Gemeente Nijmegen

De heer W.N. Tuijn (73) Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Sinds 1968 zet Wim Tuijn zich in als amateur-archeoloog. Hij heeft zich bijzonder verdienstelijk gemaakt als bestuurder van de AWN (Archeologische Werkgemeenschap Nederland), afdeling Nijmegen.

Wim Tuijn heeft door zijn streven naar samenwerking, zijn archeologische werk van hoog niveau en door zijn kennis en enthousiasme, velen geïnspireerd en op sleeptouw genomen. Hij is al bijna vier decennia lang de motor van de amateur-archeologie in verenigingsverband in een wijde regio. Lokale werkgroepen uit Cuijk, Wijchen, Huissen, Oss en Grave vonden onderdak bij de club van Wim Tuijn. Maar naast deze min of meer georganiseerde lokale werkgroepen wist AWN-afdeling Nijmegen onder leiding van Wim Tuijn ook vele individuele amateur-archeologen te binden en naar een hoger niveau te tillen.

Natuurlijk is de staat van dienst van Wim Tuijn ook niet onopgemerkt gebleven in de landelijk georganiseerde amateur-archeologie. Het hoofdbestuur van de AWN kende in 1994 aan Wim Tuijn de bronzen legpenning van de AWN toe. Niet alleen wijst het hoofdbestuur daarbij op zijn professionele werkwijze van veldonderzoek, maar ook op zijn streven naar publicatie en het voor een groot publiek zichtbaar maken van het gemeenschappelijke verleden.

Wim Tuijn heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de emancipatie van de amateur-archeologie in Nederland en in deze regio in het bijzonder. Een van de grootste verdiensten van Wim Tuijn is het uittillen van de amateurarcheologie boven het niveau van de schatgraverij. Wim Tuijn ontwikkelde zich als expert van moeilijke tijdvakken als de IJzertijd en de laat-Romeinse tijd. Kennis die hij overigens graag met anderen, amateurs en professionals, deelde en nog steeds deelt. Sterker nog, hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het overtuigen van de professionele archeologie voor de rijkdom van het oostelijk rivierengebied, dat zich over meer perioden uitstrekte dan alleen de Romeinse tijd. Met zijn vondsten en registraties heeft Wim Tuijn een belangrijke basis gelegd voor later wetenschappelijk onderzoek.

De bijzondere verdiensten van Wim Tuijn bestrijken in feite het gehele archeologische werkveld: van gebiedsverkenning, veldwerk (alle aspecten), vondstbeschrijving, -registratie en melding tot en met determinatie, publicatie, voorlichting en educatie, waaronder het opzetten van cursussen en tentoonstellingen. Daarnaast is hij 29 jaar bestuursvoorzitter geweest en tot op heden ook veldwerkcoördinator. De Nijmeegse AWN-afdeling is, mede door de inspanningen van Wim Tuijn, met circa 150 leden een van de grootste AWN-afdelingen van Nederland.

Hij zette zijn naam onder 102 publicaties in de Jaarverslagen van AWN afdeling Nijmegen en omstreken (periode 1968-2004) en 13 artikelen in de Westerheem, het blad van de landelijke AWN (periode 1967-2004). Dit is geen uitputtende lijst. Wim Tuijn heeft ook elders gepubliceerd en aan een veelvoud van de 115 genoemde publicaties een bijdrage geleverd.

Tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de landelijke AWN wordt de Koninklijke Onderscheiding uitgereikt door loco-burgemeester Paul Depla. Deze vergadering vindt plaats in Museum Het Valkhof te Nijmegen. De uitreiking is op zaterdag 22 april om 10.00 uur.