Provincie Zeeland

GS stellen Antwoordnota Omgevingsplan Zeeland vast

Het college van Gedeputeerde Staten heeft 25 april 2006 de Antwoordnota van het Omgevingsplan vastgesteld.

De nota is de verzameling van de ruim 120 reacties die de inspraakperiode heeft opgeleverd. De reacties van onder andere inwoners, gemeenten, waterschappen en belangenorganisaties zijn allemaal beoordeeld en hebben geleid tot wijzigingen in het Omgevingsplan. De hoofdlijnen van het plan en de belangrijkste uitgangspunten zijn overeind gebleven. Na vaststelling van de Antwoordnota wordt het Omgevingsplan aangeboden ter vaststelling aan Provinciale Staten. Hiermee wordt een interactief proces dat in 2003 startte met de discussienota Koersen op Kansen afgesloten.

Aanpassingen

De belangrijkste zes aanpassingen in het Omgevingsplan zijn: Verschillende gemeenten hebben gewezen op het detailniveau van het plan. Terwijl de sturingsfilosofie van de Provincie inhoudt dat er ruimte wordt gegeven aan de regio. Door middel van deregulering en het afschaffen van de bestaande provinciale circulaires ruimtelijke ordening verwacht het provinciaal bestuur extra tegemoet te komen aan deze reacties.

Duurzame ontwikkeling blijft de kern van het beleidsplan. Verevening is een nieuw instrument dat duurzame ontwikkeling vertaalt in concrete acties. Verevening houdt in dat daar waar meer ruimte wordt geboden aan nieuwe ontwikkelingen, ook wordt gevraagd een bijdrage te leveren aan de omgevingskwaliteit en aan het oplossen van bestaande knelpunten. Dit vormt volgens het college een waarborg voor een kwalitatief hoogstaand Zeeuws landschap. In het ontwerp Omgevingsplan werd nog gesproken over ruimtelijke- en milieuverevening. Het college heeft besloten naar aanleiding van de reacties alleen nog het begrip ruimtelijke verevening toe te passen. Milieuverevening wordt in het plan milieucompensatie genoemd.

De reacties over de Deltawateren hebben het college doen besluiten om actief de mogelijkheden te onderzoeken naar combinatiemogelijkheden tussen de medegebruikfuncties en de kwaliteiten van de natuur in de deltawateren. Een voorbeeld van zo'n actuele ontwikkeling is bijvoorbeeld het vastleggen van de instandhoudingdoelstellingen Vogel- en Habitatrichtlijn voor de verschillende deltawateren. Het omgevingsplan wordt in 2008 herzien voor dit onderwerp. Het college stelt voor om de Grevelingen te benutten als pilot voor deze aanpak.

Met de Waterschappen is aanvullend overleg gevoerd. Gezamenlijk zal worden gewerkt aan een regionaal bestuursakkoord water.

De gemeente Middelburg maakte zich zorgen over de te realiseren bouwdoelstellingen. Het nationaal landschap zou de mogelijkheden te veel beperken. In overleg met het ministerie van VROM is hierover voldoende duidelijkheid verkregen. De bouwopgave prevaleert boven het woonbeleid dat is gekoppeld aan het nationaal landschap (het zogenoemde migratiesaldo nul).

Ook voor de overige gemeenten heeft overleg met het ministerie van VROM geleid tot een nuancering van deze regel: wanneer er een goede onderbouwing is, is in overleg met het Rijk mogelijkheid voor Zeeuws maatwerk.

Uitdaging

Het Omgevingsplan heeft drie hoofddoelstellingen: het faciliteren van de economische dynamiek, het bevorderen van de sociaal-culturele dynamiek en een gematigde bevolkingsgroei en tenslotte het versterken van de bijzonder Zeeuwse omgevingskwaliteiten. Tegelijkertijd is het Omgevingsplan ook aanleiding geweest om de samenwerking met de regio te versterken, meer werk te maken van initiatieven in de regio door meer ruimte te bieden en uitvoering als criterium in de plannen op te nemen. Na vaststelling van het plan vormt dat onderdeel uitvoering de volgende uitdaging voor het college. Een aantal concrete ideeën is er al:

* een forse impuls geven aan de dynamische ontwikkelingen in het gebiedenbeleid (West Zeeuwsch-Vlaanderen, Veerse Meer, Kanaalzone, Perkpolder, deltawateren, enz), uitvoering geven aan de uitvoeringsprogramma's voor het nationaal landschap
* extra investeren in de omgevingskwaliteiten: een actieprogramma duisternis, actieprogramma fijn stof, opzetten landschapsnetwerk, versneld realiseren van de ecologische hoofdstructuur, investeren in beeldkwaliteit en het kwaliteitsteam, enz.

Bijlage 1 van het plan geeft een volledig overzicht van het uitvoeringsprogramma.

Procedure

Het ontwerp omgevingsplan heeft van 15 december 2005 tot en met 27 januari 2006 ter inzage gelegen. In die periode zijn er twee informatiebijeenkomsten gehouden om de plannen toe te lichten en iedereen de gelegenheid te geven vragen te stellen. In totaal zijn ruim 120 reacties ontvangen.
Nu de Antwoordnota is vastgesteld door GS, wordt het Omgevingsplan in de vergadering van 30 juni 2006 besproken in Provinciale Staten. In de tussenliggende periode organiseren de Staten zelf een drietal bijeenkomsten om kennis te nemen van de meningen over de plannen.

25 april 2006, M. Schierbeek, 0118-631465, persberichtnummer 56/06

E-mail mij bij wijziging E-mail deze pagina