Ingezonden persbericht
Astma Fonds pleit voor Meerjarenplan Luchtkwaliteit
Leusden, 26 april 2006- Het Astma Fonds roept leden van de Tweede Kamer op zich actief in te zetten voor een Meerjarenplan Luchtkwaliteit. Zo'n plan is nodig om te zorgen dat Nederland een aanpak voor de komende tien jaar ontwikkelt in aanvulling op het wetsvoorstel van de regering. In het zogeheten Prinsjesdagpakket heeft het kabinet maatregelen voorgesteld die volgens het Astma Fonds volstrekt onvoldoende zijn om blootstelling aan te hoge niveaus luchtverontreiniging, zoals die in grote delen van Nederland veelvuldig voorkomen, terug te dringen. Dit leidt tot onnodige ziekte bij zowel gezonde mensen als mensen met luchtwegklachten. Kwetsbare groepen, zoals kinderen en mensen met luchtwegklachten, hebben aantoonbaar meer klachten bij elke toename van de hoeveelheid fijn stof in de lucht.
Het Meerjarenplan Luchtkwaliteit moet bestaan uit gezondheidsrelevante bronmaatregelen die een rol spelen in het terugdringen van luchtverontreiniging en daarmee samenhangende gezondheidsklachten. In het huidige kabinetsvoorstel is dit niet het geval. Ondanks het feit dat de Nederlandse bevolking wordt blootgesteld aan te hoge niveaus luchtverontreiniging, geeft het kabinet prioriteit aan andere aspecten boven de volksgezondheid. Dat is op z'n minst een opmerkelijke keuze, omdat een hoge ziektelast de maatschappij veel geld kost. Knelpunten worden kunstmatig opgelost door saldering en verplaatsing van uitstoot. Dit is een administratieve maatregel die de luchtkwaliteit in de praktijk niet verbetert. Prognoses geven aan dat de gezondheidsrelevante kleinste stofdeeltjes (PM2,5) zullen toenemen. Het kabinetsvoorstel geeft niet de garantie dat de fractie PM2,5 niet stijgt.
Het samenbrengen van voldoende generieke bronmaatregelen in een Meerjarenplan Luchtkwaliteit leidt tot een toekomstgerichte aanpak die uitgaat van het terugdringen van achtergrondwaarden. Die aanpak voorkomt volgens het Astma Fonds ook dat de overheid met steeds nieuwe knelpunten geconfronteerd wordt op plaatsen die nu nog op het randje van de norm zitten. Het zou er ook toe leiden dat Nederland voldoet aan de EU-eis om alles in het werk te stellen om de norm te halen. Het Astma Fonds pleit voor een Nederlands jaargemiddelde van 10 microgram per kubieke meter voor de kleinste stofdeeltjes (PM2,5) in 2015. Het zijn juist deze kleinste deeltjes (PM2,5) die de meest nadelige effecten op de luchtwegen hebben. De waarde voor deze deeltjes bedraagt in Nederland nu nog ongeveer 20 tot 25 microgram per kubieke meter
Noot voor de redactie,