Unicef



Tsjernobyl: maken jullie je daar nog druk over? 26 april 2006, Tsjernobyl - Op 26 april 1986 verspreidde een radioactieve wolk zich over Europa, na een ontploffing in kernreactor nr. 4 in Tsjernobyl. Nu er twintig jaar verstreken zijn, denken veel Russen dat deze gebeurtenis een afgesloten hoofdstuk is.

Foto: Miroslava Apanasenko uit Oekraïne. Foto: Miroslava Apanasenko uit Oekraïne.

"Waarom maken jullie je daar nog druk over?," zegt Irina uit Sint Petersburg als ze hoort over een Unicef-tentoonstelling met foto's van kinderen die in het door radioactiviteit besmette gebied wonen. Helaas moet de wereld zich er wel druk om maken, omdat hier nog altijd slachtoffers vallen.

Jodium
Een simpele oplossing kan echter heel veel leed voorkomen. Door jodium aan keukenzout toe te voegen, zijn kinderen beter beschermd tegen onder meer schildklierkanker, een ziekte die vaak in het besmette gebied rond Tsjernobyl voorkomt. Bovendien zorgt een gebrek aan jodium ervoor dat de intellectuele vermogens van kinderen niet goed worden ontwikkeld. Een klein tekort verlaagt het IQ van kinderen al met 10 tot 15 procent.

Vandaag de dag wonen zes miljoen mensen in of vlakbij radioactief besmet gebied. Hier komen kinderen met lichamelijke en geestelijke afwijkingen ter wereld of krijgen kanker. Ook toekomstige generaties zullen de sporen van de nucleaire ramp met zich meedragen. We kunnen Tsjernobyl dus allesbehalve als een afgesloten hoofdstuk beschouwen.

Fototentoonstelling

In Belarus is van 19 tot 21 april een internationale conferentie over de ramp in Tsjernobyl gehouden. Ter gelegenheid hiervan heeft Unicef een tentoonstelling georganiseerd met foto's van kinderen tussen de 12 en 17 jaar die in het getroffen gebied wonen. Hieronder kunt u een aantal foto's bekijken.