkste doodsoorzaak door kanker onder jonge vrouwen tussen 15 en 44 jaar. Jaarlijks wordt in Europa bij ongeveer 33.500 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker gesteld en overlijden 15.000 vrouwen aan deze aandoening. Dit betekent dat er in Europa dagelijks 40 vrouwen overlijden aan deze vorm van kanker.1

Ondanks bevolkingsonderzoek (het uitstrijkje) in Nederland wordt jaarlijks bij 700 vrouwen diagnose baarmoederhalskanker vastgesteld. Jaarlijks overlijden er 230 vrouwen aan deze ziekte.

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus. In het algemeen wordt geschat dat 70% van de mensen die seksueel actief zijn op enig moment in hun leven een infectie met een papillomavirus oploopt. Genitale infecties met het humaan papillomavirus komen dan ook regelmatig voor. 2,3,4 Het is erg moeilijk om de overdracht van het virus te voorkomen.

In het algemeen is het lichaam in staat om een infectie met het virus binnen ongeveer één jaar onschadelijk te maken zonder dat er symptomen optreden.5,6 In sommige gevallen veroorzaakt het virus echter celafwijkingen in de baarmoederhals die kunnen lijden tot diverse voorstadia van baarmoederhalskanker en uiteindelijk tot baarmoederhalskanker.

Humaan papillomavirussen kunnen daarnaast genitale wratten en celafwijkingen van schaamlip en vagina veroorzaken die kunnen leiden tot diverse voorstadia van schaamlip- en vaginakanker en uiteindelijk tot schaamlip- en vaginakanker .

Over Sanofi Pasteur MSD
Sanofi Pasteur MSD is een joint venture van Sanofi Pasteur, de vaccindivisie van Sanofi-Aventis, en Merck & Co. Inc. Sanofi Pasteur MSD is het enige bedrijf in Europa dat zich uitsluitend op vaccins richt, waarbij innovatie en expertise worden gecombineerd. Sanofi Pasteur MSD is in staat de onderzoeksexpertise van Sanofi Pasteur en Merck & Co. Inc., samen met hun teams over de hele wereld, in te zetten voor de ontwikkeling van nieuwe vaccins voor Europa, met als doel de bescherming tegen andere ziekten uit te breiden en bestaande vaccins te perfectioneren voor een betere acceptatie, werkzaamheid en verdraagbaarheid van vaccinatie.
[29)
a CIN 2/3 en Adenocarcinoma In Situ (AIS)
b 95% CI
c 95% CI
d European Union 25 member states plus Iceland, Norway & Switzerland 35)
Referenties


1. Ferlay J, Bray F, Pisani P et al, editors. Globocan 2002: Cancer incidence, mortality and prevalence worldwide. IARC Cancer Base No.5. version 2.0. IARC Press, Lyon 2004.
2. Koutsky LA. Epidemiology of genital human papillomavirus infection. Am J Med 1997; 102:3-6.


3. Koutsky LA et al. Epidemiology of genital human papillomavirus infection. Epidemiology Rev 1988;10 :122-63.


4. Syrjänen K et al.Prevalence, Incidence and estimated life-time risk of cervical cancer Papillomavirus infections in a non selected Finnish female population. Sex Transm Dis 1990; 17:15-19


5. Sawaya GF, McConnell KJ, Kulasingam SL et al. Risk of cervical cancer associated with extending the interval between cervical-cancer screenings. N Engl J Med 2003; 349:1501-1509.


6. Pagliusi SR, Aguado MT.Efficacy and other milestones for Human Papillomavirus vaccine introduction. Vaccine 2004;23: 569-578.