Antwoorden op kamervragen over het later uitbetalen van de zorg- en huurtoeslag
Kamervragen | 26-04-2006 | nr DGB06-2023
Antwoorden op vragen van het lid Kant (SP) over het later uitbetalen van de zorg- en huurtoeslag.
Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Datum
Uw brief (Kenmerk)
Ons kenmerk
26 april 2006
DGB 2006-2023
Onderwerp
Vragen van het lid Kant (SP) over het later uitbetalen van de zorg- en huurtoeslag
Hierbij doe ik u mede namens de minister van Volksgezondheid, welzijn en sport de antwoorden toekomen op de vragen van het lid Kant over het in een keer terugbetalen van teveel uitgekeerde zorg- en/of huurtoeslag.
De staatssecretaris van Financiën,
mr. drs. J.G. Wijn
2050611100
Vragen van het lid Kant (SP) aan de staatssecretaris van Financiën en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het in een keer terugbetalen van de teveeluitgekeerde zorg- en/of huurtoeslag. (Ingezonden 5 april 2006)
Vraag 1
Is het waar dat in de definitieve beschikking die mensen van de Belastingdienst krijgen staat, dat in het geval van teveel uitgekeerde zorg- en/of huurtoeslag dat bedrag in een keer moet worden terugbetaald aan de Belastingdienst?
Vraag 2
Deelt u de mening dat dat bedrag voor veel mensen te hoog is om in een keer terug te betalen?
Vraag 3
Kan het teveel uitgekeerde bedrag ook in termijnen aan de Belastingdienst worden betaald? Zo ja, waarom staat dat niet in de beschikking vermeld? Bent u van plan dit alsnog te communiceren aan de mensen die de definitieve beschikking hebben ontvangen?
Zo neen, waarom niet? Bent u bereid dit alsnog mogelijk te maken?
Antwoord op de vragen 1 t/m 3
Op grond van artikel 28, eerste lid van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen (Awir) dient een terugvordering binnen twee maanden na dagtekening te worden betaald. In aanvulling hierop biedt artikel 31 van de Awir de mogelijkheid om uitstel van betaling te verlenen in verband met betalingsproblemen. Dit is nader uitgewerkt in de Uitvoeringsregeling Awir (artikel 7).
In de terugvorderingsbeschikking die mensen ontvangen wordt op de voorzijde de betalingstermijn genoemd die geldt voor de terugbetaling. In de toelichting op de achterkant van de beschikking is echter ook informatie over uitstelmogelijkheden opgenomen. Daarbij wordt aangegeven dat als het voor betrokkene niet mogelijk is om voor de uiterste betaaldatum te betalen, uitstel van betaling kan worden verkregen voor een periode van 4 maanden, gerekend vanaf de uiterste betaaldatum. In algemene zin is de mening dat het teveel ontvangen, dus terug te betalen bedrag voor veel mensen te hoog is om in een keer terug te betalen, dus te stellig.
Indien de betrokkene het bedrag ook niet binnen die 4 maanden kan terugbetalen, dan kan een betalingsregeling worden getroffen over een periode van maximaal 24 maanden, waarbij tenminste ¤ 40 per maand dient te worden betaald.
Kan de belanghebbende ook daaraan niet voldoen, dan kan de Belastingdienst/Toeslagen uitstel van betaling 'op maat' verlenen, gebaseerd op de betalingscapaciteit.
Vraag 4
Wilt u deze vragen voor het debat over de voortgang van de zorgverzekeringswet op 27 april a.s. beantwoorden?
Antwoord
Ja
Ministerie van Financiën