Vlaamse overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van woensdag 26 april 2006

Vlaamse Gezondheidsraad vraagt integraal beleid geestelijke gezondheidszorg

De Vlaamse Gezondheidsraad vraagt aan Vlaams minister Volksgezondheid, Inge VERVOTTE, om werk te maken van een integraal beleid op het vlak van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). In een advies aan de minister formuleert de Raad alvast een aantal voorstellen op het vlak van preventie in de GGZ, de GGZ voor ouderen, de toegankelijkheid van de GGZ voor allochtonen en de vermaatschappelijking van de GGZ.

De Vlaamse Gezondheidsraad (VGR) stelt voor om een ondersteuningspunt op te zetten voor GGZ-preventie. Op het terrein is dat vaak een zaak van vele partners, waarbij het niet altijd even duidelijk is wie wat doet. Een ondersteuningspunt zou de verschillende partners zoals de centra voor geestelijke gezondheidszorg, preventieorganisaties, ziekenfondsen en de LOGO?s dichter bij elkaar moeten brengen.

Daarnaast beklemtoont de VGR dat GGZ-preventie niet vroeg genoeg kan beginnen. Kinderen en jongeren vormen een kwetsbare groep waaraan de gespecialiseerde diensten voor GGZ voldoende aandacht moeten besteden. Onder meer de preventie van depressies en angststoornissen, de zorg voor kinderen in vechtscheidingen, seksueel misbruik, verslavingsproblemen, eetstoornissen en zelfbeschadiging zijn belangrijke aandachtspunten.

Ook op vlak van de GGZ voor ouderen zijn extra inspanningen nodig. Nu is de drempel van de gespecialiseerde GGZ voor ouderen vaak te hoog. Om de toegankelijkheid van de GGZ voor ouderen te verhogen, moeten volgens de Vlaamse Gezondheidsraad alle betrokken partners beter met elkaar gaan samenwerken. Dat kan door het opzetten van samenwerkingsverbanden tussen zorgverleners in de thuiszorg, de eerstelijnszorg, de verschillende zorgvoorzieningen en -diensten voor ouderen en de gespecialiseerde GGZ. Binnen de GGZ zelf moet werk worden gemaakt van ouderenteams die alle gespecialiseerde GGZ-expertise op het vlak van ouderen bundelen. De huidige hulpverleningscapaciteit in de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg laat echter niet veel ruimte meer over om in deze belangrijke doelgroep te investeren tenzij ten koste van hulp aan andere leeftijdsgroepen.

Om in Vlaanderen allochtonen gelijke toegang te geven tot de GGZ zijn dringend een aantal maatregelen nodig. Interculturele bemiddelaars moeten tijdens hun opleiding vertrouwd worden gemaakt met psychiatrische aandoeningen en hun behandeling, en de capaciteit van de tolkenuren moet worden uitgebreid. Om binnen de GGZ de gevoeligheid voor cultuurverschillen te verhogen moet de multiculturele samenstelling van het personeel worden bevorderd. Ook de uitbouw van één equipe per provincie die gespecialiseerd is in het werken met allochtonen, verdient volgens de Vlaamse Gezondheidsraad aanbeveling.

De zorg voor psychiatrische patiënten en psychisch kwetsbare mensen speelt zich steeds meer af in de samenleving zelf en niet langer in instellingen. Om die mensen zo veel mogelijk aan bod te laten komen in de samenleving moet de Vlaamse Regering een inclusief beleid voeren. Tot nu toe heeft de Vlaamse Regering nog geen concrete initiatieven genomen om de interactie te verbeteren tussen het beleidsdomein geestelijke gezondheidszorg en andere beleidsdomeinen, zoals welzijn, onderwijs, huisvesting, cultuur, sport en vrije tijd, werk, sociale economie en sociale integratie. De Vlaamse Gezondheidsraad roept de Vlaamse Regering op om daar in de toekomst werk van te maken.

Naast de inhoudelijke adviesverlening vraagt de Vlaamse Gezondheidsraad aan minister Vervotte om het GGZ-beleid dat in de beleidsnota van de minister werd aangekondigd, ten uitvoer te brengen. De VGR is in het bijzonder bezorgd om een correcte financiering en een duidelijke meerjarenplanning voor de GGZ-sector.

Het volledige advies is beschikbaar op de VGR-website: http://www.wvc.vlaanderen.be/vgr .

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Jos Lievens, Voorzitter Werkgroep 'Geestelijke Gezondheidszorg', Vlaamse Gezondheidsraad Tel.: 02 553 35 35