Ingezonden persbericht


Jaarverslag SenterNovem 2005:

Overheden werken meer samen bij innovatie en duurzame ontwikkeling

Nieuwegein, 26 april 2006 - Ministeries, uitvoeringsorganisaties en andere overheden zijn in 2005 meer gaan samenwerken om maatschappelijke uitdagingen zoals het reduceren van klimaatverandering en het bevorderen van innovatie aan te pakken. Voorbeelden van een integrale benadering zijn de nieuwe aanpak van innovatie door het Ministerie van Economische Zaken (Innovatie in dialoog) en de samenwerking van zes ministeries om te komen tot een duurzame energiehuishouding. Dit is een van de conclusies van het jaarverslag 2005 van uitvoeringsorganisatie SenterNovem.

Vier maatschappelijke uitdagingen
Het jaarverslag benadrukt de samenhang van vier grote maatschappelijke uitdagingen binnen het werkterrein van SenterNovem: het reduceren van klimaatverandering, een snellere transitie naar een duurzame energiehuishouding, het bevorderen van innovatie en een betere kwaliteit van de leefomgeving. SenterNovem is dankzij het brede opdrachtenpakket in staat deze thema's in samenhang aan te pakken en opdrachtgevers over een samenhangende aanpak te adviseren.

SenterNovem kent 1,3 miljard euro toe
SenterNovem voert in 2005 beleid uit voor acht ministeries, decentrale overheden en de EU. Bedrijven en kennisinstellingen kregen in 2005, in opdracht van verschillende opdrachtgevers, van SenterNovem in totaal bijna 1,3 miljard euro voor het stimuleren van innovatie en duurzame ontwikkeling. Iets meer dan de helft van dit bedrag was een fiscale tegemoetkoming. De WBSO (bevordering speur- en ontwikkelingswerk) en de EIA (Energie investeringsaftrek) zijn ook dit jaar de grootste fiscale regelingen. De WBSO was goed voor 475 miljoen euro en de EIA kende 213 miljoen euro toe.

Mkb profiteert meer van innovatiestimulering
Middengrote en kleine bedrijven profiteren in 2005 iets meer van innovatiestimulering door de overheid dan in het voorgaande jaar. Tweederde deel van het aan bedrijven toegekende geld (582 miljoen euro) kwam terecht bij bedrijven met minder dan 100 werknemers en 10 procent wordt geïncasseerd door bedrijven met 100 tot 250 werknemers. Dat betekent dat bijna driekwart van het totaal (74 procent) aan het mkb wordt toegekend. Dat is 2 procent meer dan in 2004. Dit blijkt uit het jaarverslag van SenterNovem over 2005.

Tariefdaling
SenterNovem was ook in 2005 een doelmatig werkende uitvoeringsorganisatie. Ten opzichte van 2004 gingen de tarieven voor de overheidsopdrachtgevers met 6 procent omlaag. De overheadkosten en de materiële kosten van de organisatie gingen omlaag en de productiviteit is toegenomen. Over de afgelopen tien jaar bedraagt de reële tariefdaling van SenterNovem en de voorgangers Senter en Novem, 15,6 procent. De tarieven zijn per saldo minder gestegen dan de inflatie.

Printing On Demand
Voor het eerst verschijnt het jaarverslag van SenterNovem in zeven versies. Elke lezer krijgt een op naam gesteld compleet jaarverslag. Afhankelijk van zijn of haar interessegebied bevat het verslag verwijzingen naar specifieke onderdelen, hoofdstukken of pagina's. De verwijzingen zijn mogelijk dankzij de techniek van Printing On Demand, waarbij elk exemplaar een andere inhoud kan hebben.

Het jaarverslag 2004 bevat interviews met onder meer Marjanne Sint (Ministerie van VROM), Yvonne van Rooy (Universiteit Utrecht), Herman Wijffels (Innovatieplatform), Eric van Heijningen (provincie Zuid-Holland) en Chris Buijink (Ministerie van Economische Zaken).

Het volledige jaarverslag is interactief te raadplegen en te downloaden van www.senternovem.nl/jaarverslag

Noot aan de redactie, niet bestemd voor publicatie. Meer informatie kunt u verkrijgen bij:
Naam: Mevrouw Susan van der Zwaag
Functie: Communicatie adviseur
Telefoon: 06 - 549 77 77 2
E-mail: s.van.der.zwaag@senternovem.nl
Internet: www.senternovem.nl/kompas