Gemeente Hengelo

Project Taboes bespreken informeert allochtone vrouwen over huiselijk geweld

Een speciaal project moet huiselijk geweld onder allochtone vrouwen in Hengelo beter bespreekbaar maken. De gemeente Hengelo, SCALA en het Steunpunt Minderheden Overijssel hebben het project ontwikkeld met de naam: Taboes bespreken, het bespreekbaar maken van huiselijk geweld bij allochtone vrouwen in Hengelo. In drie bijeenkomsten wordt aandacht besteed aan huiselijk geweld, het ontstaan van taboes en het doorbreken ervan. Door het project krijgen allochtone vrouwen informatie over huiselijk geweld en hulpverlening.

Extra aandacht voor allochtonen

In Hengelo wordt met voorlichtingscampagnes en folders geprobeerd slachtoffers en daders te informeren over wat huiselijk geweld is en waar zij hulp kunnen vinden. De gemeente Hengelo heeft signalen gekregen dat allochtonen in de stad minder goed bereikt worden via deze campagne. Uit ervaringen van andere gemeenten in het land blijkt dat allochtonen extra aandacht over het onderwerp moeten krijgen.

Moeilijk bespreekbaar

Huiselijk geweld is een veel voorkomend geweldsprobleem. Uit een onderzoek uit 2002 van Intomart blijkt dat 25% van de in het onderzoek onderzochte allochtone bevolkingsgroepen regelmatig met huiselijk geweld te maken heeft (gehad). Onder autochtonen is dit percentage 45%. Eén van de conclusies van het onderzoek luidt dat vanwege het taboe op het onderwerp vermoedelijk niet alle geïnterviewden er melding van maakten. Zowel slachtoffers als daders praten er niet gemakkelijk over.

Turkse en Suryoye vrouwen

Het project wordt uitgevoerd door twee medewerksters van SCALA, die hiervoor een cursus hebben gevolgd. In een periode van twee jaar worden negentien allochtone vrouwengroepen bereikt. Het accent ligt daarbij op Turkse en Suryoye groepen, omdat deze allochtone groepen in het Hengelo qua omvang het grootst zijn. Het project wordt onder meer in Hengelose buurthuizen uitgevoerd.