UWV: Meer mensen aan het werk na een WAO-herbeoordeling

Uwv

http://www.uwv.nl

Onderzoek naar arbeidsmarkt- en inkomenspositie van WAO'ers na de herbeoordeling:

Meer mensen aan het werk na een WAO-herbeoordeling

Acht maanden na een WAO-herbeoordeling is bijna de helft van de mensen, van wie de uitkering is verlaagd of beëindigd, aan het werk. 20% van deze mensen heeft een nieuwe baan gevonden. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vier maanden eerder. Daarnaast had ruim eenderde van de mensen die herbeoordeeld zijn al een baan. Tweederde van deze groep mensen geeft aan inmiddels naar vermogen te werken. Ruim de helft van de groep herbeoordeelden geeft aan dat het inkomen duidelijk achteruitgegaan is, ondanks het feit dat men een WW- of TRI-uitkering krijgt. Dit blijkt uit onderzoek dat UWV liet uitvoeren onder bijna 1.800 cliënten van wie de uitkering na een herbeoordeling is verlaagd of beëindigd.

In de afgelopen maanden liet UWV door onderzoeksbureau Astri onderzoek verrichten om inzicht te krijgen in de arbeidsmarkt- en inkomenspositie van WAO'ers na een aSB-herbeoordeling. Er waren twee metingen: na vier en na acht maanden na de herbeoordeling.

Aan het werk
Mensen die na een herbeoordeling aan het werk zijn hebben óf nieuw werk gevonden, óf waren al aan het werk. Van de respondenten had 64 % geen werk ten tijde van de herbeoordeling. Vier maanden na de herbeoordeling heeft 11 % van hen werk gevonden, na acht maanden is dit percentage gestegen tot 20. Daarnaast heeft 36% van de herbeoordeelden betaald werk ten tijde van de herbeoordeling. Na vier maanden gaf een kwart van deze mensen aan dat het aantal werkuren is uitgebreid. Na acht maanden bleek tweederde van degenen die al werkten bij de herbeoordeling, inmiddels naar vermogen te werken. Naar vermogen wil zeggen dat men gezien de situatie het maximale verdient. Anderen geven aan de functie zelf niet te willen uitbreiden, of geen mogelijkheden tot urenuitbreiding te hebben bij de huidige werkgever.

Re-integratie
Van degenen die na 8 maanden nog geen werk hebben, geeft 70% aan op zoek te zijn. Ruim de helft van de niet-werkenden heeft na de herbeoordeling begeleiding naar werk gekregen. Veel werkzoekenden bevinden zich nog in een re-integratietraject. Degenen die geen begeleiding ontvangen, hebben hieraan geen behoefte, willen of kunnen niet werken of zijn tegen de beslissing in bezwaar gegaan. Het kan echter ook zijn dat mensen ten onrechte geen begeleiding hebben gekregen. Recentelijk heeft UWV maatregelen genomen om iedereen die nog geen begeleiding heeft gekregen, na drie maanden een nieuw aanbod voor ondersteuning te geven. Dit is één van de taken van de reïntegratiebegeleider, een nieuwe functie binnen UWV.
Daarnaast is per 1 januari een nieuwe reïntegratievisie ingevoerd die tot doel heeft de communicatie met de cliënt te verbeteren en de gemaakte afspraken rond reïntegratiebegeleiding helder vast te leggen. Bovendien heeft de cliënt nu de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen tegen de reïntegratievisie.

Inkomenspositie
Uit de meting na acht maanden bleek dat 40% van de respondenten aangeeft dat het persoonlijk inkomen sinds de herbeoordeling duidelijk is verslechterd. Dat percentage was na vier maanden nog 53%. Deze percentages zijn opvallend omdat de herbeoordeelden door middel van een WW- of TRI-uitkering de eerste acht maanden in principe hetzelfde inkomensniveau zouden moeten behouden. Niet alle cliënten blijken echter een WW- of TRI-uitkering aan te vragen en niet alle aanvragen worden gehonoreerd met een toekenning. Uit het onderzoek is niet vast te stellen of de gesignaleerde inkomensverslechtering te maken heeft met bijvoorbeeld verschillen in betalingstijdvakken en betalingsmomenten tussen WAO en WW, het vervallen van bovenwettelijke aanvullingen, of met andere redenen. UWV gaat dit nader onderzoeken.

Snellere WW-aanvraag
Het onderzoek toont verder aan dat de eerste WW-betaling niet goed aansluit op de laatste WAO-betaling. Vanwege de verschillende wettelijke betaalmomenten is een 100% naadloze aansluiting niet te realiseren. Verbeteringen zijn wel mogelijk in het versnellen en vereenvoudigen van de aanvraagprocedure voor een WW- of TRI-uitkering. Vanaf mei hanteert UWV een nieuwe aanvraagprocedure: direct na de herbeoordeling wordt het recht op een WW- of TRI-uitkering beoordeeld, zonder aanmelding bij het CWI. Voor de cliënt heeft deze procedure, naast een kortere doorlooptijd, als voordeel dat uitkeringsgegevens niet opnieuw hoeven te worden verstrekt.


Noot voor de redactie,