Ingezonden persbericht


NOG MEER LENTEKRIEBELS IN BLIJDORP

De publieksspeurtocht Babyboom in Blijdorp doet zijn naam eer aan. Sinds de start op
1 april blijft de geboortegolf gewoon doorgaan en zijn veel dieren uit hun 'holen' gekropen vanwege het mooie lenteweer.

PUPPY'S BIJ DE SWIFTVOSJES: EEN PRIMEUR

Bijzonder is de geboorteprimeur (in Nederland) van vier swiftvosjes in het woestijngedeelte van het Oceanium. De puppy's zijn geboren in een oude holle boomstam in het buitenverblijf. Met mooi weer zijn ze regelmatig voor het publiek te zien. De nog pluizige puppy's rollebollen als jonge honden in het zand, glijden koddig langs de zandheuveltjes naar beneden maar bijten ook al van zich af als zij dit nodig achten. De kleintjes worden gedurende tien weken gezoogd. Dan gaan ze over op vast voedsel. In dierentuinen komen swiftvosjes niet vaak voor. In Amerikaanse dierentuinen worden ze nog wel eens gesignaleerd. In Europa zijn ze verder alleen te vinden in Burgers Zoo. In het wild leven ze in de woestijngebieden van Noordamerika waar ze erg trouw zijn aan hun tamelijk kleine territorium. Vanwege hun grote oorschelpen worden de swiftvossen in Amerika ook wel 'grootoorvossen' genoemd. De Engelse naam swiftvos heeft weer te maken met hun snelheid die vooral benut wordt bij gevaar. Een vluchtende swiftvos rent scherp zigzaggend weg en wendt zo snel dat het menselijk oog hem nauwelijks kan volgen.

Bij de witnekkraanvogels in het Aziatisch moerasgedeelte zijn inmiddels twee kuikens te zien. In vergelijking met de rijzige ouders zijn de kuikentjes echt piepklein. Dit paartje kraanvogels is elk jaar succesvol met het grootbrengen van de jongen. En ze zijn ook ieder jaar de eerste 'buiten'vogels die aan het broeden slaan.

Andere geboortes vonden plaats bij diverse antilopensoorten: twee jongen bij de zeldzame Mhorrgazellen en een jong bij de addaxen. Dit laatste antiloopje is 25 april geboren en nog even niet voor het publiek te zien.

JONGEN BIJ DE VOSMANGOESTEN:
OUDERS 'GETEMD'

De familie vosmangoest is sinds enkele dagen weer te zien voor het publiek. Met gezinsuitbreiding, want er zijn twee puppy's geboren. Vosmangoesten zijn kleine aantrekkelijke roofdiertjes uit Zuid-Afrika die nauw verwant zijn aan de stokstaartjes. Ze lijken niet alleen op de stokstaartjes maar vertonen ook vergelijkbaar 'grensoverschrijdend' gedrag. Het mannetje heeft al meerdere malen kans gezien om het verblijf uit te springen en een razendsnelle ontdekkingsreis te ondernemen. Hierbij werd hij op de voet gevolgd door verzorgers met schepnetten, uiteraard tot vermaak van het publiek. Om verdere ontsnappingen te verijdelen, zijn de vosmangoesten enige tijd aan het oog van het publiek onttrokken achter de schermen, terwijl het verblijf aan deze uitbrekers werd aangepast. Ook is het verblijf voorzien van een nagemaakte termietenheuvel met vloerverwarming. Door een glazen wand kunnen de bezoekers de dieren ook zien als ze binnen zijn. Met de stokstaartjes hebben de mangoesten ook nog gemeen dat ze voor dezelfde leefomgeving kiezen, hetzelfde voedsel eten en regelmatig met elkaar optrekken. Ze bewonen hun burcht in de natuur vaak samen met stokstaartjes of grondeekhoorns, al houden ze er onder de grond vaak hun eigen afdeling op na. Van beide soorten staan de dieren buiten op wacht, zo hoog mogelijk uitgestrekt op hun achterpootjes. De kleintjes proberen dit al snel na te bootsen maar verliezen hierbij vaak hun evenwicht.

GORILLA BOKITO GENIET VAN HET BUITENLEVEN

Gorillaman Bokito uit Blijdorp kan zijn geluk niet op! Sinds hij zijn eerste stappen op het gorilla-eiland heeft gezet, is er voor hem een nieuwe wereld opengegaan. 's Winters verbleef hij in de binnenverblijven, om de introductie in zijn nieuwe familiegroep controleerbaar te laten verlopen. Nu zijn groep prima functioneert en de eerste lentezon zich aandient, kan zijn horizon zonder problemen worden verbreed. Hij geniet zichtbaar van dit nieuwe buitenleven, temidden van zijn harem. Hij banjert met mooi weer dagelijks over het eiland, speelt met de kleine Thomas, zoon van Tamani, vrijt een beetje met zijn vrouwtjes en vleit zich op bepaalde tijden in een van de verwarmde shelters om een uiltje te knappen. Tja, wat heeft een gorillaman eigenlijk nog meer voor wensen.... Geen wonder dus dat hij 's morgens als eerste het eiland op gaat en 's avonds met moeite naar binnen is te lokken. Nu zal Bokito's leventje in de loop van het jaar een stuk drukker worden, omdat drie van zijn vier vrouwen drachtig zijn. In de herfst worden de jongen verwacht. Omdat Bokito zich heel sociaal opstelt ten opzichte van de kleine Thomas, is de verwachting dat hij een goede vader zal worden.

Op het ernaast gelegen schiereiland is sinds kort ook een heel andere apensoort te zien: grote witneusmeerkatten. Ook zij profiteren van de lentezon door dagelijks buiten te spelen. Het groepje bestaat uit vier actieve vrouwtjes die via tjilpgeluidjes met elkaar communiceren. Over niet al te lange tijd zullen zij worden voorgesteld aan een mannetje uit Duisburg in de hoop dat dit tot nakomelingen zal leiden. Grote witneusmeerkatten zijn in dierentuinen zeker geen veel voorkomende diersoort. De vier vrouwtjes zijn geboren in twee Franse dierentuinen. Ze heten Edith, Michelle, Yvette en Renee. Behalve de witneuzen zijn er nog veel meer meerkatsoorten. In Afrika vormen zij een zeer grote, vormenrijke groep. Aan elkaar grenzende populaties verschillen telkens een beetje van uiterlijk. Het groepje meerkattten in Blijdorp behoort tot een grotere soort. Zij danken hun naam aan een hartvormige spierwitte vlek op hun snuit.

Giraffebaby Marco die begin deze maand werd geboren is nu regelmatig buiten te zien samen met zijn vader, moeder en ander familieleden. Hij drinkt goed en groeit als kool.


---

Voor persinformatie en het downloaden van persfoto's kunt u surfen naar: www.diergaardeblijdorp.nl/perskamer

Voor meer informatie kunt u ons bereiken op: 010 44 31 457 / 427